Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, φαίνονται να προοιωνίζουν και την αντίρροπη προς τον αλβανικό παράγοντα δράση. Ο Ντάτσιτς εφορμούμενος από τις δηλώσεις αλβανών πολιτικών της μειονότητάς τους στη Σερβία, αναφέρεται εν τέλει σε όλη την επικίνδυνη τροπή που έχει πάρει η όλη υπόθεση και ειδικά στο Κόσοβο και στην πΓΔΜ, αναφέροντας στο τέλος και την Ελλάδα. Το τραγικό είναι ότι οι κινηματικές διαδικασίες στα Βαλκάνια αδυνατούν να προβάλουν ως πρώτιστη τη διαδικασία εξεύρεσης, χτισίματος και ενίσχυσης των γεφυρών που έχουν οι λαοί. Οι επισημάνσεις του Ντάτσιτς και κ άθε άλλου γραφειοκράτη επιβεβαιώνουν αυτό που περιμένουμε: έναν πόλεμο δηλώσεων πριν τον πόλεμο με πυρά. Σε κάθε περίπτωση η αναφορά προς τις μεγάλες δυνάμεις που υποδαυλίζουν την κατάσταση του αλβανοσλαβικού ανταγωνισμού είναι ανεπαρκείς. Το ερώτημα τίθεται σε εμάς: τι κάνουμε;
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες που θα έρθουν, αφού δεν αντιδρούν στις πρόσφατες δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών για ενοποίηση των «αλβανικών εδαφών», δηλώσεις που έγιναν τόσο στην Αλβανία, όσο στο Κοσσυφοπέδιο και στους τρείς αλβανικού δήμους της νότιας Σερβίας, το Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Μπουγιάνοβατς, Γιονούζ Μουσλίου που δήλωσε ότι «η ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει νόημα χωρίς την ενοποίηση της Κοιλάδας του Πρέσεβο, χωρίς το Πρέσεβο, την Μέντβεντζα και το Μπουγιάνοβατς», ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι αυτή είναι μια απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, σύμφωνα με την σερβική ‘beta’.
“Οι συντονισμένες δηλώσεις του Ράμα, του Θάτσι και του Μουσλίου δείχνουν ότι μια «Μεγάλη» Αλβανία είναι ο στόχος όλων των Αλβανών. Σήμερα ο Μουσλίου κάλεσε την Αλβανία να φθάσει μέχρι την Νις, αλλά αύριο θα μπορούσε να ισχυρισθεί το ίδιο για τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο ή την (ελληνική) Ήπειρο. Εάν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αντιδρούν ότι η Αλβανία θα φθάσει μέχρι την πόλη Νις, τότε θα είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Δημοσίευμα εξάλλου του σερβικού b92 αναφέρει για το θέμα αυτό ότι Ντάτσιτς απευθύνθηκε στους Αμερικανούς πρέσβεις στο Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Τίρανα διερωτώμενος εάν η αδράνειά τους υποδηλώνει την ανοχή τους στις δηλώσεις αυτές που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα μπορούσαν οι πρέσβεις αυτοί να απαντήσουν εάν αποδέχονται μια «Μεγάλη» Αλβανία που θα φθάσει μέχρι τα Σκόπια και τη σερβική πόλη Νις στο βορρά και στην ελληνική Ήπειρο στο νότο.
(shqiperiaime.al, b92.net)
Κι άλλο ένα δημοσίευμα που εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στον ρωσικό παράγοντα προστασίας και εμμέσως πλην σαφώς στη σερβική αντίδραση.
Ισχυρές αντιδράσεις στο Βελιγράδι προκαλούν οι διαδοχικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες εάν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σ ένα ενιαίο κράτος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στην συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και θα αναλάβει το καλοκαίρι τα νέα του καθήκοντα) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το χορό των δηλώσεων περί «ένωσης των Αλβανών της βαλκανικής σ ένα κράτος» άνοιξε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico του Βελγίου είπε πως εφόσον η περιοχή της δυτικής Βαλκανικής δεν ενταχθεί στην ΕΕ, τότε η ένωση της Αλβανίας με το Κόσσοβο θα είναι η εναλλακτική λύση για να ζήσουν μαζί οι Αλβανοί.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ότι «εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος», για να ακολουθήσει σε ανάλογο πνεύμα ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, Γιονούζ Μουσλίου.
Ο τελευταίος δήλωσε πως «η ένωση Αλβανίας και Κοσσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας».
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ειδικά για τις δηλώσεις του δημάρχου του Μπουγιάνοβατς. «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσσοβο» δήλωσε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Μουσλίου «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών».
Πρόσφατα σχόλια