Η υπόθεση της τριπλής δολοφονίας ιδρυτικών μελών του ΡΚΚ, τον Ιανουάριο του 2013, στη Γαλλία, αποκτά διαστάσεις εφόσον σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haber, τμήμα του κατηγορητηρίου αναφέρεται ότι “υπάρχουν πολλές αποδείξεις που ενδυναμώνουν την υποψία πως η ΜΙΤ ενεπλάκη στην προετοιμασία και στην εκτέλεση των δολοφονιών. Διαπιστώθηκε πως ο Ομέρ Γκιουνέϊ ασκούσε κατασκοπική δραστηριότητα και ότι είχε επαφές με πολλούς πράκτορες στην Τουρκία”. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι “η εισαγγελία των Παρισίων άσκησε δίωξη στον κατηγορούμενο Ομέρ Γκιουνέι σχετικά με την δολοφονία στις 9/1/2013 των Σακινέ Τζανσίζ, Φιντάν Ντογάν και Λεϊλά Σοϊλεμέζ. Στο 70 σελίδων κατηγορητήριο, που συντάχθηκε μετά από έρευνα 2,5 ετών, αναφέρεται πως ο δράστης ήταν σε επικοινωνία με ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ ονόματι Κ.Τ. , άτομο για το οποίο η Άγκυρα δεν απάντησε στο σχετικό αίτημα για πληροφορίες”. Ήδη από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel “τα ντοκουμέντα που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών καταδεικνύουν συμμετοχή της ΜΙΤ σε δολοφονία επί Γαλλικού εδάφους, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει τριγμούς στη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά, υπήρξαν προγενέστρερες τηλεφωνικές επαφές πρακτόρων της ΜΙΤ με τον Ομάρ Γκιούνεϊ, τον άνθρωπο στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη δολοφονία των τριών γυναικών. Ο Γκιούνεϊ ήταν ο τελευταίος που τις συνάντησε ζωντανές.
Οι τρεις γυναίκες είχαν βρεθεί δολοφονημένες, με μία σφαίρα στο κεφάλι η κάθε μία στους χώρους του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού.
Μία από τα θύματα ήταν η 32χρονη Φιντάν Ντογάν, που εργαζόταν στο ινστιτούτο και ήταν αντιπρόσωπος της «Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης» (ΚNK), που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Το δεύτερο θύμα ήταν η Σακινέ Τσανσίζ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PΚΚ και η τρίτη, η νεαρή ακτιβίστρια Λεϊλά Σοϊλεμέζ. Η 54χρονη Σακινέ Τζανσίζ,γνωστή με το αντάρτικο ψευδώνυμο «Σάρα», ήταν συνιδρύτρια, μαζί με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και άλλους Κούρδους αυτονομιστές, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το 1978″.
Η εκτίμηση, τότε, της κυβέρνησης Ερντογάν που είχε προβεί σε εκτιμήσεις για εσωτερικές εκκαθαρίσεις στο ΡΚΚ μεταξύ πτερύγων που διαφωνούν στο ζήτημα των ειρηνευτικών διαδικασιών, φαίνεται ότι διαψεύδεται σήμερα. Ερώτημα γεννάται για το αν πρόκειται για μια υπόθεση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πλευράς της Γαλλίας, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η σύμπραξη Τουρκίας-ΗΠΑ στοχεύει στο διαμελισμό της Συρίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ ενώ πρόσφατα βρέθηκε συνομιλητής με τον κουρδικό παράγοντα στο μέγαρο Ηλυσίων.
Πρόσφατα σχόλια