Η πολιτική κρίση στην πΓΔΜ εντείνεται. Η αντιπολίτευση σκληραίνει τη στάση της απορρίπτοντας ακόμα και τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιόχανες Χαν, ενώ σημαίνον στέλεχός της, ο Στέβο Πενταρόφσκι, καθηγητής Πανεπιστημίου δήλωσε: «δεδομένου ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις στα Βαλκάνια διευθετήθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ, μία έντονη αμερικανική παρέμβαση στην πολιτική κρίση είναι απαραίτητη». Ο ίδιος είχε προταθεί για υποψήφιος πρόεδρος της πΓΔΜ στις εκλογές του 2014, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο BGNES, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι απογοητευμένο με τις σημερινές δηλώσεις του πολιτικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Johannes Hahn.
Το ζήτημα όπως έχει -ξανά- τονιστεί δεν αφορά τόσο στην εσωτερική διαμάχη που είναι βασισμένη σε τεκμηριωμένες κατηγορίες για τη διαφθορά και αυταρχισμό της κυβέρνησης (παρακολουθήσεις, οικονομικές ατασθαλίες, δολοφονία διαδηλωτή κλπ). Αυτό αποτελεί το προπέτασμα καπνού μιας οργανωμένης μεθόδευσης που επιθυμεί την απόλυτη στράτευση με το ΝΑΤΟ και τους αμερικάνους με στόχο την υποβοήθηση στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Η ΕΕ από το 2013 έχει μετατραπεί σε αμερικανικό όχημα, μη δυνάμενη να εφαρμόσει την ανταγωνιστική πολιτική της. Η σωρεία πολιτικών επεμβάσεων εκ μέρους του αμερικανικού παράγοντα έχουν βρει την απόλυτη στήριξη στο αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα σε σημείο που να αμφισβητείται ο ευρωπαίος διαπραγματευτής. Στο μεταξύ τα δυτικά πρακτορεία αναπαράγουν όλη τη χρήσιμη φιλολογία για τον απολυταρχισμό και διαφθορά του καθεστώτος Γκρουέφσκι συντασσόμενα με τον αμερικανικό πράγοντα με στόχο την επέκτασή του ιδιαίτερα μετά την προκλητική απόφαση για τη διέλευση του tourkish stream που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται ανέκδοτο. Σ’ αυτή τη λογική ”την πατάνε” και συνιστώσες των κοινωνικών κινημάτων βάσης οι οποίες στο όνομα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αλλά και αναγνωρίζοντας μια διεθνική διαμαρτυρία στις διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος και την έκταση αυτών των υπερατλαντικών μεθοδεύσεων οι οποίες επιχειρούν να διαμελίσουν τη χώρα για λογαριασμό των αμερικανικών συμφερόντων.
Απέναντι σε μια τέτοια ”πονηρή” κατάσταση, ένας συνολικός ταξικός λόγος για την κρίση στην πΓΔΜ δεν αφορά μόνο στην κριτική προς την κυβερνητική πολιτική, στην δημαγωγία της αντιπολίτευσης, στον εθνικισμό των παραγόντων των δυο εθνοτήτων που διαβιούν αλλά ταυτοχρόνως και μια κάθετη εναντίωση στον αμερικανικό παράγοντα που ”λύνει και δένει”, όπως και στην ΕΕ που ακολουθάει τις επιλογές του. Η μονοσήμαντη θέση για το ταξικό ζήτημα απαλείφει κάθε άλλη πτυχή η οποία αν δεν ληφθεί σοβαρά ή υποβαθμιστεί, το αίμα των λαών θα κυλήσει πάλι στα Βαλκάνια για να χαράξει τα νέα σύνορα. Σλάβοι, αλβανοί, έλληνες, βούλγαροι, τσιγγάνοι, τούρκοι σύντροφοι κι αδέρφια των κινημάτων βάσης, οφείλουν τα θέτουν όλα αυτά χωρίς να κλείνουν τα μάτια στις υπαρκτές διαφορές που διογκώνονται.
Πρόσφατα σχόλια