Όλα δείχνουν ότι κι από τη μεριά του Ισραήλ υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης. Η τουρκική κηδεμονία προς την Παλαιστίνη, η ηθελημένη άρνησή της να καταδιώξει το ΙΚΙΛ, οι κινήσεις της Τουρκίας-ΗΠΑ για την αποστολή ενός ήπιου στρατιωτικού τμήματος στη Συρία έχουν ήδη καταγραφεί ως κινήσεις του άλλου στρατοπέδου. Από την άλλη, η προεκλογική περίοδος με τον Νετανιάχου να ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσει στο Κογκρέσο και μάλιστα προσπερνώντας το Λευκό Οίκο δείχνει ότι μάλλον υπάρχει ένας αναβρασμός που αφορά το συριακό ζήτημα, ζήτημα στο οποίο οι ΗΠΑ, μάλλον συμμαχούν αναγκαστικά με την Τουρκία κι όχι με το Ισραήλ. Έτσι,με τις επενδύσεις σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα υψώματα του Γκολάν, φαίνεται ότι υψώνει σημαία επικοινωνίας με τις ΗΠΑ. Γι αυτό και η ομιλία του στις 3 του Μάρτη που συμπίπτει με το συνέδριο της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων. Συμπτωματικά.
“Εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου -Afek Oil and Gas, σχεδιάζει να διερευνήσει έως και 10 πηγάδια στην περιοχή των Υψωμάτων του Γκολάν, μια περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ, στον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967. Γεωτρήσεις για πετρέλαιο έχουν αρχίσει στον νότιο τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική εταιρεία ‘Genie Energy’. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η ‘Afek Oil and Gas’, που είναι θυγατρική της ‘Genie Energy’ η οποία έχει έδρα στις ΗΠΑ, κέρδισε αρχικά την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης, για γεωτρήσεις πετρελαίου σε μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα Υψώματα του Γκολάν”.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στην εταιρεία έχει χορηγηθεί άδεια τριών ετών για συμβατική εξερεύνηση πετρελαίου με ανώτατο όριο τα 10 πηγάδια στον νότιο τμήμα των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν. Η περιοχή που ανήκε στη Συρία, κατελήφθη από το Ισραήλ κατά του πολέμου του 1967, γνωστός ως ‘Πόλεμος των έξι Ημερών’ και έγινε προσάρτηση στο Ισραηλινό κράτος το 1981. Η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις κατά του Ισραήλ μια προσάρτηση που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, υιοθετήθηκε το ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θέσπιση αρχών για τον καθορισμό των ισραηλινών συνόρων και την απόσυρση από περιοχές που είχε κατακτήσει το 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψωμάτων του Γκολάν. Το ψήφισμα καλεί το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη.
Πρόσφατα σχόλια