από την ελευθεριακή κοινότητα
Εντυπώσεις για την οικοδόμηση του επαναστατικού πολιτισμού και της παιδείας στη βόρεια Συρία
Η επαναστατική κουλτούρα θεωρείται συχνά ως η σφυρηλάτηση κάτι εντελώς νέου στη διαδικασία να αλλάξει ριζικά η κοινωνία. Οι παλιές εγκαθιδρυμένες ιδέες ρίχνονται στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και αντικαθιστούνται μαζικά από αυτά που θεωρούνταν στο παρελθόν ως υποκειμενικά και κατασταλμένα . Φυσικά, ποτέ δεν ήταν τό σο εύκολο ή ξερό στην πράξη κάθε επανάστασης μέχρι σήμερα. Επίσης, σε κοινωνίες που έχουν δει την καταστολή αυτόχθονων πολιτισμών από τις δυνάμεις που κυριαρχούν, αυτές οι περιθωριοποιημένες και μερικές φορές παράνομες μορφές έκφρασης μπορεί να είναι πολύ ανταγωνιστικές προς το κράτος και να διατηρούν τον επαναστατικό τους χαρακτήρα παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε καμία ουσιαστική έννοια «νέες». Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στην οποία δεν είναι μόνο η κουρδική γλώσσα και ο πολιτισμός, αλλά και αυτές που μεταξύ 25 και 30 εθνικών ομάδων, εκτός από τους Άραβες που κατοικούν εκεί, για άλλη μια φορά αναλύονται και ασκούνται.
Παρ ‘όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι η «επιστροφή στο παλιό» είναι γεμάτη από τεράστιες αντιφάσεις. Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα συχνά μιλά για μια «επιστροφή στη φυσική κοινωνία», αλλά αυτό δεν σημαίνει σε ένα άκαμπτο τρόπο. Αν όλα τα στοιχεία του αποικιοποιημένου πολιτισμού ασκούνται μηχανικά, αυτό δεν είναι καθόλου το ίδιο με το να φέρει σε ύπαρξη μια επαναστατική κουλτούρα. Δεν αρκεί στους ριζοσπάστες στο Δυτικό Κουρδιστάν ότι ο «κουρδικός πολιτισμός» σε κάποια αφηρημένη έννοια ανακτάται. Το ερώτημα είναι, τι είδους του κουρδικού πολιτισμού; Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της κουλτούρας του στενού και παραδοσιακού εθνικισμού που είναι η γραφειοκρατία του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κουρδική περιφέρεια του Ιράκ, καθώς και εκείνες των διεθνιστών που είναι η εμπροσθοφυλακή της αλλαγής στη βόρεια Συρία, για παράδειγμα. Είναι πιθανό ότι τα στοιχεία του αναγεννημένου πολιτισμού, ειδικά εάν αντιπροσωπεύουν φεουδαρχικές ιδέες, είναι αντιδραστική και πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι που κάνει μια ριζική ρήξη από αυτό το παρελθόν.
Το φόντο μου ως καλλιτέχνης του hip-hop από τη δυτική μουσική η οποία περιέχει ένα προοδευτικό, σοσιαλιστικό μήνυμα προκάλεσε σοβαρό ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο οι τέχνες εφαρμόζονται σήμερα στο Δυτικό Κουρδιστάν πέντε χρόνια μετά από όταν η λεγόμενη δημοκρατική αυτοδιαχείριση ανέλαβε τα ηνία της οργάνωση της κοινωνίας από το Συριακό Αραβικό κράτος. Ήμουν γοητευμένος να δω τι είχε γίνει με τα παλιά σχολεία που είχαν διδάξει μόνο στην αραβική γλώσσα, και πέρα από αυτό το μόνο που διδάσκονταν ήταν ο αραβικός πολιτισμός σε αυτό που ήταν μια εθνικά ποικιλόμορφη περιοχή. .
