Παραστρατιωτικές δυνάμεις των Σιιτών ανταρτών Χούτι, με την υποστήριξη «φιλικών» δυνάμεων του στρατού, προελαύνουν στο λιμάνι του Αντεν, λεηλατώντας κυβερνητικά κτίρια και τρέποντας σε φυγή τον Σουνίτη πρόεδρο της Υεμένης, Αμντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι. Η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Υεμένη ενώ έντονη είναι η ανησυχία της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το Στάιτ Ντιπάρτμεντ ο Χάντι παραμένει στην χώρα. Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκατέλειψε με σκάφος την Υεμένη.
Ο Χάντι ανέλαβε την προεδρία με τις ευλογίες των Αμερικανών το 2012, έχοντας χρηματίσει επί 17 χρόνια αντιπρόεδρος της Υεμένης κι αφού οι συνεχείς διαδηλώσεις οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου Αλι Σάλεχ.
Η ανάδειξη του ήταν το αποτέλεσμα συμφωνίας, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ και τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία), με τον Σάλεχ το 2011. Τον Ιανουάριο όμως, με τους Χούτι να έχουν πάρει πάλι τα όπλα πολιορκώντας το προεδρικό μέγαρο, η κυβέρνηση υπέβαλε παραίτηση, το ίδιο και ο Χάντι που κατέφυγε στο Άντεν, όπου είναι και η βάση των υποστηρικτών του.
Τώρα το Άντεν φαίνεται ότι πέφτει στα χέρια των ενόπλων Σιιτών και οι υποστηρικτές του Χάντι έχουν αρχίσει και χάνουν έδαφος. Νωρίτερα, «άγνωστα» μαχητικά είχαν βάλει στο στόχαστρο του γειτονιές του λιμανιού όπου βρίσκεται το μέγαρο του Χάντι Το αεροδρόμιο της πόλης έχει κλείσει και έχουν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις.
Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει πάλι στη χώρα έχει αναδείξει την Υεμένη ως κρίσιμο μέτωπο στη μάχη για επιρροή και κυριαρχία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μεταξύ της Σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του Σιιτικού Ιράν, το οποίο κατηγορεί το Ριάντ ως τον ηθικό αυτουργό του ξεσηκωμού των Χούτι. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Σαουδική Αραβία ήδη έχει αρχίσει την μετακίνηση πυροβολικού και τανκς κοντά στη μεθόριο με την Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για «αμυντική τακτική».
Παρόλο που η μάχη του Άντεν, για την κοινή γνώμη, διεξάγεται από τους Χούτι, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο πραγματικός υποκινητής είναι ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ, σφοδρός πολέμιος του Χάντι, ο οποίος σε αντίθεση με άλλους έκπτωτους προέδρους της Αραβικής Άνοιξης οι οποίοι πήραν τον δρόμο της εξορίας, κατάφερε να παραμείνει στην χώρα του.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι Σιίτες αντάρτες επιδιώκουν να καταλάβουν το Αντεν πριν την αραβική σύνοδο που θα γίνει μέσα στη εβδομάδα, για να προλάβουν την αναμενόμενη κίνηση από τη Σαουδική Αραβία να υποστηρίξει και εμπράκτως τον Χάντι, τασσόμενη υπέρ μιας στρατιωτικής παρέμβασης στην Υεμένη.
Οι Χούτι, με τη βοήθεια στρατιωτών πιστών στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ, από τον Σεπτέμβριο που απέκτησαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά και κατέλαβαν και την πόλη Ταΐζ, έχουν αναγκάσει τους υποστηρικτές του Χάντι σε σταδιακή οπισθοχώρηση.
Το Ιράν βέβαια έσπευσε να χαιρετήσει «τον ισλαμικό ξεσηκωμό» στην περιοχή και την κατάσταση περιπλέκουν και τα αμερικανικά συμφέροντα στην Υεμένη- μια από τις βασικές χώρες στον πόλεμο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων προσκείμενων στην Αλ Κάιντα, όπως της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).
Οι αμερικανοί παραδέχονται- αναφέρει το Αssociated Press- αφενός ότι φοβούνται ότι η Υεμένη θα εξελιχθεί σε χώρα ένοπλης αντιπαράθεσης «δια αντιπροσώπου» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν κι αφετέρου ότι υψώνονται μεγάλα εμπόδια στον αγώνα τους κατά του εξτρεμισμού. Ηδη έχει κλείσει η αμερικανική πρεσβεία και το Σαββατοκύριακο έφυγαν από τη χώρα και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες που στάθμευαν εκεί.
Πρόσφατα σχόλια