24/07/2017-ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Η Πλατφόρμα Dayanışma δεν ταυτίζεται με την πλατφόρμα “δικαιοσύνη για τους τκ”. Έγινε λάθος μέσα στις μεγάλες δόσεις πληροφόρησης αλλά και της πλημμελλούς διασταύρωσής τους. Όμως το λάθος έγινε κυρίως στη βάση μιας κακής εμπειρίας από ειρηνιστικές-ελευθεριάζουσες παράτες οι οποίες μέσα από αοριστίες και γενικεύσεις σχεδόν ποτέ δεν μιλούν για το στρατό κατοχής, για την εισβολή και για την προσφυγιά, τόσο στο ε/κ όσο και στο τ/κ κίνημα. Το λάθος της διαχείρισης πραγματοποιήθηκε στη βάση μιας οιονεί προκατάληψης. Όμως και η ελευθεριακή πλατφόρμα Dayanışma, ταυτισμένη τις ιδέες της δημοκρατικής αυτονομίας και συνομοσπονδισμού που προωθεί και το “ελευθεριακό γυρολόι”, παρ’ όλο που δεν φαίνεται να ταυτίζεται με κρατικές λύσεις -και μάλιστα υπερθεματίζει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό παραδέχεται: “…Η Αλληλεγγύη δεν θεωρεί ότι η ειρήνη στην Κύπρο είναι απλά μια υπογραφή σε ένα σχέδιο λύσης. Η ειρήνη είναι ένα πολιτικό, κοινωνιολογικό και ταξικό ζήτημα. Η ειρήνη θα είναι το αποτέλεσμα του κοινού αγώνα και της προσπάθειας αυτών που ζουν στο νησί, αγώνας που συντελέστηκε με τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης. Η ειρήνη στην Κύπρο, πέρα από ένα νομικό κείμενο, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη πραγμάτων στην οποία θα περιλαμβάνονται τα διάφορα στρώματα της κοινωνίας …” Η επιβολή ενός “νομικού κειμένου” ή μιας “υπογραφής” φαίνεται ότι είναι αποδεκτή καθότι στο κείμενο οι λέξεις “απλά” και “πέρα” καθιστούν την “υπογραφή” και το “νομικό κείμενο” αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Η αντίρρηση από πλευράς Dayanışma υπάρχει στην επιδίωξη μονοπώλησης της ειρήνης από τους επίσημους μηχανισμούς. Για αυτό και συμπληρώνει ακριβώς παρακάτω: “Ως εκ τούτου, η Αλληλεγγύη πιστεύει ότι η ειρήνη δεν πρέπει να αφεθεί στο μονοπώλιο των «ηγετών» και ότι η πραγματική ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω κοινών εμπειριών και κοινού αγώνα.” Ο διασταλτικός λόγος της εν λόγω πλατφόρμας -μεταξύ επίσημης λύσης και αμφισβήτησης της μονοπωλίου της- αφήνει τη δυνατότητα για διασταλτικές ερμηνείες. Ενώ τοποθετείται με γενικόλογες αρχές που αφορούν κάθε περιοχή του πλανήτη, το κυπριακό ζήτημα μένει ακάλυπτο σε κάποιες βασικές του αναφορές. Ενώ θίγεται έμμεσα και άμεσα και η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή δεν αναφέρεται στο θερμό ζήτημα του εποικισμού και στο προσφυγικό. Τα παραπάνω από πλευράς διαχείρισης, είναι κάποιες επισημάνσεις για κάποιες διφορούμενες αναφορές οι οποίες στα καίρια σημεία και στις καίριες εποχές δείχνουν τα όριά τους. Και τα πράγματα είναι απλά: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη ΔΔΟ; Δεν μπορούμε να μιλάμε “πέρα” από το “νομικό κείμενο” και την “υπογραφή” διότι αυτό σηματοδοτεί την αποδοχή τους. Μιλάμε “πέρα” από το ΟΧΙ δηλαδή “πέρα” από ένα μη κείμενο και μη υπογραφή, άρα και μη αποδοχή της κυριαρχίας. Εδώ είναι η ουσία, στις θέσεις κι όχι στις γενικόλογες αρχές.
Κάθε επίκριση για το λάθος που οφείλεται στην οιονεί προκατάληψη, αποδεκτή. ΕΓ
“Είστε υπέρ ή κατά;
Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι.
Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί.
Πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε.
Τα πάντα βασανίζουν στη ζωή.