Μπαίνοντας στην Ακαδημία του Shehid Yekta Herekol
Σε απόσταση μόλις 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Qamishlo, της de-facto πρωτεύουσα του Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος της Βόρειας Συρίας (DFSNS), είναι η πόλη της Tirbespiye. Μπορεί να μην είναι εύκολο να την βρει κανείς σε ένα χάρτη με την κουρδική της ονομασία του σήμερα, αλλά όπως είναι η επίσημη ονομασία στο πλαίσιο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας ως ΑΙ-Qahtaniyah. Φτάνοντας στην πόλη περίπου 16.000 κατοίκων, η ομάδα των διεθνιστών που ταξιδεύω μαζί τους πέφτει επάνω σε ένα σημείο ελέγχου των Asayish. Αφού ελενχθήκαμε μέσα, μπορώ να δω μια ομάδα ίσως μια ντουζίνα εφήβων να ετοιμάζονται να υποδεχτούν το τροχόσπιτό μας στην κεντρική είσοδο αυτού που είναι μία από τις πρώτες επαναστατικές ακαδημίες της περιοχής για την πρακτική των τεχνών. Όπως πάτησα πάνω στο πεζοδρόμιο και περπάτησα μέχρι τις πύλες του ιδρύματος, ένας νεαρός άνδρας που δεν υπερβαίνει τα 18 προτάσσει το χέρι μου και λέει στα Αγγλικά «Καλώς ήρθατε στην Ακαδημία Shehid Yekta Herekol ».
Το όνομα του ιδρύματος, όπως και τόσων άλλων στη βόρεια Συρία σήμερα, αποτίνει φόρο τιμής σε έναν μάρτυρα του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας . Ο Yekta Herekol, γεννήθηκε στο Ντέρσιμ το 1968, σπούδασε θέατρο στην Άγκυρα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις μεροληπτικές πρακτικές του τουρκικού κράτους απέναντι στον αυτόχθονα πολιτισμό του. Μετά τη λήψη απόφασης για την ένταξη του στο ΡΚΚ στα βουνά, συνελήφθη δύο φορές από τις τουρκικές αρχές, αλλά κατάφερε να ταξιδέψει τελικά στο εξωτερικό, όπου ανέπτυξε περαιτέρω τις καλλιτεχνικές ικανότητες του. Ωστόσο, ενώ ήταν ελεύθερος να ασκήσει την καλλιέργεια του στην Ελλάδα και τη Ρωσία, αποφάσισε να επιστρέψει στο Κουρδιστάν. Το 2003, μπήκε στο Δυτικό Κουρδιστάν και εντάχθηκε στις διαδηλώσεις στο Qamishlo στις 12 Μαρτίου, 2004. Δύο εβδομάδες αργότερα στο Χαλέπι (Aleppo), ο ίδιος αυτοπυρπολήθηκε μέχρι θανάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όχι μόνο ενάντια στην καταστολή της κουρδικής έκφρασης από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά ως μια κριτική προς το κίνημα για να «κάνει τη δουλειά του σωστά και να ενισχύσει τον αγώνα.»
Περπατώντας μέσα στην κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας, αισθάνθηκα σαν να είχα μπει σε μουσείο του μέλλοντος. Υπήρχαν όμορφοι πίνακες και γλυπτά που πρέπει να δει κανείς παντού, αυτό που μου προκάλεσε απορία , ήταν το, αν ήταν πιθανό ότι οι άνθρωποι ηλικίας όπως εκείνοι που είχα μόλις συναντήσει μπορούσαν πραγματικά να είναι υπεύθυνοι για τέτοια θαυμαστά δημιουργήματα. Όπως αποδείχθηκε, όλες οι εργασίες που επρόκειτο να δω εδώ ήταν τα επιτεύγματα αυτών των εξαιρετικά ταλαντούχων μαθητών. Η ομάδα μας έκανε μια περιοδεία των δύο ορόφων της ακαδημίας, με το κάθε δωμάτιο γεμάτο εργαλεία για την άσκηση των τεχνών – κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις, μουσικά όργανα, πινέλα και καβαλέτα για τη ζωγραφική. Στην αυλή, υπήρχε ένας χώρος πρασίνου που οι μαθητές και οι δάσκαλοι σχεδίαζαν τη μετατροπή του σε πλήρη κήπο στο εγγύς μέλλον. Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στην κουζίνα, όπου μια μικρή ομάδα φοιτητών ήταν την προετοιμασία του γεύματος, προτού κληθεί σε ό, τι φαινόταν σαν μια αυτοσχέδια μουσική παράσταση από άλλη ομάδα νεαρών.
