Το διεθνές κίνημα εξαντλήθηκε ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όμως η διεθνής διαδήλωση έξω από την ΕΚΤ, πιθανόν να είναι μια αφορμή για την αναγέννησή του σε μια εποχή που η έλλειψή του είναι απόλυτη.
«Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια», επισήμανε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης του κινήματος «Blockupy», η οποία θα γίνει μπροστά στο νέο κτίριο της τράπεζας, το οποίο κόστισε 1,3 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ διαθέτει πολλούς τρόπους να επηρεάζει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, καθώς για παράδειγμα χορηγεί χρηματοδότηση στις τράπεζες χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επέκρινε πρόσφατα την πολιτική της ΕΚΤ έναντι της Αθήνας, λέγοντας ότι προκαλεί «ασφυξία» στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο επίσης καταγγέλλουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.
«Δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις», τόνισε ο Βίλκεν, αναφερόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. «Το είδαμε ξανά αυτό στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις εκλογές».
Νωρίτερα φέτος η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, όταν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έθεσε υπό αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται σε αντάλλαγμα για τη χρηματοοικονομική υποστήριξή της.
«Αυτές είναι οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν από τα ωραία καινούργια γραφεία τους στη Φραγκφούρτη», τόνισε ο Βίλκεν.
Πρόσφατα σχόλια