Παιδιά γυναίκες έντομα. Βλαβερά φυτά, χαμένες ώρες. Δύσκολα πάθη, χαλασμένα δόντια. Μέτρια φιλμ.
Κι αυτό σας βασάνισε ασφαλώς.
Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι.
Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση.
Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετε τις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σας, τις προσφιλείς εφημερίδες σας, τις συζητήσεις στο κουρείο, τις Κυριακές σας στα γήπεδα.
Μια λέξη μόνο.
Εμπρός λοιπόν:
Είστε υπέρ ή κατά;
Σκεφθείτε το καλά.
Θα περιμένω”.
Το κείμενο που δημοσιεύτηκε πριν από τη διόρθωση
Το παρακάτω κείμενο έχει κάνει το γύρo των προοδευτικών ιστοσελίδων στον ελλαδικό χώρο. Ό,τι προέρχεται από τους τ/κ αγωνιστές είναι θεμιτό να αναδημοσιεύεται και να προωθείται. Η σημασία τους είναι μεγάλη. Ενισχύονται φωνές υπέρ της συνεργασίας των δυο κοινοτήτων στο νησί και κυρίως των τ/κ που ζουν σε ένα καθεστώς κατοχής από τον τουρκικό στρατό, ενισχύει τα επιχειρήματα για την άλλη πλευρά που επιθυμεί τη λύση. Όμως οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί, διαβάζοντας σωστά τα κείμενα και ανιχνεύοντας τις βασικές τους αναφορές. Διαβάζουμε:
———————————-
«Ο πόνος δεν γιορτάζεται!
Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, στο όνομα της “Γιορτής της Ειρήνης και της Ελευθερίας”, μας περιτριγυρίζουν με αφίσες, με τανκ, με σημαίες και με ένα σωρό σοβινιστικά συνθήματα και ομιλίες.
Στις 20 Ιουλίου 1974, όταν γίνονταν τα πρώτα βήματα της μόνιμης διχοτόμησης, όπως και πριν έτσι και μετά, με εγκλήματα πολέμου οι άνθρωποι που ζούσαν στο νησί έγιναν πρόσφυγες, δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν και οι δυο κοινότητες απομακρύνθηκαν η μια από την άλλη. Οι αγνοούμενοι συμπατριώτες μας αναζητούνται ακόμη.
Οι κοινότητες που ζουν στο νησί υπέφεραν πολύ σε αυτά τα σκοτεινά χρόνια, αλλά αργότερα κανένας δεν παραδέχτηκε αυτά τα εγκλήματα, ούτε έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες τιμωρίας και αποκατάστασης τους.
Επικράτησε μια αδιαφορία για τον πόνο και τα βιώματα των ανθρώπων. Όχι μόνο δεν έγινε ποτέ μια αναμέτρηση με το παρελθόν, αλλά οι δυο πλευρές επιδόθηκαν στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, με αποτέλεσμα ο εθνικισμός να επικρατήσει παντού στο νησί.
Και αυτοί που μας επέβαλαν την 20η Ιούλιου ως “Γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας” είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού. Αυτή η μέρα που αποτελεί ημέρα πόνου και θλίψης για τους Ελληνοκύπριους, με τους οποίους μοιραζόμαστε αυτό το νησί, μας την παρουσιάζουν σαν μέρα γιορτής.
Ο ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ!
Η οικοδόμηση της ειρήνης θα ξεκινήσει την μέρα που θα κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και θα δείξουμε σεβασμό στον πόνο ο ένας του άλλου, και όχι σε τραπέζια συνομιλιών με μπαγιάτικες μεθόδους και σε κλειστά δωμάτια».
————–
Δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο η λέξη εισβολή, κατοχή, εποικισμός, αριθμοί προσφύγων ε/κ και τ/κ. Οι ευθύνες επιρρίπτονται και στις δυο πλευρές ισόποσα. Δεν υπάρχει αναφορά στην επιστροφή όλων των προσφύγων στις δικοινοτικές εστίες τους, να φύγουν οι στρατοί (όλοι οι στρατοί και οι αγγλικές βάσεις), να επανενωθεί το νησί σε μικτά χωριά, γειτονιές, πόλεις, περιφέρειες. Διαβάζουμε παρακάτω:
——————————
Η πλατφόρμα «δικαιοσύνη για τους Τ/κ», που έχει δημιουργηθεί από την ένωση Τ/κ του εξωτερικού (ATCA) και την ένωση Τ/κ Βρετανίας (BTCA), επέδωσε χθες το πρωί σε αρμόδιους των ΗΕ επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ανήρτησαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου συναντήθηκαν με τους αξιωματούχους των ΗΕ, πανό που έγραφε στα αγγλικά «Enough is Enough».