Hevalti (συντροφικότητα) μεταξύ μαθητή και δασκάλου
Είναι παράξενη αίσθηση της χρήσης της έκφρασης «μαθητής» ή «δάσκαλος» για να αναφερθείς στους ρόλους των ατόμων που λαμβάνουν την εκπαίδευση στην ακαδημία και σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη διδασκαλία. Στην πραγματικότητα, η διάκριση είναι πολύ πιο θολή από ό, τι σε ιδρύματα στις καπιταλιστικές κοινωνίες, ή ίσως ακόμη και σε ορισμένες σοσιαλιστικές. Κατάλαβα πολύ γρήγορα ότι η σχέση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών εδώ δεν λαμβάνει το είδος των χαρακτηριστικών της υποταγής που είχα μεγαλώσει με αυτή. Θυμάμαι να πηγαίνω στο σχολείο, να μου πουν τι να σκεφτώ (σε αντίθεση με τις μεθόδους για το πώς να σκέφτομαι), εσπευσμένες πληροφορίες στον εγκέφαλό μου, να διασφαλίσω ότι δεν αμφισβήτησα τους δασκάλους μου πάρα πολύ, και να τίθεμαι σε εξετάσεις που ένιωθα ότι ήταν μάλλον άχρηστες η τις περισσότερες φορές. Το να θυμάμαι πληροφορίες κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρονικής περιόδου ήταν μόλις και μετά βίας ακόμη και μια σκέψη. Εδώ στο Δυτικό Κουρδιστάν, αντιμετώπισα κάτι ριζικά διαφορετικό, ένα είδος μάθησης παράδειγμα που μου θύμισε τις ιδέες που διατυπώθηκαν από τον Paolo Freire στην Παιδαγωγική των Καταπιεσμένων . Όπως μου είπε ένας από τους μαθητές, ένας 17χρονος που το όνομα του είναι Gelhat: «είμαστε όλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανωνόμαστε και έχουμε διαπιστώσει ότι μαθαίνουμε καλύτερα «.
Αυτό δεν είναι για να πούμε ότι δεν υπάρχει επίσημη δομή, φυσικά. Η ακαδημία έχει Reverberi, που περίπου μεταφράζεται ως ηγεσία, αλλά δεν είναι μια διοίκηση που είναι άθικτη ή ασύδοτη σε όσους είναι εγγεγραμμένοι εκεί. (Όπως και σε όλες τις διοικήσεις στο Δυτικό Κουρδιστάν, πενήντα τοις εκατό των Reverberi πρέπει να είναι γυναίκες) Δεν φαίνεται να είναι υπάρχει το είδος της εκφοβιστικής παρουσίας εδώ εκ μέρους της ηγεσίας που θυμάμαι τόσο καλά στο σχολείο μου. Όπως μου έχει πει ένας από αυτούς τους «διαχειριστές»: Έχουμε ένα εβδομαδιαίο tekmil ( κριτική και αυτοκριτική συνεδρία) στην οποία οι μαθητές και εμείς απεικονίζουμε μαζί αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για τους εαυτούς μας, τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερο αποτελεσματικά, και τι προτάσεις έχουμε για να κινειθούμε προς τα εμπρός. Επίσης, εκεί είναι όπου οι μαθητές μπορούν να κάνουν τις επικρίσεις των Reverberi. Η σχέση μας βασίζεται στην έννοια της hevalti (συντροφικότητας). Δεν είναι ιεραρχική.»
