Όπως κι αλλού έχουμε τονίσει, η πολιτική των πολιτικών στα Βαλκάνια μόνο ευθυγραμμισμένη με την τιμιότητα, την ευθύτητα και τη συνέπεια δεν είναι. Οι λόγοι αφορούν κυρίως τη διαιρεμένη αστική τάξη που συμμαχεί με πρόσκαιρους συμμάχους στο εξωτερικό -απο την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων ή λυκοφιλιών- και στο εσωτερικό, δηλαδή με τους συμμάχους από συγκεκρμένη μερίδα των λαϊκών τάξεων. Έτσι και η περίπτωση του Ζάεφ, διαδόχου του Γκρουέφσκι είναι χαρακτηριστική για την αλλαγή των θέσεών του: από τη φιλοαλβανική του τάση κατέληξε στην σκεπτικιστική ή εναντίωσης απέναντι στη διχοτόμηση ή την “ομοσπονδία” που θέτει η αλβανική πλατφόρμα, και από τον “μακεδονικό” εθνικισμό καταλήγει μέσω των πιέσεων από τις ΗΠΑ, στο διακανονισμό με την Ελλάδα για το ρημάδι το ΟΝΟΜΑ. Η πρεμούρα των ΗΠΑ να ενταχθούν όσο γίνεται γρήγορα οι ανένταχτες χώρες στο ΝΑΤΟ (Μαυροβούνιο, πΓΔΜ) εξαφανίζει και τις εθνικές παρακαταθήκες πάνω στις οποίες στήθηκε η αναθεώρηση των συνόρων στα Βαλκάνια. Έτσι οι προωθητές της “μακεδονικής” ιδέας, ΗΠΑ, αναιρούν στα γρήγορα την παλιά πολιτική τους μόνο και μόνο να εντάξουν και την πΓΔ (το περίφημο “Μ” το οποίο είχαν αναγνωρίσει πρώτοι;) στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ σε μια εναία γραμμή υπεράσπισης της πολιτικής τους. Βέβαια λείπει ένα νέο “σχέδιο Μάρσαλ” σε ένα νέο “σχέδιο Τρούμαν” αλλά η ΕΕ, το “χρήμα” δηλαδή κιόχι τα “όπλα”, είναι από κοντά, για τους δικούς της γερμανικούς λόγους. Τα Βαλκάνια που βρίσκονται σε προσωρινή ηρεμία μετά την τακτοποίησή τους από τον αντιπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζονται είτε ως προμαχώνας της Δύσης είτε ως έδαφος αναθεωρήσεων να μπουν σε μεγάλη περιπέτεια. Το αυτόνομο οριζόντιο κίνημα οφείλει να τα σκεφτεί και να δημιουργήσει επαφές, κινήσεις, γέφυρες-τις νέες του ελευθεριακές “χώρες”.
«Μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στη σύνθεση των μελών του ΝΑΤΟ, σχεδιάζεται να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια και η δράση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2018», γράφει η κροατική «Jutarnji list».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «αυτή η επείγουσα δράση έχει σχεδιασθεί στις Βρυξέλλες με στόχο να σπάσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».
Μία από τις συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο» για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι με το πρόθεμα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία» και για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η στασιμότητα της ενσωμάτωσης των Σκοπίων στην Ευρω-ατλαντική Συμμαχία οφείλεται στην άρνηση της Ελλάδας, η οποία αναφέρει ότι προϋπόθεση αποτελεί η μη αναφορά του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια, με τον τρόπο αυτό η Αθήνα πιστεύει ότι είναι η μόνη σωστή λύση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Με την αλλαγή της κυβέρνησης και την επιμονή της Δύσης, η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μετριάσει τις θέσεις τους και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σύντομα θα επισκεφθεί τα Σκόπια, προκειμένου να «επιταχυνθεί η διαδικασία» και προβλέπεται ότι την άνοιξη του 2018 θα γίνει μέρος της Συμμαχίας, αναφέρει η εφημερίδα.
Στη διέξοδο αυτή, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις ευχές, δήλωσε ότι η «FYROM» (στο κείμενο ‘БЈРМ’) ή οποιοδήποτε άλλο όνομα θα γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, αλλά όχι μόνο του το όνομα «Μακεδονία».
«Η Ρωσία με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ έχασε ένα μέρος του παζλ στα Δυτικά Βαλκάνια, τώρα παραμένουν μόνο τα Σκόπια ως μέρος της σφαίρας της ρωσικής επιρροής. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα, αλλά η ένταξη στην ΕΕ είναι μια μακριά διαδικασία, αφού προηγείται ο σχηματισμός της οικονομικής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, τον οποίο σχηματισμό προωθούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο», η «Jutarnji list».
(rts.rs)
Πρόσφατα σχόλια