Στην επιστολή, την οποία επέδωσαν δύο μέλη της πλατφόρμας, ο Κερέμ Χασάν και η Χατιτζιέ Κεριμγκίλ, ζητείται από τον Αντόνιο Γκουτέρες να εξηγήσει γιατί κατέληξε σε αποτυχία η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα και προστίθεται ότι ο τ/κ «λαός» δεν στηρίζει διαδικασίες ανοικτού τέλους. Επειδή οι προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή λύση έμειναν χωρίς αποτέλεσμα, ζητείται επίσης από τα ΗΕ να θέσουν στην ατζέντα τους ένα σχέδιο Β, εναλλακτικά μοντέλα λύσης ακόμα και τη λύση δύο κρατών. Ζητείται επίσης η άρση των «εμπάργκο» κατά των Τ/κ και καλούν τον ΓΓ να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, την επιστολή στηρίζει και η ένωση Βρετανών κατοίκων (British Residents Society, BRS) που μένουν στα κατεχόμενα.
Από την άλλη, ακτιβιστές της τ/κ πλατφόρμας «Αλληλεγγύη» πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωση στο «προεδρικό» όταν ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η σύζυγός του παρέθεταν δεξίωση για την επέτειο της τουρκικής εισβολής και δέχονταν συγχαρητήρια, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» όταν τα μέλη της πλατφόρμας, μετά τη χειραψία, θέλησαν να σηκώσουν εντός του «προεδρικού» πανό με σύνθημα «Δεν γίνεται γιορτή με τον πόνο, αντιμετώπισε το παρελθόν» παρεμποδίστηκαν από μέλη των «δυνάμεων ασφαλείας» και τους έβγαλαν έξω με το ζόρι. Σχετικές φωτογραφίες δημοσιεύονται και στον λογαριασμό της «Αλληλεγγύης» στο Facebook μαζί με την ανακοίνωση που τα μέλη της διάβασαν μετά στον Τύπο.
———————
Η πλατφόρμα λοιπόν που τόσο προβλήθηκε από τα προοδευτικά ιστολόγια της Ελλάδας που έχει συσταθεί από τ/κ του εξωτερικού και της Αγγλίας, που στηρίζει τη λύση της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που την στηρίζει η ένωση βρεττανών στα κατεχόμενα, προτείνει την απόλυτη διχοτόμηση ως σχέδιο Β: δυο κράτη. Δηλαδή δέχεται το τετελεσμένο της εισβολής, της κατοχής, του εποικισμού, της αναγκαστικής μετοίκησης των ε/κ και τ/κ στην πιο ακραία τους εκδοχή. Όλα αυτά στο όνομα της ειρήνης.
2 σχόλια
Συνδέεις δύο οργανώσεις που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Οι Dayanışma (Αλληλεγγύη) είναι ελευθεριακή/αντιεξουσιαστική οργάνωση στην Κύπρο.
Η «δικαιοσύνη για τους Τ/κ» είναι οργάνωση του εξωτερικού και ούτε την είχαμε ακούσει μέχρι τώρα. Σίγουρα δεν είναι αντιεξουσιαστές με αυτά που περιγράφει το δεύτερο άρθρο που παραθέτεις.
Ανασκεύασε παρακαλώ.
