Μια μεγάλη παρτίδα πόκερ παίζεται στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των όρων του μνημονίου.
Αυτό που αφήνουν κυβερνητικοί κύκλοι να εννοηθεί είναι ότι, προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία από τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα – τράνζιτ για τη μετακίνηση των προσφύγων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, θα ήταν καλό να υπάρξει μια πιο ανεκτική στάση της Κομισιόν στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη χορήγηση των δόσεων του τρίτου μνημονίου.
Με το ενδεχόμενο της χαλάρωσης συντάχθηκε σε ομιλία του χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κινείται πολύ πιο σκληρά λέγοντας ότι θα μειωθούν τα κοινοτικά κονδύλια που δικαιούνται όσες χώρες της Ε.Ε. δεν ανταποκριθούν στο θέμα των προσφύγων. Και οι δύο όμως λένε το ίδιο, αλλά με διαφορετική επικοινωνιακή πολιτική:
◆ Ο Γιούνκερ προσφέρει με… γλύκα την καταβολή ενοικίου για να νοικιάσει την Ελλάδα ως αποθήκη προσφύγων και μεταναστών.
◆ Ο Ντάισελμπλουμ απειλεί ότι, αν δεν γίνουμε αποθήκη, όχι μόνο δεν θα μας καταβάλει ενοίκιο, αλλά θα μας πάρει και το σπίτι.
Την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, στη μίνι σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των βαλκανικών κρατών, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο πήγε απροετοίμαστη για διαπραγματεύσεις, αλλά ουσιαστικά της υποδείχθηκε η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Όπως όλα δείχνουν, μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να υλοποιηθεί η επιθυμία της Γερμανίας για μετατροπή της Ελλάδας σε «διαμετακομιστικό σταθμό προσφύγων και μεταναστών», με γιγαντιαία στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου όσοι μπαίνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία θα ταυτοποιούνται. Οι όποιες ενστάσεις της ελληνικής αποστολής κάμφθηκαν σύντομα.
Καταυλισμοί
Το σχέδιο της Ε.Ε. περιλαμβάνει την άμεση δημιουργία τουλάχιστον τριών προσφυγικών καταυλισμών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σίγουρα ενός στην Αττική και ενός στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικής χωρητικότητας 30.000 ατόμων, ενώ άλλοι 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν δικαίωμα επιδότησης ενοικίου, που θα εξασφαλιστεί από την εκταμίευση έκτακτων κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Με βάση τη μέχρι τώρα πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, καθώς επτά μήνες σπαταλήθηκαν χωρίς να γίνει το παραμικρό στη διαχείριση των ροών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, όπου πλέον καθημερινά φθάνουν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μοιάζει σχεδόν αδύνατον να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος δίχως να προκληθούν κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.
Απάντηση δεν δόθηκε από τις Βρυξέλλες ούτε στο τι πρόκειται να γίνει με όσους φθάνουν στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, όπως οι Σύροι, αλλά μετανάστες.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 ανθρώπων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αυτή τη στιγμή – προϋποθέτει ο αιτούμενος να θεωρείται πρόσφυγας. Όλοι οι άλλοι θα επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους. Δηλαδή στην ουσία θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, αφού από τη μια θα έχουν εξασφαλίσει την αρχική εξάμηνη άδεια προσωρινής παραμονής, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα οι διαδικασίες απέλασης στις χώρες καταγωγής γίνεται με πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Ουσιαστικά ελλοχεύει ο άμεσος κίνδυνος δημιουργίας μιας τεράστιας «αποθήκης ανθρώπων» στην Ελλάδα.
Τέλος, απάντηση δεν δόθηκε από τους Ευρωπαίους ούτε στο εύλογο ερώτημα γιατί στην κρισιμότερη έως σήμερα σύνοδο για το μεταναστευτικό δεν συμμετείχε η Τουρκία, στα εδάφη της οποίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες και στα παράλια της οποίας ακμάζει το δουλεμπόριο.
Προφανώς για τους εταίρους τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Ταγίπ Ερντογάν και την Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στη γειτονική χώρα, θεωρούνται «δεσμευτικά» για τα μέλη της Ε.Ε. στο σύνολό τους. Ακόμη μια ένδειξη της κρίσης ταυτότητας και ελλείμματος δημοκρατικού πνεύματος, που, όπως παραδέχονται πολλοί πολιτικοί αναλυτές, κλυδωνίζει τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό «οικοδόμημα».
Δύο λύσεις στο τραπέζι
Τη λύση του πρώην στρατοπέδου Λιόση στα Άνω Λιόσια εξετάζει μεταξύ των πιθανών χώρων για τη δημιουργία του προσφυγικού καταυλισμού χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 ατόμων η κυβέρνηση.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Ποντίκι», ο συγκεκριμένος χώρος, που βρίσκεται στον παράδρομο της Αττικής Οδού πίσω από τον ΟΔΔΥ, ελέγχθηκε πριν από λίγες ημέρες από τους αρμόδιους φορείς με το σκεπτικό ότι πληροί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία εγκατάστασης ανάλογης του προσωρινού κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα.
Στο τραπέζι των προτάσεων έχει πέσει και μια δεύτερη έκταση στα σύνορα μεταξύ Ασπρόπυργου και Δήμου Φυλής, ενώ φαίνεται πως εγκαταλείπεται η περίπτωση της αξιοποίησης των υφιστάμενων πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Λεκανοπέδιο, κυρίως λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που έχουν υπάρξει από τους περισσότερους δημάρχους.
Πρόσφατα σχόλια