Ιστορίες Χρηματοδότησης: Η USAID, το ΚΕΒΕ και τα «Οφέλη της Λύσης»

Ιστορίες Χρηματοδότησης: Η USAID, το ΚΕΒΕ και τα «Οφέλη της Λύσης»

Στο προηγούμενο μας άρθρο για τις πηγές χρηματοδότησης της διζωνικής νομενκλατούρας [1] τελειώναμε την παρουσίαση μας με τα εξής:

«Ζούμε σήμερα την κορύφωση των προσπαθειών του ιμπεριαλισμού και των τοπικών πρακτόρων του για την προώθηση του διζωνικού ρατσισμού ως την τελική «λύση» του κυπριακού προβλήματος.
Οι επιφανείς διζωνιστές έχουν άμεση πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης του ιμπεριαλισμού και λαμβάνουν κατ’ ευθείαν τις κατευθυντήριες γραμμές τους από αυτόν.
Ακολουθώντας τη διαδρομή του χρήματος και βρίσκοντας τα πρόσωπα και τους οργανισμούς που εμπλέκονται θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τα κίνητρα και τα επιχειρήματα των.
Και θα τους δούμε όλους καθαρά ως τα αντηχεία της φωνής του αφέντη των

Στην αγγλική γλώσσα η έκφραση “follow the money” καταδεικνύει την πορεία που πρέπει να πάρει μία έρευνα για να βρεθεί ο πραγματικός εγκέφαλος μίας πράξης. Αυτός ο εγκέφαλος είναι συνήθως στο παρασκήνιο χωρίς να φαίνεται ιδιαίτερα αφού τους σχεδιασμούς του υλοποιούν συνήθως πιόνια. Τα πιόνια αυτά εκτίθενται στο δημόσιο βλέμμα παρουσιάζοντας ιδέες σαν δικές τους χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν ότι πίσω τους κρύβεται μία πολύ μεγαλύτερη δύναμη.

Η διζωνική νομενκλατούρα στην Κύπρο εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το ρόλο. Προσποιούμενοι ότι επιθυμούν τη λύση “για το καλό του τόπου” γίνονται στην ουσία τα αντιχεία και τα φερέφωνα της φωνής της δύναμης που πραγματικά κινείται στο παρασκήνιο κινώντας τα νήματα προς την κατεύθυνση της επιβολής του διζωνικού ρατσισμού στην πατρίδα μας.

Ένας από τους πλέον δραστήριους φορείς προς την προώθηση της «λύσης» του Κυπριακού είναι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ). Ο οργανισμός προωθεί τη «λύση» με πολλούς και διάφορους τρόπους κυρίως όμως προωθώντας την ιδέα ότι με τη «λύση» τα οικονομικά οφέλη για τους ιθαγενείς θα είναι τεράστια. Το επιχείρημα αυτό είναι και το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιείται πρόσφατα σε όλες τις προσωπικές επαφές του ΔΗΣΑΚΕΛισμού με τους πολίτες στην προσπάθεια να πειστούν για το Ναι στο επερχόμενο σχέδιο «λύσης».

Το ΚΕΒΕ αποτελεί την Οικονομική εμπροσθοφυλακή της διζωνικής νομενκλατούρας και από το 2013 άρχισε την εκστρατεία του για τα «οικονομικά οφέλη της λύσης»:

