από την ελευθεριακή κοινότητα
Την 1η Αυγούστου καταστράφηκε για 116η φορά το παλαιστινιακό χωριό Al-Araqeeb των Βεδουίνων . Μόλις οι ισραηλινές μπουλντόζες τελείωσαν την πράξη τους και οι στρατιώτες άρχισαν να εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις, οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν αμέσως να ανοικοδομούν τα σπίτια τους.
Είκοσι δύο οικογένειες, ή περίπου 101 κάτοικοι, εκτιμάται ότι ζούν εδώ. Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουν την οδυνηρή ρουτίνα, δεδομένου ότι ο πρώτος γύρος καταστροφής πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010.
Σημαίνει ότι το χωριό έχει καταστραφεί σχεδόν 17 φορές το χρόνο, από τότε. Και κάθε φορά, ξαναχτίστηκε, μόνο για να καταστραφεί και πάλι.
Εάν η επανειλημμένη καταστροφή του χωριού αποτελεί ένδειξη της επιμονής του Ισραήλ να ξεριζώσει τους Βεδουίους της Παλαιστίνης, η ανοικοδόμηση είναι ενδεικτική της αντοχής της κοινότητας των Βεδουίνων στην Παλαιστίνη.
Αλλά το Al-Araqeeb είναι μόνο συμβολικό αυτού του ιστορικού αγώνα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να δηλώσουμε ότι υπάρχει ένας πόλεμος που διεξάγεται από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων Βεδουίνων. Στόχος είναι να καταστρέψουν τον πολιτισμό τους και να τους εξαναγκάσουν να ζήσουν σε δήμους παρόμοιους με αυτούς του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.
Ο γεωγραφικός χώρος αυτού του πολέμου εκτείνεται από την έρημο Negev στους νότιους λόφους Hebron μέχρι την Ιερουσαλήμ.
Το επίκεντρο της συνεχιζόμενης μάχης είναι το χωριό Al-Araqeeb. Όχι μόνο το Ισραήλ κατέστρεψε τον Αλ-Αραχίεμπ πολλές φορές κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά στην πραγματικότητα παρέδωσε ένα λογαριασμό στους άστεγους κατοίκους απαιτώντας από τους ίδιους να καλύψουν το κόστος των ίδιων των κατεδαφίσεων που διέπραξε το ισραηλινό κράτος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι οικογένειες που ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες και βασίζονται σε στοιχειώδη μέσα για να επιβιώσουν, αναμένεται να πληρώσουν ένα λογαριασμό 2 εκατομμυρίων σέκελ, περίπου 600.000 δολάρια.
Το Ισραήλ θεωρεί το Al-Araqeeb, μαζί με 35 χωριά στο Negev, ως «μη αναγνωρισμένο» από το γενικό σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης, επομένως πρέπει να διαγραφούν και ο πληθυσμός τους να οδηγηθεί σε δήμους για τους Βεδουίνους.
Ωστόσο, αυτά τα χωριά είναι παλαιότερα από το ίδιο το Ισραήλ και κάθε τέτοιο «γενικό σχέδιο» θα μπορούσε εύκολα να θεωρήσει αυτήν την υπάρχουσα πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά προσπαθεί να επιτύχει ο Ισραηλινός είναι να αντικαταστήσει τους Βεδουίνους με το δικό του εβραϊκό πληθυσμό, όπως έκανε ακούραστα εδώ και επτά δεκαετίες.
Οι Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι είναι γνωστοί για την αντοχή τους. Ανακαλύπτουν πλήρως την ιστορία και τη δυσάρεστη κατάσταση των προγόνων τους, όπου η γενιά μετά από γενιά καταδιώχθηκε και εκδιωχθήκε στα στρατόπεδα προσφύγων εκτός Παλαιστίνης ή αποσύρθηκε βίαια σε άλλες περιοχές. Οι κοινότητες των σημερινώ Βεδουίνων αρνούνται να υποβληθούν ξανά στην ίδια μοίρα.