Στο ξένο αυτί, αυτές ήταν συγκλονιστικές έννοιες από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη φαίνεται να απηχούν την κοινή λογική. Τι καλύτερος τρόπος για να φτάσετε πραγματικά στη ρίζα του πώς να ενισχυθεί μια μαθησιακή εμπειρία από το να έχουμε ένα φόρουμ για το πώς να γίνει πιο παραγωγική και όχι την καταστολή προτάσεων για βελτίωση; Αυτό φαίνεται να είναι μια πραγματικά ριζοσπαστική ιδέα, όταν βγαίνεις από τις αίθουσες της «μάθησης» στα δυτικά. Φαίνεται βαθιά επαναστατικό να πιστεύεις ότι οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να επικριθούν με τέτοιο άμεσο τρόπο και να μην το παίρνουν προσωπικά, ή να μην απαντήσουν με «πειθάρχηση» των μαθητών. Για να σπάσει το φράγμα του διαχωρισμού και του «απαράβατου» δάσκαλου που ήταν εκεί για να εμφυτέψει ανόργανα γνώση στο μαθητή ήταν κάτι που καιρό ονειρευόμουν, και εδώ το έβλεπα σε δράση. Κατάλαβα τότε, ωστόσο, ότι δεν ήταν μόνο στα ξένα αυτιά μου ότι αυτό πρέπει να φαίνεται παράξενο – σε ένα σημείο, οι μαθητές πρέπει να ένιωθαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Ήμουν βαθιά περίεργος για το πόσο η εκπαίδευση σε αυτή την περιοχή της χώρας έχει αλλάξει από όταν η αυτο-διοίκηση ανέλαβε τον έλεγχο το 2012. Ως ότου ένα από τα μέλη της Reverberi μου λέει, «αυτή η ακαδημία χρησιμοποιήθηκε ως ένα πολιτιστικό κέντρο από το κράτος. Αλλά εκείνη την εποχή, ήταν αδιανόητο ότι οι νέοι από το φόντο αυτών των μαθητών που είναι εδώ σήμερα, θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ήταν για τις ελίτ, και κυρίως για τους Άραβες. Τώρα προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το δημοκρατικό έθνος, έτσι ώστε, ο στόχος μας είναι, να έχουμε μαθητές από όλα τα είδη των υποβάθρων, όχι μόνο τους Κούρδους. Φυσικά, λόγω της καταστολής του κουρδικού πολιτισμού, αυτό έχει μέχρι στιγμής την εστίασή μας, καθώς οι μαθητές γνωρίζουν ήδη τον αραβικό πολιτισμό πολύ καλά από την προηγούμενη εκπαιδευτική τους ζωή, πριν από την επανάσταση.» Προσθετικά στα λόγια του εκπαιδευτή ήταν αυτά μιας νεαρής γυναίκας 17 ετών, η οποία μίλησε για το πόσο διαφορετικό είναι το μαθησιακό περιβάλλον τώρα, σε αντίθεση με πριν από το 2012. «Θυμάμαι εκείνη τη εποχή, αν ένας μαθητής θεωρήθηκε ως μη μαθαίνοντας επαρκώς το επίσημο πρόγραμμα σπουδών, θα πρέπει να χτυπηθεί. Τώρα διδάσκει μαθήματα. Είναι σαν τη νύχτα με την μέρα».