«Η εκστρατεία την οποία στηρίζει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών UNDP – ACT, περιλαμβάνει την προβολή ταινίας η οποία γνωστοποιεί τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για ολόκληρη την Κύπρο από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Περιλαμβάνει επίσης διοργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πειλίδης, στην ταινία, μέσα από τις συνεντεύξεις δύο αξιόλογων οικονομολόγων, του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη και του Mustafa Besim από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαφαίνεται η σημαντική επίδραση που μπορεί να επιφέρει μία λύση του Κυπριακού στην οικονομία ως σύνολο και επιβεβαιώνονται οι διαπιστώσεις του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου που προκύπτουν από αριθμό στοιχείων που υπάρχουν, καθώς και μελετών που έχουν διεξαχθεί.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας και η Κύπρος θα αποτελεί πλέον αναμφισβήτητα το πιο σταθερό μέρος στη νευραλγική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, την προσέγγιση ανεξερεύνητων μέχρι τώρα αγορών και την τόνωση τομέων που τώρα βρίσκονται σε ύφεση. Τα οφέλη δε για την απασχόληση και τη δραστική μείωση της ανεργίας αλλά και την μετανάστευση των νέων θα είναι τεράστια.
Ο κ. Πειλίδης σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συνθήκη για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Τουρκία θα επιτρέψει στην Κύπρο να παρέχει σωρεία επαγγελματικών υπηρεσιών σε Τουρκικές εταιρείες που θα είναι εγγεγραμμένες στο νησί ενώ γενικότερα θα αναπτυχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Η πρόσβαση δε των πλοίων υπό Κυπριακή σημαία στα Τουρκικά
λιμάνια θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου ως το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη και θα δώσει επίσης πρόσβαση σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής Ασίας.
[…]
Τα οποιαδήποτε προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι προσωρινά ενώ τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι τεράστια. Η επανένωση της πατρίδας μας θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο κοινότητες ενώ η μη επίτευξη λύσης δεν ωφελεί κανένα», δήλωσε ο κ. Πειλίδης.
Εξέφρασε επίσης τη δέσμευση των δύο Επιμεληρίων να στηρίξουν τις προσπάθειες  της πολιτικής ηγεσίας μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και με μοναδικό γνώμονα το καλό και την ευημερία ολόκληρου του Κυπριακού λαού [2].»

Το ΚΕΒΕ ετοίμασε την ταινία που αναφέρεται πιο πάνω με τίτλο «Κύπρος; Kıbrıs: The Nine O’Clock News in 2030» [3], Η ταινία αποτελεί μνημείο τηλεοπτικής προπαγάνδας για την προώθηση της όποιας «λύσης» του κυπριακού ώστε να γίνουμε όλοι «πλούσιοι και ευτυχισμένοι».

Τη γραμμή του ΚΕΒΕ υιοθέτησε και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πιπιλώντας βέβαια τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα ενδύοντας τα με τον διζωνικό τους μανδύα:

«Στην ομιλία του, με θέμα «Τα οικονομικά οφέλη από μια επανενωμένη Κύπρο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το απαράδεκτο στάτους κβο δεν επηρεάζει μόνο τη μία, αλλά και τις δύο κοινότητες, καθώς και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Συνεπώς, το όραμα μου, το οποίο συμπίπτει με το όραμα του φίλου μου Μουσταφά Ακκιντζί, είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα τερματίζει τον αναχρονισμό της παρούσας κατάστασης και θα δίδει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους τους Κυπρίους, ιδιαίτερα τις νέες γενεές».
Πρόσθεσε ότι «το όραμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας οριστικής, διαρκούς, βιώσιμης και δίκαιης λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, δηλαδή τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Μια λύση που θα αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που θα εξαλείψει τους φόβους του παρελθόντος, που θα δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για προοπτική μέσω αμοιβαίου σεβασμού, που θα διασφαλίζει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και που θα επιτρέπει στους Κύπριους να αποφασίζουν ελεύθερα οι ίδιοι για το μέλλον και τη μοίρα της δικής τους χώρας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «μια τέτοια λύση θα διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη, για όλους τους Κυπρίους, αφού ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ καθώς και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βάση της Λεβαντίνης
θα υπερτονίσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση και το γεωστρατηγικό της ρόλο».
Σημείωσε ότι αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την προώθηση σε διεθνείς αγορές, την ενθάρρυνση τομέων της οικονομίας που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση του τουρισμού, την ανάπτυξη έργων υποδομής και έργων ανοικοδόμησης, όπως στα
Βαρώσια, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας με τη χρήση τουρκικών λιμανιών τα οποία θα ανοίξουν για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία μετά τη λύση του Κυπριακού»[4].