Το Ισραηλινό σχέδιο για τον καθαρισμό των Βεδουίνων του Negev από το έθνος δεν διαφέρει από το σχέδιο αποικιοποίησης της Δυτικής Όχθης, της Ιουδαίας της Γαλιλαίας και της Παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Όλες αυτές οι προσπάθειες καταλήγουν πάντα στην ίδια ρουτίνα – την απομάκρυνση των Αράβων και την αντικατάστασή τους με ισραηλινούς Εβραίους.
Το 1965, το Ισραήλ πέρασε το νόμο περί χωροταξίας και οικοδόμησης, ο οποίος αναγνώρισε κάποια παλαιστινιακά αραβικά χωριά στη Γαλιλαία και το νότιο Negev, αλλά απέκλεισε άλλα. Σχεδόν 100.000 Βεδουίνοι απομακρύνθηκαν βίαια από τους «Προγραμματισμένους δήμους» για να υπομείνουν οικονομική παραμέληση και φτώχεια. Πολλοί αρνούνταν να μετακινηθούν και, από τότε, πολέμησαν μία παρατεταμένη μάχη για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν μια ομοιότητα του πολιτισμού και του τρόπου ζωής τους.
Σήμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παλαιστινιακών Σπουδών (IPS), περίπου 130.000 άτομα ζουν στα λεγόμενα μη αναγνωρισμένα χωριά “κάτω από τη συνεχή απειλή της μαζικής κατεδάφισης”.
Η ανωμαλία είναι ότι αυτές οι κοινότητες Βεδουίνων αποδεικνύουν την πλάνη του Ισραηλινού ισχυρισμού ότι ήταν Εβραίοι έποικοι – όχι Παλαιστίνιοι – που «έκαναν την έρημο να ανθίσει».
Μια απλή ματιά στα στατιστικά στοιχεία καταργεί αυτό το απατηλό ισχυρισμό εξ ολοκλήρου.
Από το 1935 – δηλαδή 13 χρόνια πριν από την ύπαρξη του Ισραήλ – οι Βεδουίνοι “καλλιέργησαν 2.109.234 χωμάτινες εκτάσεις όπου μεγάλωναν το μεγαλύτερο μέρος του κριθαριού της Παλαιστίνης και μεγάλο μέρος του σίτου της χώρας”, δήλωσε η IPS.
Επιπλέον, εβραϊκοί έποικοι δεν έφτασαν στο Negev μέχρι το 1940 και, μέχρι το 1946, ο συνολικός εβραϊκός πληθυσμός εκεί δεν ανήλθε σε πάνω από 475 άτομα.
“Η ποσότητα της γης που καλλιεργήθηκε από τους Βεδουίνους στο Negev πριν από το 1948 είναι τριπλάσια από εκείνη που καλλιεργήθηκε από ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα σε όλη την Παλαιστίνη ακόμη και μετά από εξήντα χρόνια «πρωτοποριακού» σιωνιστικού διακανονισμού», κατέληξε η IPS.
Για να αναστρέψει αυτή την αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα, το Ισραήλ έχει κινεί μια αποφασισμένη εκστρατεία με στόχο να καταστρέψει τους Βεδουίνους αποσυνδέοντας τη σχέση τους με τη γη τους. Αν και αυτό έχει γίνει με μεγάλο βαθμό επιτυχίας, ο αγώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει .
Ο ίδιος αγώνας αναπαράγεται αλλού, ειδικά στη λεγόμενη περιοχή Γ που περιλαμβάνει το 60% της Δυτικής Όχθης. Τα παλαιστινιακά χωριά των Βεδουίνων υφίστανται επίσης ένα τρομερό πόλεμο, καθώς πολλά από τα χωριά τους έχουν επιλεγεί για καταστροφή.
Οι περισσότερες από τους Βεδουίνους της Δυτικής Όχθης ζουν στην κεντρική περιοχή της Δυτικής Όχθης, σε μια περιοχή γνωστή ως Hills of South Hebron. Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ” αποφασίζει τώρα” για τη μοίρα του χωριού Bedouin Dkeika. Άλλα χωριά στην περιοχή είτε έχουν κατεδαφιστεί, έχουν λάβει εντολές κατεδάφισης ή περιμένουν τη μοίρα τους να καθορίζεται από το δικαστήριο του Ισραήλ.
