Μετά από επεξεργασία της μετάφρασης google, αναδημοσίευση από τη φιλο-ΕΕ ενημερωτική ιστοσελίδα για τα Βαλκάνια
Κάποιοι τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια που ταξίδευαν στη ζώνη συγκρούσεων της Συρίας για να υποστηρίξουν το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν στο BIRN ότι επέστρεψαν στο σπίτι επειδή απογοητεύτηκαν από τη βιαιότητα, τη φτώχεια και την καταπίεση.
BIRN/Ποντγκόριτσα /
Ο Hilmi, ένας Βόσνιος εθνικός, ταξίδεψε στη Συρία με την ελπίδα ότι η ζωή στο ισλαμικό κράτος θα ήταν ένα ιδανικό θρησκευτικό περιβάλλον – αλλά κατάφερε να δραπετεύσει 16 μήνες αργότερα, απογοητευμένος με αυτό που είχε βρει εκεί.
“Δεν υπήρχε τίποτα εκεί, δεν υπήρχε ηλεκτρισμός, κανένα βιβλίο, κανένα διαδίκτυο, τίποτα”, δήλωσε ο Hilmi στο BIRN.
“Είχα περίπου 400 ευρώ οικονομίες, τα οποία δαπανήθηκαν γρήγορα για φαγητό. Κατόπιν άρχισα να περνάω με περίπου 50 δολάρια το μήνα καθώς αρρώστησα. Η σύζυγός μου βοήθησε τις μεγαλύτερες γυναίκες, έτσι ώστε μερικές φορές να πάρει κάποιο επίδομα. Ήμουν σαν τρελός και όλη την ώρα σκεφτόμουν πώς να σώσω την οικογένειά μου και να φύγω από εκεί “, δήλωσε.
“Κοιτάξτε”, συνέχισε, ανοίγοντας το φορητό υπολογιστή και παρουσιάζοντας ένα βίντεο.
“Δεν υπάρχει φύση, δεν υπάρχει χορτάρι, όλα πέθαναν, εγκαταλείφθηκε. Κοιτάξτε αυτό το κοκαλιάρικο πρόβατο … το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περπατήσουμε λίγο “, σχολίασε, πριν παρουσιάσει φωτογραφίες της οικογένειας και φίλων του, μερικοί από τους οποίους δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν από τη Συρία.
Ο Hilmi, ο οποίος κατέχει διπλή υπηκοότητα Βοσνίας και Μαυροβουνίου, είναι μόνο ένας από τους 250 ανθρώπους που επέστρεψαν στα Βαλκάνια αφού πέρασαν το χρόνο τους στις ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ – μερικοί από αυτούς, όπως και αυτός, επειδή απογοητεύτηκαν με το ISIS.
Αν και πολλοί από αυτούς αρνούνται ότι πήγαν να πολεμήσουν, τα βαλκανικά κράτη τους αντιμετωπίζουν όλους ως τρομοκράτες, αφού μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν το 2015 ποινικοποίησαν κάθε είδους συμμετοχή σε ξένες συγκρούσεις
(Σ. Ελ_Γυρ: προσοχή στο “ξένες συγκρούσεις” ή συγκρούσεις στο εξωτερικό, μιας και αυτό το νομικό πλαίσιο με μια διασταλτική ερμηνεία δύναται να αντιμετωπίζει εξ ίσου και τη συμμετοχή στις διεθνείς ταξιαρχίες για τον αντιφασιστκό αγώνα στην Ουκρανία ή την ένοπλη εναντίωση στον ισλαμοφασισμό, στη Συρία)
Αλλά παρόλο που πολλοί από αυτούς διώχθηκαν μετά την επιστροφή τους, μερικοί εντάχθηκαν σε εκστρατείες εναντίον, προσπαθώντας να πείσουν άλλους μουσουλμάνους να μην κάνουν τα ίδια λάθη στα πεδία μάχης της Μέσης Ανατολής.
Η ζωή στο χαλιφάτο
Ο Hilmi έζησε σε περιοχές που ελέγχονταν από τη ISIS για ενάμιση χρόνο μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Φωτογραφία: BETA / AP |
Ο Χίλμι ήταν ένας μουσουλμάνοςς πιστός ολόκληρη τη ζωή του και όταν άκουσε ότι το Ισλαμικό Κράτος δημιούργησε ένα χαλιφάτο, ήθελε να ανακαλύψει αν πραγματικά λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της σαρία.
Ο προορισμός του ήταν μια επαρχία του Χαλεπίου, όπου έζησε ήδη ο φίλος του από την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα. Ο φίλος του τον διαβεβαίωσε ότι δεν λείπει τίποτα, ότι οι μάχες ήταν μακριά και ότι αυτός και η οικογένειά του μπορούσαν να μείνουν εκεί ως καλεσμένοι (Σ. Ελ_Γυρ: φιλοξενούμενοι;).
