Με αφορμή τις δηλώσεις του Βούλγαρου κουίσλιγκ πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπορίσοφ, αναφαίνεται και ο ρόλος κάποιων κυβερνήσεων στην επέκταση του αμερικανικού και γερμανικού παράγοντα που είναι ο κυρίαρχος στην ΕΕ. Δήλωσε: «έχει έρθει η ώρα οι γείτονές μας, που θέλουν να είναι στην ευρωζώνη και στη (ζώνη) Σένγκεν, κάτι που ακόμη δεν συμβαίνει με τη Βουλγαρία, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, να εφαρμόσουν τους κανόνες». Τι θα σημάνει αυτό; Διαβάστε το ενημερωτικό σχόλιο. Για τη Βουλγαρία που μετατράπηκε σε πύλη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα πρέπει να παραδειγματιστεί από τη Βουλγαρία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς η χώρα του, μετά την εφαρμογή ενός δραστικού προγράμματος λιτότητας, είναι πλέον μια από τις λιγότερο χρεωμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Μπόικο Μπορίσοφ εκτίμησε πως «έχει έρθει η ώρα οι γείτονές μας, που θέλουν να είναι στην ευρωζώνη και στη (ζώνη) Σένγκεν, κάτι που ακόμη δεν συμβαίνει με τη Βουλγαρία, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, να εφαρμόσουν τους κανόνες». Όπως επισήμανε, «είναι δύσκολο και για εμάς, δυσκολευτήκαμε να αποπληρώσουμε τα παλιά δάνεια, όμως το κάναμε».
Στη Βουλγαρία, της οποίας το δημόσιο χρέος στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έφτανε το 100% του ΑΕΠ της, επιβλήθηκε ένα εξαιρετικά αυστηρό καθεστώς λιτότητας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σταδιακά, το δημοσιονομικό χρέος της χώρας πέρασε από το 97,3% του ΑΕΠ το 1997 στο 18,3% το 2013, το δεύτερο μικρότερο στην Ε.Ε., σύμφωνα με τη Eurostat.
Το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο ακόμη εφαρμόζεται, πέτυχε δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, με συνέπεια όμως να πέσει δραστικά το βιοτικό επίπεδο των Βουλγάρων. Η γειτονική χώρα είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 48% των κατοίκων της απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι μόλις 400 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη 100 ευρώ.
Πρόσφατα σχόλια