Δεν πρόκειται για ένα μόνο χωριό ή δύο. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 46 χωριά στην κεντρική Δυτική Όχθη «κινδυνεύουν από βίαιη μεταφορά» από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομική διαμάχη, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιδιώξει ενεργά χονδρικές, μη αναστρέψιμες ενέργειες για να σφραγίσει την τύχη των Βεδουίνων μία για πάντα.
Το 2013, το Ισραήλ ανακοίνωσε το “σχέδιο Πούρκε”, στόχος του οποίου ήταν η καταστροφή όλων των μη αναγνωρισμένων χωριών του Negev. Ωστόσο, η μαζική κινητοποίηση των Βεδουίνων και των Παλαιστινίων σε όλα τα Κατεχόμενα Εδάφη απέτρεψε το σχέδιο, το οποίο ακυρώθηκε επισήμως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Αλλά, τώρα, αναβιώνει με την ονομασία «Πύργος ΙΙ». Ένα προσχέδιο του σχεδίου, το οποίο διέρρευσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εισήχθη από τον υπουργό Γεωργίας του Ισραήλ Ουρί Αριέλ. Επίσης, αποσκοπεί να “αρνηθεί στους κατοίκους της Βεδουίνων δικαιώματα ιδιοκτησίας και να παραβιάσει τη συνταγματική τους προστασία”, ανέφερε ο Patrick Strickland.
Ο πόλεμος κατά του Βεδουίνου είναι φυσικά μέρος του μεγαλύτερου πολέμου σε όλους τους Παλαιστινίους, είτε στο Ισραήλ είτε στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή. Ενώ στις τελευταίες απαγορεύονται οι πιο βασικές ελευθερίες, οι πρώτες διέπονται από τουλάχιστον 50 νόμους που εισάγουν διακρίσεις , σύμφωνα με το νομικό κέντρο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων της Αλάλας, που εδρεύει στη Χάιφα.
Πολλοί από τους νόμους αυτούς αποσκοπούν στον αποκλεισμό των Παλαιστινίων από το δικαίωμα κατοχής γης ή την απαίτηση της ίδιας της γης στην οποία υπήρχαν τα σπίτια και τα χωριά τους για δεκάδες και εκατοντάδες χρόνια.
Δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί σοκ να μάθουμε ότι, ενώ οι παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ υπολογίζονται στο 20% του πληθυσμού, ζουν μόνο στο 3% της γης και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον συνεχή κίνδυνο εκδίωξης και μετεγκατάστασης αλλού.
Η ιστορία του Al-Araqeeb είναι μάρτυρας της ατελείωτης επιθυμίας του Ισραήλ για αποικιοκρατική επέκταση εις βάρος του αυτόχθονου πληθυσμού της Παλαιστίνης, αλλά και του θάρρους και της άρνησης να προσδώσει στον φόβο και την απόγνωση, όπως έδειξαν οι 22 οικογένειες του Γενναίο χωριό.
Με κάποιο τρόπο, ο Al-Araqeeb αντιπροσωπεύει την ιστορία ολόκληρης της Παλαιστίνης και του λαού της.
Ο αγώνας του Al-Araqeeb πρέπει να προκαλέσει οργή για τη συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ και την άρνησή του να αναγνωρίσει τις εθνικές φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού, αλλά θα πρέπει επίσης να προκαλέσει ελπίδα ότι 70 χρόνια αποικιοκρατικής επέκτασης δεν μπορεί να νικήσει ή ακόμα και να αποδυναμώσει την θέληση για ζωή ενός χωριού, ενός έθνους.
Ο Δρ Ramzy Baroud είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι ο συγγραφέας της δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα: Χρονικό του λαϊκού αγώνα και του ο πατέρας του ήταν ένας μαχητής ελευθερίας: η ιστορία της Γάζας χωρίς ιστορία .
Από το http://dissidentvoice.org/2017/08/al-araqeeb-village-palestinian-bedouins-refuse-to-surrender-116-times/
Πρόσφατα σχόλια