Για ποιο λόγο οι φασίστες συνοδοιπορούν με το πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας;

Μετά από από δημοσίευση στο Βαλκανικό Περισκόπιο για τις προθέσεις του ηγέτη του «Δεξιού Τομέα», Ντμίτρι Γιάρος, να απειλήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο ότι θα έχει την τύχη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Gazeta», το “ελευθεριακό γυρολόι” απευθύνθηκε στον red lion σχετικά με το πρόσωπο του εν λόγω φασίστα ηγέτη. Ευχαριστούμε για την άμεση και τεκμηριωμένη ανταπόκριση.
————————————————————————-
O Ντμίτρο Γιάρος* είναι ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Tryzub («Τρίαινα») και του Πράβυ Σέκτορ («Δεξιού Τομέα»), μιας ομπρέλας φασιστικών οργανώσεων που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ευρωμαϊντάν», στη σφαγή στην Οδησσό και την καταστολή των διαδηλώσων ενάντια στο νέο ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου, καθώς και στη συγκρότηση των φασιστικών ταγμάτων. Ο Πράβυ Σέκτορ δημιουργήθηκε γιατί οι σκληροπυρηνικές φασιστικές οργανώσεις που τον συγκρότησαν δεν ήθελαν να ενσωματωθούν στο Σβομπόντα (μετεξέλιξη του Σοσιαλ-Εθνικού Κόμματος), το οποίο θεωρούσαν ότι έχει προσαρμοστεί στα κοινοβουλευτικά πρότυπα. Οι οργανώσεις αυτές διέθεταν ένα μεγάλο «ατού» – την  στρατιωτική εμπειρία σε διάφορες συγκρούσεις στον πρώην σοβιετικό χώρο (Τσετσενία, Αμπχαζία, Υπερδνειστερία, κλπ). Για αυτό μπόρεσαν εύκολα να κυριαρχήσουν στις ομάδες «αυτοάμυνας» του Μαϊντάν, επισκιάζοντας τους «ρεφορμιστές» του Σβομπόντα (με τους οποίους δρούσαν αρμονικά) και ενσωματώνοντας μεγάλο κομμάτι των «ατάκτων».
 
Μετά τη νίκη του Μαϊντάν, οι δυνάμεις του Περάβυ Σέκτορ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύσταση της Εθνοφρουράς και των αυτόνομων εθνικιστικών και φασιστικών ταγμάτων (που αργότερα εντάχθηκαν επίσημα στις δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών). Πέρα την συμμετοχή των μελών του στα διάφορα φασιστικά τάγματα, όπως το Azov, τάγμα που έχει οργανώσει μια άλλη οργάνωση του Πράβυ Σέκτορ, ο Πατριώτης της Ουκρανίας, ο Πράβυ Σέκτορ έχει οργανώσει και το δικό του τάγμα. Επίσης, ο Γιάρος, ο Andriy_Biletsky (αρχηγός του τάγματος «Αζόφ», του «Πατριώτη της Ουκρανίας» και της Σοσιαλ-Εθνικής_Συνέλευσης) και ο Boryslav_Bereza (εκπρόσωπος του Πράβυ Σέκτορ), όπως και άλλοι πρωτοκλασάτοι φασίστες είναι εκλεγμένοι βουλευτές (βλ. παλιότερο άρθρο καμπάνιας: https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2014/10/29/φιλοευρωπαϊκό-κοινοβούλιο-με-ολίγο/) Θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό έχουν δοθεί και σε άλλα στελέχη, όπως ο Βαντίμ Τρογιάν, υπαρχηγός του «Αζόφ» και νέος διοικητης της αστυνομίας στο Κίεβο.  
 
Οι αντιπαραθέσεις του Πράβυ Σέκτορ και των ταγμάτων με το Κίεβο υπάρχουν από την αρχή της δημιουργίας του νέου καθεστώτος. Οι διάφοροι Oberführer συνοδευόμενοι από ομάδες κρούσης άρχισαν αμέσως τις επιθέσεις, όχι μόνο στα «κομμούνια» και τους «μοσκαλί», αλλά και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του επιχειρησιακού αρχηγού του Πράβυ Σέκτορ Oleksandr_Muzychko, που εκτελέστηκε σε ενέδρα των ειδικών δυνάμεων του ΥΠΕΣ, με εντολή του ίδιου του υπουργού εσωτερικών, Αβακόφ. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και λόγω των αποτυχιών στον στρατιωτικό τομέα, ιδιαίτερα μετά τις ήττες στο Ιλοβάισκ τον περασμένο Σεπτέμβρη και πρόσφατα στο Ντεμπάλτσεβο. (βλ. https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2014/08/18/υπόγειος-εμφύλιος-στην-κυβέρνηση-τ/ ).
 
Παρόλα αυτά, η συμμαχία νεοφιλελεύθερων – ακροδεξιών – φασιστών δεν έχει σοβαρά διαταραχθεί και αυτό φάνηκε και στις επιλογές όλων των καθεστωτικών κομμάτων να συμπεριλάβουν στελέχη των τελευταίων στις λίστες τους ή να τους υποστηρίξουν ως ανεξάρτητους υποψήφιους. Άλλος ένας λόγος που διατηρεί αυτή την ισορροπία είναι η αδυναμία και των δύο πλευρών και η έλλειψη αυτοπεποίθησης να επιβάλλουν «καθαρή λύση». Οι φασίστες δεν είναι αρκετά ισχυροί για να ανατρέψουν τους συμμάχους τους και επίσης διατηρούν στενές σχέσεις τόσο με τον κρατικό μηχανισμό που τους έχει εντάξει στις δομές του – και από τον οποίο διεκδικούν αναβάθμιση του ρόλου τους), όσο και με ολιγάρχες που τους χρηματοδοτούν. Οι σύμμαχοι τους (Ποροσένκο, Γιατσενιούκ, κλπ), από την πλευρά τους, έχουν ανάγκη τους φασίστες και τους αναγνωρίζουν ως την πιο αξιόμαχη δύναμη. Κατά τη γνώμη μου, όσο παραμένει η απειλή από την εξέγερση στο Ντονμπάς, το καθεστώς του Κιέβου, παρά τους όποιους συγκυριακούς τριγμούς δεν πρόκειται να απειληθεί σοβαρά εκ των έσω.
 
* Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του πολιτικού «πορτρέτου» του Γιάρος εδώ: http://www.globalresearch.ca/meet-ukraines-master-mass-murderer-right-sector-leader-dmitriy-yarosh/5415049

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/31/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%b9%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.