Το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων.
Σε πρώτη ανάγνωση, η φράση μπορεί να φαντάζει υπερβολική, αλλά αποτυπώνει στην ουσία του το πολιτικό διακύβευμα, καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, με τους Κούρδους να ξεχωρίζουν ως η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί επί του παρόντος να «κλέψει» ψήφους από τη δεξαμενή του Ερντογάν και να στερήσει από το κυβερνών AKP την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 στη νέα εθνοσυνέλευση (ποσοστό που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος και η μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό). Το αριστερό, φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή με κοινό-κομματικό ψηφοδέλτιο και αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.
Για να τα καταφέρει, χρειάζεται να ξεπεράσει το όριο του 10% (που ξεχωρίζει ως ένα από τα υψηλότερα και πιο «αντιδημοκρατικά» στον κόσμο). Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι υποψήφιοι του κόμματος κατέβαιναν ως ανεξάρτητοι, προκειμένου να παρακάμψουν το υψηλό όριο εισόδου.
Φέτος, ωστόσο, μπαίνουν στη «μάχη» ως ενιαίο κόμμα. Εάν καταφέρουν να πιάσουν το 10%, θα δουν τις έδρες τους να εκτοξεύονται από 35 που είναι σήμερα, σε 55 με 70 (σε σύνολο 550 εδρών). «Ο στόχος μας είναι οι 100 έδρες και το 15% των ψήφων», διακηρύττει με δηλώσεις του στο Reuters ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιτράς, ο οποίος είχε εξασφαλίσει το εντυπωσιακό 9,76% ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου ενάντια στον Ερντογάν. Οσο για τις πιθανότητες επιτυχίας, πρόσφατη δημοσκόπηση (της εταιρείας Gezici) δίνει στο HDP 13,2% στην Κων/πολη (από 5,3% το 2011).
Ανοίγματα
Ο Ντεμιτράς έχει διευρύνει την πολιτική του ρητορική πέρα από τα όρια της κουρδικής μειονότητας, κάνοντας ανοίγματα προς αριστερούς, κεντροαριστερούς, ακτιβιστές του Γκεζί κ.ά. Ενδεικτικές είναι και οι εκλογικές λίστες του HDP στις οποίες βρίσκει κανείς από Αρμένιους και αλεβίτες μέχρι οικολόγους και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Η διεθνής συγκυρία πάντως ευνοεί τους Κούρδους. Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) τους έχει συσπειρώσει, και η δράση τους στο στρατιωτικό μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών (Κομπάνι, Ιρακινό Κουρδιστάν κ.ά.) τους έχει αναβαθμίσει ως δύναμη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Το γεγονός δε ότι είναι σουνίτες, τους κάνει να φαντάζουν ακόμη και ως πιθανό «φρένο» ενάντια στο σιιτικό Ιράν.
Να σημειωθεί επίσης ότι ως «ενιαίο κόμμα» πλέον, το HDP διεκδικεί για πρώτη φορά και τη διόλου ευκαταφρόνητη ψήφο της τουρκικής διασποράς (πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν οι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι). Ενδεικτικά, μόνο στη Γερμανία, οι Τούρκοι που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν ανέρχονται σε περίπου 1,4 εκατ.
Με δεδομένα τα παραπάνω, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα προβάλλει επί του παρόντος ως δύναμη ικανή να στερήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν την απόλυτη κυριαρχία.
Οσο για τις διαθέσεις του απέναντι στον σουλτάνο, ο Ντεμιτράς το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή Συντάγματος που επιθυμεί ο Ερντογάν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Πρόσφατα σχόλια