Η Δομή της Ακαδημίας
Η διδασκαλία στην οποία αναφερόταν είναι το γεγονός ότι μία φορά το μήνα, κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός μαθήματος και τη διευκόλυνση αυτού στην υπόλοιπη τάξη. Σε αυτή την ακαδημία, άνοιξε μόλις το φθινόπωρο του 2015, σήμερα υπάρχουν 35 μαθητές, καθώς και τέσσερις από την προηγούμενη θητεία που έχουν μείνει σε ένα υποστηρικτικό ρόλο. Σε αντίθεση με τα ιδρύματα που έχω χρησιμοποιήσει σε ολόκληρη τη ζωή μου, η περίοδος της μάθησης εδώ δεν είναι για πολλά χρόνια, αλλά 15 μήνες. Αυτό δεν είναι κατ ‘ανάγκη αυτό που θεωρείται η ιδανική διάρκεια του χρόνου που οι μαθητές πρέπει να περάσουν στην ακαδημία, αλλά όπως μου έχουν πει «αυτό είναι επιταχύνεται λόγω του πολέμου. Έχουμε επείγουσες ανάγκες στην κοινωνία γενικότερα, έτσι ώστε όταν οι μαθητές κατανοήσουν πραγματικά τους κλάδους τους, όπου και αν, φυσικά, χρειάζεται αλλού να συνεισφέρουν τις δεξιότητές τους.» Ο νεότερος από αυτούς τους φοιτητές είναι 13, και το παλαιότερος είναι περίπου 20. Σε αντίθεση με τα δυτικά γυμνάσια μας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν υπάρχει καμία τάξη ή έτος διάκρισης. Οι 13 ετών κάθονται στα ίδια μαθήματα με τους συμφοιτητές τους που είναι έως και επτά χρόνια μεγαλύτεροι από ό, τι αυτοί. Κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου, υπάρχουν πέντε καθηγητές μουσικής, τέσσερις διδασκαλίας του κινηματογράφου, και τέσσερις για το χορό. Η καθημερινή εκπαίδευση αποτελείται από τέσσερις ώρες διδασκαλίας το πρωί και τρεις το απόγευμα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με συνολικά 35 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθημερινή λειτουργία της σχολής δεν υλοποιείται μόνο από τους μαθητές, αλλά και είναι δημοκρατικά σχεδιασμένη από αυτούς με ένα συλλογικό τρόπο. Εκτός από τα μαθήματα, η κουζίνα, τα logistics και ο καθαρισμός του κέντρου γίνονται όλες συλλογικά. Αυτό είναι ένα κέντρο στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και του ύπνου, έτσι ώστε να μπορεί να τους ανατεθεί η ευθύνη για τη φροντίδα των σπουδών τους και το περιβάλλον διαβίωσης.
Ακαδημίες και όχι πανεπιστήμια
Η ιδέα της ελεύθερης ακαδημίας (υπάρχουν βέβαια υπάρχουν δίδακτρα εδώ) ήταν μια πρόταση του Κούρδου ηγέτη του Κινήματος Ελευθερίας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είδε την ίδρυσή τους ως έναν τρόπο αντικατάστασης της υπάρχουσας δομής του κρατικού πανεπιστήμιου. Όπως έχω πει, υπάρχουν ομοιότητες με τα παραδοσιακά πανεπιστήμια ή σχολές με την έννοια ότι υπάρχουν κάποιες εξετάσεις, αλλά η διαφορά είναι ότι, αν ο φοιτητής δεν επιτύχει την πρώτη φορά, δεν λέγετε ότι έχει αποτύχει ή αποβάλλεται από την ακαδημία. Επιπλέον, αν και διπλώματα ή πιστοποιητικά εκδίδονται, η κύρια εστίαση είναι στην πραγματικότητα η εκμάθηση θεμάτων και τομέων και όχι μόνο ένα κομμάτι χαρτί για να αποδείξει ότι συμμετείχαν στην ακαδημία, χρησιμοποιώντας το στη συνέχεια να κερδίσουν την «επιτυχία» στην κοινωνία με το να είναι σε θέση να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό, τι αν δεν είχαν παρακολουθήσει την ακαδημία. Οπως ένας φοιτητής μου είπε, «ίσως να σας φαίνεται στην επιφάνεια, όπως ένα πανεπιστήμιο, αλλά το περιεχόμενο είναι ριζικά διαφορετικό.»