Μελετώντας τις δύο ομιλίες θα ανακαλύψετε ότι τα επιχειρήματα τόσο του προέδρου του ΚΕΒΕ όσο και του προέδρου της δημοκρατίας είναι πανομοιότυπα. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα αρθώνονονται με τις ίδιες ακριβώς λέξεις και φράσεις. Είναι μήπως τυχαία η ταύτιση λέξεων, φράσεων και εννοιών;

Η δράση του ΚΕΒΕ είναι ένα μνημείο υποκρισίας. Η δε δήλωση του προέδρου του ότι τα δύο επιμελητήρια της Κύπρου δεσμεύονται «να στηρίξουν τις προσπάθειες  της πολιτικής ηγεσίας μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και με μοναδικό γνώμονα το καλό και την ευημερία ολόκληρου του Κυπριακού λαού» [2] αποτελεί προσβολή της νοημοσύνης ολόκληρου του λαού.

Ο κ. Πειλίδης και η οργάνωση του καμώνονται ότι εργάζονται μαζί με τον ΟΗΕ για την προώθηση της ειρήνης στο νησί μας. Γι αυτό και επικαλούνται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών UNDP – ACT. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα ρίξουν στάχτη στα μάτια των ιθαγενών.

Ο κ. Πειλίδης όπως όλοι οι επιφανείς υποστηρικτές της διζωνικής αποκρύπτει από τον κυπριακό λαό ότι ο κύριος χρηματοδότης του Προγράμματος είναι οι ΗΠΑ μέσω της οργάνωσης USAID. Με τα ίδια τους τα λόγια:

«United States Agency for International Development (USAID)
Η UNDP και η USAID εργάζονται μαζί για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες δουλεύοντας κατ’ ευθείαν με την κοινωνία των πολιτών από το 1998. Αυτό ξεκίνησε με το Πρόγραμμα Δικοινοτικής Ανάπτυξης (Bi-communal Development Programme (BDP)) και συνεχίστηκε με το με τη δράση για την Συνεργασία και Εμπιστοσύνη (Action for Cooperation and Trust (ACT)). Το πρόγραμμα  (ACT) έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2013 μέσω μίας συνεργατικής συμφωνίας ανάμεσα στην USAID και την UNDP [5].

Ο κ. Πειλίδης και το ΚΕΒΕ καμώνονται όμως ότι δεν έχουν πολιτικές σκοπιμότητες αλλά εργάζονται για το καλό του τόπου και ολόκληρου του κυπριακού λαού!

Ας δούμε λοιπόν πόσα πήρε η οργάνωση του κ. Πειλίδη μαζί με το αντίστοιχο Τουρκοκυπριακό ΕΒΕ και από πού:

{Μπορείτε να δείτε τον πιο πάνω πίνακα στην πηγή 6 στις σημειώσεις}

Ενάμιση εκατομμύριο Ευρώ για τα δύο επιμελητήρια από τη USAID μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες!

Και γιατί πήραν αυτά τα χρήματα; Ποιοί ήταν οι στόχοι του προγράμματος και τι περιλάμβανε;

Δόξα τω «αγίω ιμπεριαλισμώ» μας τα εξηγεί με το νι και με το σίγμα. Το πρόγραμμα έχει τον εξαιρετικά προφητικό τίτλο «Οικονομική Αλληλεξάρτηση»:

«Εκκινώντας το 2009 το project υλοποιείται με τη συνεργασία του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού ΕΒΕ και στοχεύει στο να υιοθετήσει και να θρέψει μίαοικονομική αλληλεξάρτηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες μέσω μίας ποικιλίας παρεμβάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τη υποστήριξη κοινών εμπορικών συνεργασιών και της ευαισθητοποίησης του κοινού στα οφέλη της οικονομικής συνεργασίας» [6].

