πολιτικές ανακατατάξεις στην Πορτογαλία

του Γιώργου Δελαστίκ

Μήνες παραμονής στην εξουσία μετράει πλέον ο σκληρός δεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου. Ξέρει ότι η κυβέρνησή του θα εκδιωχθεί κλωτσηδόν από τους Πορτογάλους ψηφοφόρους τον Οκτώβριο, όταν θα γίνουν στη χώρα βουλευτικές εκλογές. Ο λαός θα εκδικηθεί τον Κουέλιου για τα τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας που εφάρμοσε κατ’ εντολήν των Γερμανών. Οι ηγεμόνες της Ευρώπης άλλωστε είναι οι μόνοι που μόνο καλά λόγια έχουν για τον Πορτογάλο πρωθυπουργό. «Συχνά τον επαινούν Γερμανοί υπουργοί» σημείωναν με νόημα προ εβδομάδος οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Οι Γερμανοί όμως δεν πρόκειται να τον σώσουν από την οργή των Πορτογάλων ψηφοφόρων. Βέβαιη εκ των προτέρων θεωρείται η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οπως και στην Ελλάδα και στην Ισπανία, έτσι και στην Πορτογαλία οι σοσιαλιστές υπό την ηγεσία του επί έξι χρόνια πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε επαίσχυντο μνημονιακό καθεστώς την άνοιξη του 2011. Τον Ιούνιο του 2011 έγιναν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες φυσικά οι σοσιαλιστές συνετρίβησαν. Ο Πορτογάλος «Γιωργάκης», ο Ζοζέ Σόκρατες, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι προκειμένου να διάγει βίο πολυτελή, με χρήματα άγνωστης προέλευσης. Τρία χρόνια καλά πέρασε, αλλά τον Νοέμβριο που μας πέρασε η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας, διαπιστώνοντας ότι έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη λόγω της πολιτικής της, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα επικοινωνιακό σόου. Συνέλαβε τον Σόκρατες για διαφθορά και τον οδήγησε σιδηροδέσμιο στη φυλακή, όπου έκτοτε παρεπιδημεί! Η φυλάκιση του Σόκρατες όμως αντί να οδηγήσει σε ανάκαμψη τη δημοτικότητα της δεξιάς κυβέρνησης, οδήγησε σε θεαματική ανάσταση των… σοσιαλιστών! Είχαν ήδη στραφεί σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση, αλλά η φυλάκιση του πρωταρχικού πολιτικού ενόχου, του Ζοζέ Σόκρατες, τους οδήγησε σε νέα δημοσκοπικά ύψη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα προκάλεσε σειρά προβλημάτων στην κυβέρνηση Κουέλιου. Τόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός όσο και ο Ισπανός δεξιός συνάδελφός του, ο Μαριάνο Ραχόι, βγάζουν αφρούς από το στόμα τους κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Ικετεύουν τη Μέρκελ να είναι όσο το δυνατόν πιο σκληρή και να μην κάνει απολύτως καμία παραχώρηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί, αν κάτι εκληφθεί ως επιτυχία του Τσίπρα, ο Κουέλιου και ο Ραχόι δεν θα χάσουν απλώς την πρωθυπουργία. Θα γελοιοποιηθούν σε εξευτελιστικό βαθμό και θα τελειώσει βίαια η πολιτική τους καριέρα, όπως είναι πιθανότατο να γίνει πριν κλείσει ο χρόνος φέτος, αφού μετά τις πορτογαλικές εκλογές του Οκτωβρίου ακολουθούν και οι ισπανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Τελευταίο βάσανο του Κουέλιου η… Ελλάδα! Τριάντα δύο προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Πορτογαλίας από όλο το πολιτικό φάσμα συνυπέγραψαν ένα γράμμα, στο οποίο επικρίνουν την κυβερνητική στάση της χώρας τους εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. Οταν γράφουμε από όλο το πολιτικό φάσμα, το εννοούμε κυριολεκτικά. Συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κάρλους Σέζαρ και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών Φέρου Ροντρίγκες, ο Οκτάβιου Τεζέιρα του Κομμουνιστικού Κόμματος και η Μαριάνα Μορτάγουα του Μπλόκου της Αριστεράς, αλλά και ο Πατσέκου Περέιρα του… κυβερνώντος κόμματος, που αντιτίθεται σε αυτή τη γραμμή! Σε πρώτη φάση, η πορτογαλική κυβέρνηση υποκρίθηκε ότι αγνοεί την «επιστολή των 32». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρκες Γκέντες διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε δώσει σημασία στο περιεχόμενό της και δεν είχε καν κάνει τον κόπο να τη διαβάσει.

Ο ίδιος ο Κουέλιου όμως δεν μπόρεσε να αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Είχα την ευκαιρία να διαβάσω την επιστολή. Ξεκινάει από ένα λάθος. Με σχετικούς όρους, είμαστε σίγουρα η χώρα στην Ευρώπη που έχει βοηθήσει περισσότερο από όλες την Ελλάδα. Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση» ισχυρίστηκε, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια. «Αντιμετωπίζοντας τη βαριά κοινωνική κρίση της Ελλάδας, η κυβέρνηση της Λισαβόνας επιμένει ότι η λιτότητα θα έπρεπε να συνεχιστεί όπως πριν» αναφέρει επικριτικά η επιστολή των 32 Πορτογάλων, πιέζοντας την κυβέρνηση Κουέλιου να επιδείξει «αλληλεγγύη και σύγκλιση» παρά στάση «ταπείνωσης των κρατών-μελών» της Ευρωζώνης. «Αν εξαρτιόταν από τη Λισαβόνα, η Ελλάδα θα έπρεπε είτε να συμφωνήσει να υποταχθεί άνευ όρων στο τρέχον Μνημόνιο είτε να φύγει από το ευρώ» έγραψε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Πούμπλικου» και συνέχισε: «Καμία από αυτές τις δύο περιπτώσεις δεν είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας, η οποία είναι η πιο αδύναμη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/28/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%bf%ce%b3/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.