“Το σχέδιό μου ήταν να πάω και να ελέγξω, να επιστρέψω, να πουλήσω το σπίτι μου και να μετακομίσω μόνιμα στη Συρία”, θυμάται η Hilmi.
Αλλά όταν έφτασε τον Φεβρουάριο του 2015, αντιμετώπισε δυσάρεστα νέα – ο φίλος του είχε πεθάνει στο πεδίο της μάχης κοντά στο Kobane.
Καθώς οι μάχες γύρω από το Kobane αυξήθηκαν σε ένταση, το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε έκτακτη κατάσταση, έβγαλε τα διαβατήρια όλων των νεοαφιχθέντων και τους πληροφόρησε ότι δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν επειδή “η τέλεια κοινωνία έχει ήδη φτάσει”.
Με τη βοήθεια ενός Βόσνιου που κατοικούσε εκεί που έδωσε εγγυήσεις για τους Hilmi, μεταφέρθηκαν σε ένα σπίτι με πρόσφυγες από το Kobane. Μετά από μερικούς μήνες, έζησαν στα περίχωρα μιας πόλης κοντά στα τουρκικά σύνορα, περισσότερο από ένα χρόνο.
Στη Συρία, ο Χίλμι δήλωσε ότι συναντήθηκε με πολλούς άλλους από τα Βαλκάνια.
“Πολλοί άνθρωποι από μας ήρθαν, κυρίως Βόσνιοι, αλλά υπήρχαν κι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ήταν διαφορετικού είδους, μερικοί ήταν πιστοί και καλοί, αλλά υπήρχαν και εγκληματίες που διέφευγαν από το νόμο … [Σ. Ελ_Γυρ: αδιευκρίνιστο]
Είπε ότι η κατάσταση άλλαξε ραγδαία όταν εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ και τους Ρώσους υποστηρικτές του. Η πόλη έγινε αδιάβατη, οι δρόμοι ήταν άδειοι, τα κτίρια καταστράφηκαν και πολλοί άνθρωποι πέθαναν.
“Ήμασταν ανίσχυροι, πήγαιναμε κάτω από τις σκάλες, αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας και προσευχόμασταν ο Θεός για να μας σώσει”, υπενθύμισε.
Έχοντας απογοητευθεί γρήγορα από τον ισλαμικό κράτος χαλιφάτο και έχοντας αρνηθεί την επιστροφή του διαβατηρίου του, βρήκε για μια ευκαιρία να δραπετεύσει και κάποτε κατάφερε να φτάσει στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά εμποδίστηκε από τη διέλευση από τουρκικών συνοριακών στρατευμάτων.
Αργότερα συναντήθηκε με έναν Σύρο που προσφέρθηκε να τον βοηθήσει να δραπετεύσει στην Τουρκία για $ 1.500.
“Κάλεσα την οικογένειά μου στο σπίτι και τους είπα να πουλήσουν ό, τι έχουν και να μου στείλουν τα χρήματα”, είπε.
Η έξοδος από το ελεγχόμενο από το ISIS έδαφος περιλάμβανε τη διέλευση ενός ορυχείου και περιφράξεων από συρματόπλεγμα στα σύνορα. Κατάφερε να επιβιώσει χάρη στον τοπικό ξεναγό του.
Όταν εισήλθε στην Τουρκία, συνελήφθη και πέρασε δυόμισι μήνες υπό κράτηση ως πρόσφυγας.
“Μετακόμισα από τη μια φυλακή στην άλλη και είχα μόνο μια σκέψη – τι έκανα στο παιδί μου;”
Οι τουρκικές αρχές προσφέρθηκαν να τον απελευθερώσουν είτε για να μεταβεί στην πατρίδα του είτε σε κάποιο άλλο κράτος που ήταν πρόθυμο να τον δεχτεί, αλλά ο Hilmi αποφάσισε να επιστρέψει στα Βαλκάνια, όπου συνελήφθη σύντομα μετά την άφιξή του για δραστηριότητες σχετικές με την τρομοκρατία.
Οι μισθοφόροι σκοτώνουν για το ISIS
Ο Φίσνικ αγωνιζόταν κατά μήκος αρκετών τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία. Φωτογραφία: BETA, AP |
Σε αντίθεση με τον Hilmi, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πήγε στη Συρία για να ασκήσει τη θρησκευτική του λατρεία και να ζήσει σε ένα χαλιφάτο, πολλοί μαχητές από τα Βαλκάνια πήγαν εκεί για χρήματα.