Ίσως στο πλαίσιο των κοινωνιών μας, συχνά σκεφτόμαστε για την τέχνη, πως δημιουργείται μόνο για το σκοπό της ίδιας της τέχνης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές, καθώς όλη τέχνη έχει ένα ιδεολογικό προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένου όταν η τέχνη ισχυρίζεται ότι είναι πάνω από την ιδεολογία ή μη-ιδεολογική). Σε αυτή την ακαδημία, υπάρχει μια έμφαση στην ιστορία, τη φιλοσοφία, την αισθητική, ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική πλευρά της τέχνης και του πολιτισμού. Υπάρχουν επί του παρόντος συνολικά τριάντα περιοχές μελέτης, τα οποία αποσκοπούν να συμβάλουν με το σύνθημα που προβάλλει η Reverberi: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν καλλιτέχνη ο οποίος είναι σε θέση να βγάλει τη μάσκα των όσων βρίσκονται στην εξουσία? ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί τη βάση για την καταστροφή της εξουσίας. Ο θεσμός αυτός παίρνει τη φωνή μας και τα συναισθήματά μας πίσω από τον εχθρό μας και δίνει φωνή σε όλους τους άλλους λαούς που καταπιέζονται από το κατοχικό σύστημα.»
Αντιμετώπιση προβλημάτων και αντιθέσεων
Όπως και με κάθε ίδρυμα στο Δυτικό Κουρδιστάν, δεν υπάρχει καμία έλλειψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη τους. Μετά από όλα, πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι σε μια εμπόλεμη κατάσταση; Αυτή η επανάσταση δεν εξελίσσεται κάτω από ιδανικές συνθήκες, αλλά στη μέση ενός σενάριο στο οποίο η κυριολεκτική επιβίωση του πληθυσμού δεν είναι δεδομένη. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ατμόσφαιρα χιούμορ και το φως της καρδιάς που είναι σε θέση να διαποτίζει το περιβάλλον στην ακαδημία. Όταν ρωτώ από έναν από τους Reverberi ποιο είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ακαδημία, λέει ίσως κατα το ήμισυ χαριτολογώντας, «Ξέρεις τη νεολαία: δεν θέλουν να κάθονται στην τάξη, αλλά τρέχουν γύρω και να είναι παιχνιδιάρικοι όλη την ώρα!» Ρίχνω μια ματιά πάνω σε ένα από τους μαθητές, που αφήνει από ένα πονηρό χαμόγελο προς το μέρος μου, το είδος που εγω και οι φίλοι μου χρησιμοποιούσαμε όταν ήμασταν στην τάξη. Ακόμη και εδώ, σε έναν συνεταιριστικό και δημοκρατικό περιβάλλον μάθησης, το νεανικό πνεύμα της εξέγερσης ήταν αναπόφευκτο.
Γινόμενη πιο σοβαρή, η συντρόφισσα από την Reverberi μου λέει, «Κάθε φοιτητής φέρνει μαζί τους την επιρροή του επιβαλόμενου συστήματος, καθώς και την επιρροή της παραδοσιακής κουρδικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε αυτές τις ιδεολογίες. 10 τοις εκατό του αγώνα μας είναι εναντίον ενός εξωτερικού εχθρού και το 90 τοις εκατό είναι εσωτερικό.» Κάνει επίσης ένα συναρπαστικό σημείο σχετικά με το είδος της πειθαρχίας που απαιτείται για να ξεπεραστεί η κοινωνικοποίηση από την παλιά κοινωνία. «Όταν θα πω αυτούς τους νέους ανθρώπους να πάνε να αγωνιστούν με τις YPG, είναι όλοι έτοιμοι για αυτό, αλλά όταν λέω καθίσετε και να διαβάσετε, λένε όχι. Η μελέτη απαιτεί τεράστια προσπάθεια, ίσως πολύ περισσότερη προσπάθεια από ό, τι το να μάχεσαι».
Εκτός από τα προβλήματα της νεολαίας που υπαινίχθηκε, επισημάνθηκε ότι η κουλτούρα της παραδοσιοκρατίας που εξακολουθεί να επικρατεί στην κοινωνία εμπόδισε κάποιους φοιτητές που ήθελαν να παρακολουθήσουν την ακαδημία από το να είναι σε θέση να το κάνουν με την συναίνεση των οικογενειών τους. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του έργου του κέντρου, καθώς το τι συμβαίνει μέσα στις αίθουσες της μάθησης έχει μια διαλεκτική σχέση με ό, τι συμβαίνει στην ευρύτερη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων που παρέχονται από τις μητέρες και τους πατέρες. Εκφράζεται η ελπίδα ότι σε εύθετο χρόνο, στάσεις μεταξύ των παλαιότερων γενεών που εμποδίζουν τους γιους και τις κόρες τους να έρθουν σε τέτοιους χώρους μάθησης για να ζήσουν και να σπουδάσουν, θα διαβρωθούν σταδιακά.
