Ένας διαδηλωτής ο οποίος βρισκόταν σε κώμα μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το βόρειο Μαρόκο άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο θάνατος του 22χρονου Ιμάντ ελ Ατάμπι, από την πόλη αλ Χουσέιμα προκαλεί αναβρασμό στη Ριφ, όπου ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στους δρόμους στη Ριφ τον Οκτώβριο για να διαμαρτυρηθεί για τη διαφορά, την αδικία και την υπανάπτυξη της περιοχής.
Έτσι, αναμένεται να αναζωπυρωθεί η ένταση και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στην περιοχή, που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα τμήματα της χώρας και είναι οι μεγαλύτερες στο Μαρόκο μετά το 2011 επί Αραβικής Άνοιξης.
Ο Ατάμπι υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης την 20ή Ιουλίου, όταν ξέσπασαν επεισόδια αφού η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες του τραυματισμού, αφού οι αρχές υποστήριξαν ότι ο Ατάμπι χτυπήθηκε στο κεφάλι από πέτρες και αργότερα διαβεβαίωσαν ότι θα διεξαγάγουν έρευνα.
Αντίθετα, o δικηγόρος Αμπντεσαντάκ Ελμπουσατάουι που εκπροσωπεί την οικογένεια του νεαρού και επιβεβαίωσε τον θάνατό του, τόνισε πως πιθανότατα χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κάνιστρο δακρυγόνου.
«Στην οικογένειά του δεν επιτράπηκε να συμβουλευτεί τα ιατρικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τα αίτια του τραυματισμού του και την κατάστασή του», είπε ο Ελμπουσατάουι στο Reuters.
«Θεωρούμε ότι το κράτος έχει άμεση ευθύνη για τον θάνατό του και απαιτούμε να διεξαχθεί μια αληθινή, αξιόπιστη έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του και να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Γιούσεφ αλ Ραϊσούνι, στέλεχος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου.
Η ίδια οργάνωση καταφέρθηκε κυρίως εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.
Το κίνημα που δραστηριοποιείται εναντίον της περιθωριοποίησης της περιοχής είχε ξεκινήσει μετά τον θάνατο του ψαρά Μουχσίν Φίκρι, που συνθλίφτηκε από ένα απορριμματοφόρο ενώ προσπαθούσε να μαζέψει ψάρια που είχαν κατασχέσει οι αστυνομικοί και είχαν πετάξει στα σκουπίδια.
Ο θάνατός του έγινε σύμβολο της στέρησης της αξιοπρέπειας των ντόπιων εξαιτίας της κατάχρησης εξουσίας των αρχών για πολλούς στην περιοχή.
Η ένταση μειώθηκε στα τέλη του Ιουλίου, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης από διάφορες περιοχές της αλ Χουσέιμα με ιδιαίτερο συμβολισμό και τη χάρτη που απένειμε ο βασιλιάς του Μαρόκου σε περίπου 40 φυλακισμένα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας.
Ωστόσο, πάνω από 150 ακόμη μέλη του «Χιράκ», όπως αποκαλείται το κίνημα αυτό, παραμένουν στη φυλακή.
Πρόσφατα σχόλια