Η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990, αποδείχθηκε πολύτιμο πλεονέκτημα για τις ισλαμιστικές μαχητικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
“Αφήστε τους να μιλήσουν σε άλλους ανθρώπους για το Θεό και το Χουρί [παρθένες που πιστεύουν ότι ορισμένοι θα παρασχεθούν στους μάρτυρες στον ουρανό]. Ξέρω ότι ο Θεός δεν θα μου είπε ποτέ να σκοτώσω άλλο πρόσωπο εξαιτίας του “, δήλωσε ο Φίρνικ, μαχητής που γεννήθηκε στη Μακεδονία (Σ. Ελ_Γυρ: ΠΓΔΜ).
“Δεν θέλω να λέω ψέματα – ενδιαφέρομαι για χρήματα. Ήμουν στους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συμμετείχα σε ένοπλες ληστείες, ήμουν στη φυλακή “, εξήγησε.
Ο Fisnik έζησε στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία και τη Γερμανία, γεγονός που τον βοήθησε να συνδεθεί με τους πρόσφυγες της τζιχάντ.
“Οι άνθρωποι μας γύρω από τζαμιά στην Ευρώπη εύκολα συνδέονται μεταξύ τους και ξέρουν σε τι μπορείτε να συνεισφέρουν”, είπε.
Ο Fisnik αρχικά εντάχθηκε στο Al Nusra το καλοκαίρι του 2014 με φίλους των Βαλκανίων και του Καυκάσου που ζούσαν αρχικά στη Γερμανία και την Αυστρία.
Ισχυρίστηκε ότι του είχαν υποσχεθεί $ 2.000 δολάρια το μήνα, καθώς και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επιπλέον ληστείες.
“Ο στρατός του Assad είχε κακό ηθικό και χαμηλό κίνητρο … είχαμε κάποια επιτυχία γύρω από το Χαλέπι και οι άνθρωποι άρχισαν να μιλάνε για μας”, υπενθύμισε.
Η βιαιότητα που είδε στη Συρία ήταν πολύ πιο ακραία από ό, τι είδε κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων.
Παρακολούθησα πώς, μετά τη μάχη, έσπασαν τα κεφάλια από τους συλληφθέντες στρατιώτες. Στην αρχή, ήταν φρικτό, όπως δεν το έβλεπα ούτε καν στη Γιουγκοσλαβία. Τότε αργότερα το συνηθίζετε», είπε.
Μετά από δύο μήνες, ο τοπικός διοικητής του Fisnik τον πληροφόρησε ότι αυτός και η μονάδα του προσχώρησαν τώρα στο ισλαμικό κράτος.
“Δεν με άρεσε να πολεμάω για πληρωμή”, είπε.
“Νέοι μισθοφόροι ήρθαν, ακόμη και οι χριστιανοί που το έκαναν για χρήματα και αδρεναλίνη. Μετά τη μάχη, οι άνθρωποι θα συνέχιζαν να λεηλατούν, να ληστεύουν, να συλλαμβάνουν ανθρώπους με τους ισχυρισμούς ότι είναι κατάσκοποι, αλκοολικοί και ούτω καθεξής. Συχνά αυτή ήταν μια δικαιολογία για βασανιστήρια, βιασμούς και κάψιμο », συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Φίσνικ, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που απέκτησε ήταν όταν μετέφερε ορισμένες αρχαιότητες στα σύνορα της Τουρκίας.
“Αυτά ήταν αγάλματα και μερικά άλλα πράγματα που φέρονται ότι έσπασαν μπροστά στις κάμερες”, είπε.
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες αγώνων κάτω από τη σημαία του Ισλάμ, ο διοικητής του Φίσνικ εξαφανίστηκε – δεν ήταν σαφές αν σκοτώθηκε ή όχι – και οι νέοι αρχηγοί του ζήτησαν στη συνέχεια να σκοτώσει πολίτες, κάτι που είπε ότι δεν ήταν έτοιμος να το κάνει.
“Ήρθα για χρήματα, όχι για να σφαγιάσω αθώους ανθρώπους”, επέμεινε.
Ο Fisnik δήλωσε ότι η τιμή που του ζητήθηκε να πληρώσει για να του επιτραπεί να φύγει ήταν για αυτόν και τέσσερις άλλους μαχητές να σκοτώσει πέντε «κατασκόπους». Μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες.
“Η εναλλακτική λύση ήταν ότι μας σκοτώνουν στην πλατεία”, είπε.
Ο πρώην μαχητής μάχεται εξτρεμισμό
Ο Αλβέρτος Μπερίσα ίδρυσε μια ΜΚΟ που βοήθησε όσους επέστρεψαν από τη Συρία. Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Albert Berisha |
Η απογοήτευση για το ισλαμικό κράτος οδήγησε τον Αλβέρτο Μπερίσα να ιδρύσει ΜΚΟ όταν επέστρεψε από τη ζώνη των συγκρούσεων στη Συρία για να βοηθήσει άλλους πρώην μαχητές να επιστρέψουν στην κοινωνία – και από την εξτρεμιστική ιδεολογία που τους οδήγησε να πολεμήσουν στο εξωτερικό.