Αυτή η σταδιακή, αλλά πολύ πραγματική, μετατροπή των ανθρώπων ήταν σε πλήρη εικόνα στους μαθητές που συνάντησα. Ήταν σαφές ότι ανέπτυσσαν επαναστατική ηθική και προσωπικότητες. Η ακαδημία έχει ήδη στείλει μερικούς από τους μαθητές του σε πόλεις όπως η Derik, Qamishlo και Kobane για περιόδους δύο μηνών με το έργο της εκπαίδευσης δεκάδων ανθρώπων στις τέχνες. Είναι επιφορτισμένοι με ευθύνη που στους νεολαίους μας στη Δύση δεν θα τολμούσε να δοθεί από τους διαχειριστές σε κάθε κέντρο της μάθησης.
Χορεύοντας στο μέλλον
Ομολογώ ότι δεν έχω ποτέ βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση όσο ήμουν το βράδυ μετά από όταν το σεμινάριο που η διεθνιστική ομάδα μου έλαβε για την ιστορία της ακαδημίας και τη δομή της μάθησης που αναπτύσσονται στο Δυτικό Κουρδιστάν είχε τελειώσει. Επρόκειτο να περάσουμε τη νύχτα στην ακαδημία με τους μαθητές και τις δραστηριότητες που ξεπερνούν το εμπόδιο της γλώσσας είναι πάντα οι καλύτεροι τρόποι για να γνωρίσετε τους ανθρώπους σε κάποιο επίπεδο. Η αμηχανία είχε ήδη αρχίσει ώρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του προγράμματος, όταν η «διεθνιστική» μου ομάδα είχε υποστεί αυτό που πρέπει να ήταν μεταξύ των χειρότερων ηττών στην ιστορία του βόλεϊ. Για να είμαστε δίκαιοι για εμάς, οι μαθητές της ακαδημίας πιθανότατα εξασκούνται σε σχεδόν καθημερινή βάση, δεδομένου ότι έχουν ένα δίχτυ ακριβώς μπροστά από την είσοδο του σχολείου, έτσι ώστε δεν θα μπορούσαμε να αναμένουμε θαύματα. Ωστόσο, αργότερα επιζητούσα για κάποιο είδος θείας παρέμβασης όταν μας έσυραν πάνω στην πίστα εκείνο το βράδυ για να συμμετάσχουμε στον παραδοσιακό κουρδικό χορό. Δυστυχώς, δεν υπήρχε μέρος για να κρυφτώ είτε από τα μάτια ή τις κάμερες των φοιτητών. Είχαν ένα πολύ εγκάρδιο γέλιο εις βάρος μας – καλά, ίσως όχι εις βάρος μας, καθώς χλευάζαμε την αμηχανία μας ίσως ακόμη σκληρότερα από ό, τι εκείνοι το έκαναν.