Συντάκτης
Αυτό ήδη έχει πραγματοποιηθεί και στο γυρολόι και στη ιντιμέντια της Αθήνας: 24/07/2017-ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Η Πλατφόρμα Dayanışma δεν ταυτίζεται με την πλατφόρμα “δικαιοσύνη για τους τκ”. Έγινε λάθος μέσα στις μεγάλες δόσεις πληροφόρησης αλλά και της πλημμελλούς διασταύρωσής τους. Όμως το λάθος έγινε κυρίως στη βάση μιας κακής εμπειρίας από ειρηνιστικές-ελευθεριάζουσες παράτες οι οποίες μέσα από αοριστίες και γενικεύσεις σχεδόν ποτέ δεν μιλούν για το στρατό κατοχής, για την εισβολή και για την προσφυγιά, τόσο στο ε/κ όσο και στο τ/κ κίνημα. Το λάθος της διαχείρισης πραγματοποιήθηκε στη βάση μιας οιονεί προκατάληψης. Όμως και η ελευθεριακή πλατφόρμα Dayanışma, ταυτισμένη τις ιδέες της δημοκρατικής αυτονομίας και συνομοσπονδισμού που προωθεί και το “ελευθεριακό γυρολόι”, παρ’ όλο που δεν φαίνεται να ταυτίζεται με κρατικές λύσεις -και μάλιστα υπερθεματίζει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό παραδέχεται: “…Η Αλληλεγγύη δεν θεωρεί ότι η ειρήνη στην Κύπρο είναι απλά μια υπογραφή σε ένα σχέδιο λύσης. Η ειρήνη είναι ένα πολιτικό, κοινωνιολογικό και ταξικό ζήτημα. Η ειρήνη θα είναι το αποτέλεσμα του κοινού αγώνα και της προσπάθειας αυτών που ζουν στο νησί, αγώνας που συντελέστηκε με τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης. Η ειρήνη στην Κύπρο, πέρα από ένα νομικό κείμενο, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη πραγμάτων στην οποία θα περιλαμβάνονται τα διάφορα στρώματα της κοινωνίας …” Η επιβολή ενός “νομικού κειμένου” ή μιας “υπογραφής” φαίνεται ότι είναι αποδεκτή καθότι στο κείμενο οι λέξεις “απλά” και “πέρα” καθιστούν την “υπογραφή” και το “νομικό κείμενο” αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Η αντίρρηση από πλευράς Dayanışma υπάρχει στην επιδίωξη μονοπώλησης της ειρήνης από τους επίσημους μηχανισμούς. Για αυτό και συμπληρώνει ακριβώς παρακάτω: “Ως εκ τούτου, η Αλληλεγγύη πιστεύει ότι η ειρήνη δεν πρέπει να αφεθεί στο μονοπώλιο των «ηγετών» και ότι η πραγματική ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω κοινών εμπειριών και κοινού αγώνα.” Ο διασταλτικός λόγος της εν λόγω πλατφόρμας -μεταξύ επίσημης λύσης και αμφισβήτησης της μονοπωλίου της- αφήνει τη δυνατότητα για διασταλτικές ερμηνείες. Ενώ τοποθετείται με γενικόλογες αρχές που αφορούν κάθε περιοχή του πλανήτη, το κυπριακό ζήτημα μένει ακάλυπτο σε κάποιες βασικές του αναφορές. Ενώ θίγεται έμμεσα και άμεσα και η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή δεν αναφέρεται στο θερμό ζήτημα του εποικισμού και στο προσφυγικό. Τα παραπάνω από πλευράς διαχείρισης, είναι κάποιες επισημάνσεις για κάποιες διφορούμενες αναφορές οι οποίες στα καίρια σημεία και στις καίριες εποχές δείχνουν τα όριά τους. Και τα πράγματα είναι απλά: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη ΔΔΟ; Δεν μπορούμε να μιλάμε “πέρα” από το “νομικό κείμενο” και την “υπογραφή” διότι αυτό σηματοδοτεί την αποδοχή τους. Μιλάμε “πέρα” από το ΟΧΙ δηλαδή “πέρα” από ένα μη κείμενο και μη υπογραφή, άρα και μη αποδοχή της κυριαρχίας. Εδώ είναι η ουσία, στις θέσεις κι όχι στις γενικόλογες αρχές.
Κάθε επίκριση για το λάθος που οφείλεται στην οιονεί προκατάληψη, αποδεκτή. ΕΓ
“Είστε υπέρ ή κατά;
Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι.
Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί.
Πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε.
Τα πάντα βασανίζουν στη ζωή.
Παιδιά γυναίκες έντομα. Βλαβερά φυτά, χαμένες ώρες. Δύσκολα πάθη, χαλασμένα δόντια. Μέτρια φιλμ.
Κι αυτό σας βασάνισε ασφαλώς.
Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι.
Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση.
Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετε τις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σας, τις προσφιλείς εφημερίδες σας, τις συζητήσεις στο κουρείο, τις Κυριακές σας στα γήπεδα.
Μια λέξη μόνο.
Εμπρός λοιπόν:
Είστε υπέρ ή κατά;
Σκεφθείτε το καλά.
Θα περιμένω”.
https://athens.indymedia.org/post/1576361/