Ο Οδυσσέας, τουλάχιστον, επέστρεφε όταν περνούσε από τις δυσκολίες που του έβαλαν καποιοι θεοί να τον τιμωρήσουν, για τις ύβρεις που διέπραξε. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι περνούν το ίδιο μαρτύριο, χωρίς την ελπίδα της επιστροφής στην πατρίδα, χωρίς την Αθηνά προστάτη στις δύσκολες στιγμές. Θαλασσοδαρμένοι, πνίγονται και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που προσπαθούν να γλιτώσουν από την No Man ‘s Land-Λιβύη, μια χώρα που κατάντησαν έτσι, οι ανώτατοι υπάλληλοι των πολυεθνικών πετρελαίου. Έτσι και η Ιταλία για τα μάτια του κόσμου συμμετέχει στην προσπάθεια διάσωσης χιλιάδων μεταναστών και παράλληλα χαρίζει και 5.000 κορμιά Ιταλών για τα πετρέλαια της Λιβύης.
Να σε κάψω, να σε πνίξω Γιάννη μ’-να σε σώσω Γιάννη μ’
ΡΩΜΗ. Γιγάντια επιχείρηση για τη διάσωση 2.000 προσφύγων εξαπέλυσαν την Kυριακή οι ιταλικές Aρχές, λίγες ημέρες αφότου 300 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Η επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων που βρίσκονταν ανάμεσα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και στις ακτές της Λιβύης συνέπεσε με την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την απόσυρση του διπλωματικού προσωπικού από την πρεσβεία της Ιταλίας στη χώρα. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, περίπου 2.164 άτομα βρίσκονταν σε δέκα βάρκες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Ως το βράδυ της Κυριακής είχαν διασωθεί περίπου 500.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, γνωστή ως επιχείρηση Mare Nostrum, εγκαταλείφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τις ιταλικές Αρχές λόγω της άρνησης βορειοευρωπαϊκών χωρών να συνεισφέρουν στο κόστος, που ανερχόταν στα 9 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Η αντικατάστασή της από την πιο περιορισμένη επιχείρηση «Τρίτων» επικρίθηκε την περασμένη εβδομάδα ως ανεπαρκής.
Μεταξύ των 300 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα ήταν και 29 που πέθαναν από υποθερμία έπειτα από 18 ώρες στο κατάστρωμα του μικρού σκάφους του ιταλικού λιμενικού που προσέτρεξε σε βοήθειά τους.
Ανάμεσα σε εκείνους που διέσχισαν χθες τη Μεσόγειο από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Ιταλία ήταν και 100 άτομα προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας. Η ιταλική πρεσβεία, η τελευταία δυτική πρεσβεία που παρέμενε ώς τώρα σε λειτουργία, «ανέστειλε τις δραστηριότητές της λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας». Το χάος που επικρατεί στη Λιβύη τριάμισι χρόνια μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι από τους υποστηριζόμενους από τις νατοϊκές δυνάμεις αντάρτες προξενεί βαθύτατες ανησυχίες στην Ιταλία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε το Σάββατο ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να επέμβει στη Λιβύη και ζήτησε ενίσχυση της παρουσίας του ΟΗΕ στη χώρα. «Είπαμε στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιμόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι. Η Ιταλία απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δήλωσε πρόθυμη να στελεχώσει με 5.000 άνδρες πολυεθνική δύναμη, της οποίας την ηγεσία προτίθεται να αναλάβει.
Δεκάδες ένοπλες οργανώσεις, με διαφορετικά κίνητρα και ιδεολογίες, μάχονται για τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαια χώρας. Οι κυριότερες ομάδες είναι δύο, η ομάδα του πρώην στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και μάχεται τους ισλαμιστές, και η Φατζρ Λίμπια, συνασπισμός ισλαμιστών που ξεκίνησε από την πόλη Μισράτα της δυτικής Λιβύης και κατέλαβε το καλοκαίρι την Τρίπολη, εγκαθιστώντας τη δική της κυβέρνηση.
Αραβας διπλωμάτης, που βρισκόταν ώς πρόσφατα στην Τρίπολη, είπε ότι η οποιαδήποτε δυτική επιχείρηση στη χώρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των περίπλοκων συνθηκών στο έδαφος. «Το Φατζρ Λίμπια, που έχει σχέσεις με μετριοπαθείς αλλά και ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, θα απέρριπτε την επέμβαση» είπε ο διπλωμάτης. «Αυτό μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας οποιασδήποτε αποστολής, ακόμη και αν έχει εντολή του ΟΗΕ».
Πρόσφατα σχόλια