Όπως η διασκέδαση από τις ώρες της βραδιάς των δεσμών είχε αρχίσει να ηρεμήσω, όλοι επέστρεψαν στην πραγματικότητα, όταν συνειδητοποιήσαμε πόσο αργά ήταν. Με 22:00, σε γενικές γραμμές οι μαθητές είναι στα δωμάτιά τους προετοιμαζόμενοι για να ξεκουραστούν, αλλά ήταν σχεδόν έντεκα και ήμασταν ακόμα μούσκεμα στον ιδρώτα από τις ώρες του χορού (μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη χαλαρά στη δική μου περίπτωση). Βρίσκομαι απέναντι από την κύρια αίθουσα όπου μερικοί από τους αρσενικούς φοιτητές ζουν σε μια ρύθμιση ανάλογη με τους κοιτώνες ενός δυτικού πανεπιστημίου. Περπάτησα έξω στο βραδινό αέρα και διέσχισα το δρόμο. Δεν θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά σκέφτηκα την εμπειρία μου στο κολέγιο περίπου δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα. Θυμάμαι τις αμέτρητες φορές που γύρισα με το κεφάλι να γυρίζει στο δωμάτιο της εστίας μου μετά από τα φαινομενικά ατέρμονα κολεγιακά πάρτυ, συνήθως μεθυσμένος και τρακλίζοντας. Να πούμε την αλήθεια, δεν είχα μεγάλο σεβασμό για την εμπειρία μου στο κολέγιο, επειδή ειλικρινά ένιωσα σαν να το ίδρυμα να μην είχε μεγάλο σεβασμό για μένα. Δεν θα μπορούσα να συσχετιστώ με την εμπειρία κατά την οποία ένιωσα σαν να μην μάθαινα πολλά, ποτέ δεν αισθάνθηκα αμφισβητούμενος, όπου οι καθηγητές ενεργούσαν σαν να ήταν σε γενικές γραμμές άθικτοι. Δεν μιλάμε για μένα καθόλου. Το μόνο πραγματικό μέρος του κολεγίου που πραγματικά απολαμβάνουν – και σας εγγυώμαι αυτό συμβαίνει για ένα τεράστιο ποσό των κολλεγιακών φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες – ήταν αυτά τα παρτυ την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ που ήταν μια ανάπαυλα από τη βαρετή, άκαμπτη διδασκαλία που έλαμβανα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η αποξένωση που ένιωσα στο σχολείο μετατράπηκε αργότερα στην αποξένωση του εργατικού δυναμικού. Η μόνη παρηγοριά μου ήταν στο να βγαίνω έξω την Παρασκευή το βράδυ και να ξεχνάω για την ύπαρξη της εκμετάλλευσης μου.
Ωστόσο, εδώ ήμουν στη μέση του Συριακού πολέμου, και βρήκα κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό. Μακάρι να μπορούσα να είμαι στην ηλικία αυτών των μαθητών και πάλι, έτσι ώστε να μπορώ να παραστώ σε κέντρο μάθησης, όπως αυτοί που είχα μόλις πάατήσει το πόδι μου. Δεν θα υπήρχε η διάθεση να «μεθύσω» ή να προσπαθήσω να βρω άλλες συναρπαστικές αποδράσεις από τα εγκόσμια και τα ασφυκτικα όρια του δυτικού πανεπιστημίου. Εδώ ήταν μια παιδαγωγική σε ανάπτυξη που σέβεται το μαθητή ως κύριο του πεπρωμένου του, ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου και μια κίνηση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ανθρώπου. Το παράδειγμα του τι είχα δει ήταν ισχυρό. Αν και στη δυση, θεωρώ τον εαυτό μου ως τυχερό να είναι σε θέση να κοιμάμαι ήσυχος κάθε βράδυ χωρίς να ανησυχώ για την προσέγγιση των φασιστικών δυνάμεων έξω από την πόρτα μου, ταυτόχρονα αισθάνονται ζηλόφθονος ότι η νεολαία της Ροτζάβα έχει την πολυτέλεια να έχει για να κατασκευάσει ένα ολοκαίνουργιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σύστημα. Είναι μια πολυτέλεια που, φυσικά, δεν είναι πολύ πολυτελή καθόλου, καθώς οι δυνάμεις αυτοάμυνας πληρώνουν για την υπεράσπιση αυτών των φοιτητών με το αίμα τους κάθε μέρα. Για να παραθέσω τον Λίνκολν Steffens αφού επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ένωση κατά τα πρώτα χρόνια της επανάστασης, «έχω δει το μέλλον και λειτουργεί.» Αυτή τη φορά, όμως, ας ελπίσουμε ότι το μέλλον είναι γραμμένο πιο όμορφα και νικηφόρα.
Πρόσφατα σχόλια