Στη ιστοσελίδα του project ανάμεσα στα επιτεύγματα αυτής της συνεργασίας «χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες» αναφέρονται και τα εξής:

«Εκτενής κάλυψη από τα ΜΜΕ και προώθηση των οικονομικών οφέλων μίας λύσης στο ευρύ κοινό, ειδικά μέσω ττου φίλμ “Nine O’C lock News”.
Διαμεσολάβηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ώστε η Ελληνοκυπριακή κοινότητα να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά την έκρηξη του Ιουλίου του 2011 του κύριου ηλεκτροπαραγωγικούς ταθμού της Ελληνοκυπριακής κοινότητας»[7]. 

Προσέξετε ιδιαίτερα στην πιο πάνω δήλωση την εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ορολογία. Είναι άραγε τυχαία;

Ο ιμπεριαλισμός γνωρίζει πολύ καλά τι πράττει. Κινείται με εξαιρετική μεθοδικότητα και χρηματοδοτεί τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις για να πετύχει τους σκοπούς του. Η προσποίηση του κ. Πειλίδη και του ΚΕΒΕ ότι νοιάζονται για το καλό ολόκληρου του κυπριακού λαού, χωρίς πολιτικές σκπιμότητες καταρρίπτεται από τα χρήματα που πήρε ο οργανισμός του κατ’ ευθείαν από τα ταμεία του αφέντη των για να αναπαράγουν τα επιχειρήματα του.

«Άξιος» ο μισθός τους…

Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~

Πηγές – Σημειώσεις
———————–

1. Οι Πηγές Χρηματοδότησης της Διζωνικής Νομενκλατούρας
http://cyprus.indymedia.org/node/5016

2. Εκστρατεία ΚΕΒΕ για τα «οικονομικά οφέλη της λύσης»
http://www.sigmalive.com/news/local/79309/ekstrateia-keve-gia-ta-oikonomika-ofeli-tis-lysis

3. «Κύπρος; Kıbrıs: The Nine O’Clock News in 2030 – Greek/Turkish»
https://www.youtube.com/watch?v=H1YInLKIQc8

4. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ για τα οφέλη στην οικονομία της Κύπρου από τη λύση του Κυπριακού
http://voulinet-ipourgia-kipros.blogspot.com/2015/07/blog-post_10.html

5. Μεταφρασθέν από:
«United States Agency for International Development (USAID)
UNDP and USAID have been working together to increase trust and cooperation between the two communities, working directly with civil society since 1998. This started with the Bi-communal Development Programme (BDP) and continued with Action for Cooperation and Trust (ACT). ACT is funded until 2013 through a cooperative agreement between USAID and UNDP.»
Από:
http://www.cy.undp.org/content/cyprus/en/home/ourwork/partners/

6. Μεταφρασθέν από:
«Launched in 2009, the Economic Interdependence Project is being implemented in partnership between the Cyprus Chamber of Commerce and Industry and the Turkish Cypriot Chamber of Commerce and aims to foster and nurture economic interdependence between the two communities through a variety of interventions. These include research, the support of joint business partnerships and raising public awareness of the benefits of economic cooperation.»
Από:
http://www.cy.undp.org/content/cyprus/en/home/operations/projects/action_for_cooperation_and_trust/economic-interdependence/

7. Μεταφρασθέν από:
«Extensive media coverage and promotion of the economic benefits of a solution to the wider public, in particular through the “Nine O’C lock News” film.
Facilitation of a mechanism for the GCC to buy electricity from the TCC* following the explosion in July 2011 of the main power station in the GCC**.»
Από:
http://www.cy.undp.org/content/cyprus/en/home/operations/projects/action_for_cooperation_and_trust/economic-interdependence/

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/09/03/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b4%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b7-usaid-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b5%ce%b2%ce%b5-%ce%ba%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.