“Το κράτος δεν έχει καταλάβει ποτέ ότι οι στόχοι μας δεν ήταν η τρομοκρατία”, δήλωσε ο Μπερίσα στο BIRN, αναφερόμενος στους 300 περίπου Κοσοβάριους που πιστεύεται ότι έχουν αγωνιστεί στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.
“Ο καθένας είχε τη δική του ιστορία και στόχους. Αλλά το σημαντικό πράγμα για όσους έχουν επιστρέψει είναι ότι η επιστροφή τους σημαίνει ότι ήταν απογοητευμένοι από αυτό που είδαν », είπε.
Ο Μπερίσα δεν είναι τυπικός τζιχάντ. Αποφοίτησε στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων.
Ο Μπερίσα δήλωσε ότι πήγε στη Συρία από τις 6 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013 για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση στον αγώνα τους εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασάντ, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε με τον ίδιο τον αγώνα.
Ισχυρίστηκε ότι ο λόγος του ήταν ότι δεν βρήκε κανένα νόημα στην κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου και ήθελε να βοηθήσει τους μουσουλμάνους αδελφούς του στην πάλη τους εναντίον ενός δικτάτορα.
Κατά την άφιξή του στη Συρία, ζήτησε να συμμετάσχει σε άλλες αλβανόφωνες ομάδες για να «αποφύγει τα γλωσσικά εμπόδια» και αναγκάστηκε να συναντηθεί με τον Λάμπρριμ Μουχαξέρι, τον ισλαμικό κρατικό διοικητή Αλβανών μαχητών.
“Ορκίζομαι στον Θεό ότι δεν είχα ακούσει ποτέ για αυτόν ούτε τον συνάντησα νωρίτερα”, δήλωσε ο Μπερίσα στη δίκη του στην Πρίστινα μετά την επιστροφή του.
Είπε ότι αργότερα έψαχνε στο διαδίκτυο δυο ώρες την ημέρα, προσπαθώντας να καταλάβει πού είχε καταλήξει και βρήκε ένα βίντεο του Muhaxheri.
Επειδή η φυγή από το ISIS αποδείχθηκε σχεδόν αδύνατη, ο Μπερίσα είπε ότι χρησιμοποίησε το Facebook για να επικοινωνήσει με έναν φίλο στο Κοσσυφοπέδιο για να οργανώσει ένα σχέδιο εξόδου.
“Μου έστειλε έπειτα ένα SMS λέγοντας ότι ένας άρρωστος μου συγγενής ήταν άρρωστος και έπρεπε να επιστρέψω σπίτι, τον οποίο χρησιμοποίησα ως δικαιολογία για να επιστρέψω στο Κοσσυφοπέδιο”, δήλωσε στο δικαστήριο.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στο Κοσσυφοπέδιο τον φυλάκισε για τρεισήμισι χρόνια για τρομοκρατία. Η υπόθεσή του είναι αυτή τη στιγμή στο εφετείο και περιμένει την ετυμηγορία ενώ κυκλοφορεί ελεύθερος.
“Τα πιο δύσκολα πράγματα για μένα ήταν η κοινωνική προκατάληψη, οι παρατεταμένες αμφιβολίες και οι συνεχείς πιέσεις όλων των [κρατικών] θεσμών – η τάση τους να εκπληρώνουν τις πολιτικές ή θεσμικές τους ατζέντες μέσα από μας”, δήλωσε ο Μπερίσα.
“Ακόμα πιο δύσκολο ήταν ο χρόνος μετά την απελευθέρωσή μου. Μέχρι τότε, εμείς [οι τζιχάντ που επέστρεφαν] είχαν γίνει ήδη δημόσια πρόσωπα [στο Κοσσυφοπέδιο] και οι άνθρωποι άρχισαν να μας στιγματίζουν ακόμη περισσότερο “, πρόσθεσε.
[Σ. Ελ_Γυρ: αδιευκρίνιστο]
Η ΜΚΟ του, που ονομάζεται INSTID, στοχεύει στην καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού στο Κοσσυφοπέδιο και στην απομάκρυνση των ανθρώπων που έχουν επιστρέψει από τις ζώνες σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
[Σ. Ελ_Γυρ: αδιευκρίνιστο]
“Αποφάσισα να ιδρύσω ένα θεσμικό όργανο που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να γίνουν χρήσιμοι και πάλι στην κοινωνία και να μην στερηθούν την ελευθερία τους, την οποίας η στέρηση δημιουργεί τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση και ακόμη για ριζοσπαστικοποίηση άλλων στη φυλακή” .
Η Die Morina και η Labinot Leposhtica συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Resonant Voices Initiative και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Διερεύνησης της Δημοσιογραφίας Μαυροβουνίου.
Πρόσφατα σχόλια