Η τέταρτη επέτειος από την έναρξη της κρίσης στη Συρία την βρίσκει την κατεστραμμένη και σε αδιέξοδο, καθώς δεν διαφαίνεται ορατή λύση για ειρήνη. Τα διεθνή συμφέροντα οργιάζουν πάνω στα χαλάσματα, ενώ ορθώνεται για τα καλά η ισλαμιστική φρίκη. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τέσσερα εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες, η χώρα μετατράπηκε σε ερείπια και η ειρήνη δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Το 2011 η οικογένεια του Μπασάρ αλ Ασαντ μετρούσε 40 χρόνια εξουσίας, όμως ο άνεμος της αλλαγής που έφερνε η «αραβική άνοιξη» είχε ήδη φτάσει μετά την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη και στη Συρία. Τα παιδιά της Νταράα συνελήφθησαν από την αστυνομία και ξέσπασαν οι πρώτες διαδηλώσεις. Σύντομα επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα, με την αστυνομία να αντιμετωπίζει αρχικά το πλήθος με βία και στη συνέχεια με πραγματικά πυρά. Το πλήθος των διαδηλωτών ήταν αρχικά ετερόκλητο, μια εξέγερση ειρηνικών διαδηλωτών που ζητούσαν ψωμί και ελευθερία.
Τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Ασαντ είχαν εφαρμοστεί νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που μαζί με την ξηρασία είχαν επιδεινώσει πολύ το βιοτικό επίπεδο των Σύρων. Πολύ σύντομα, η λαϊκή εξέγερση μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, με τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οι ξένες δυνάμεις που άρχισαν να εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην ένοπλη αντιπαράθεση, για να καταλήξει ο συριακός εμφύλιος σε έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων.
Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση της Δαμασκού, που στηρίχτηκε στο Ιράν, τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Ρωσία και σε λιγότερο βαθμό, μόνο πολιτικά, στην Κίνα και από την άλλη πλευρά, συντάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Εμιράτα, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί. Η αντιπολίτευση, ένοπλη και πολιτική, υιοθετήθηκε από την Αγκυρα, στηρίχθηκε πολιτικά από τη Δύση και εξοπλίστηκε από τις σουνιτικές μοναρχίες που σκόρπισαν δισεκατομμύρια πετροδολάρια για να ανατρέψουν με τη βία τον αλαουίτη Ασαντ, τον σύμμαχο της Τεχεράνης.
Η διεθνής κοινότητα
Η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται «ούτε κατά διάνοια κοντά στο να κατανοήσει το μέγεθος» της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, καταγγέλλουν ΜΚΟ. «Ενδέχεται να ζούμε τις συνέπειες της συριακής κρίσης για γενιές», δήλωσε ένας αξιωματούχος οργάνωσης αρωγής ενόψει της τέταρτης επετείου από την έναρξη της κρίσης στη χώρα.
Νέα στοιχεία της UNICEF δείχνουν ότι 14 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από την κρίση στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ, με εκατομμύρια εξ αυτών να βρίσκονται παγιδευμένα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας των συγκρούσεων.
Πριν την έναρξη του εμφυλίου 2.500 γιατροί εργάζονταν στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όμως, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, πλέον έχουν μείνει λιγότεροι από 100.
Πρόσφατα σχόλια