Ο καημένος (με όλη την σημασία της λέξης) Karl Marx, φορτώθηκε στον όνομα του KAI την παρωδία του ‘‘Επιστημονικού Σοσιαλισμού’’ (Scientific Socialism). Αυτό το δόγμα, εντελώς ξένο προς το πνεύμα του Marx, υποστηρίζει πως ο Σοσιαλισμός ως θεωρία μπορεί να επιστημονικοποιηθεί σύμφωνα με το paradigm των Νεωτερικών Επιστημών. Μια Θετική Επιστήμη λοιπόν που αντιγράφοντας τις μεθόδους των Φυσικών Επιστημών μπορεί να γνωρίσει τους ‘‘νόμους’’ του κοινωνικού γίγνεσθαι και να προβεί σε ακριβείς προβλέψεις για το μέλλον.
Ο Σοσιαλισμός που πρότεινε ο Marx [απ’ εδώ πήρε την ιδέα ο Engels για να δημιουργήσει μετά τον όρο ‘‘Wissenschaftlicher Sozialismus’’], o οποίος ήταν Αντί-θετικιστής και Αντί-επιστημονιστής μέχρι το κόκκαλο(!), έπρεπε να δομηθεί με βάση την ‘‘Wissenschaft’’ (όρος βαριά Εγελιανός που δεν τον χρησιμοποιεί τυχαία ο Marx) σε αντίθεση με τον ‘‘Ουτοπικό Σοσιαλισμό’’ της εποχής.
Η αντίθεση των 2 τύπων εν ολίγοις συνοψίζεται στο ότι ο ‘‘Ουτοπικός Σοσιαλισμός’’ προχωρεί σε συλλήψεις μιας ιδανικής κοινωνίας που αποτελούν καθαρά αφαιρετικές-αφηρημένες νοητικές κατασκευές που δεν έχουν σχέση με το πώς είναι οι κοινωνίες, ενώ ο Σοσιαλισμός με βάση την ‘‘Wissenschaft’’ προσπαθεί να δει την πραγματική κίνηση της κοινωνίας και να δομήσει την θεωρία πάνω σε αυτή την μελέτη-έρευνα.
Για τον Karl Marx λόγου χάριν, η Ρωσσία ως αγροτική χώρα έπρεπε να οικοδομηθεί με ένα Σοσιαλισμό που θα έχει ως βάση του την Αγροτιά και τις κοινότητες των χωρικών (Obshchina). Οι ‘‘Ορθόδοξοι Μαρξιστές’’ εντελώς ξένοι προς τις ιδέες του δήθεν θεωρητικού τους πατέρα, εγκλωβισμένοι στο σώμα μιας ψευδό-επιστήμης/ιδεολογίας που είχαν κατασκευάσει θεωρούσαν την εκβιομηχάνιση απαραίτητο στάδιο της έλευσης της αταξικής Κομμουνιστικής κοινωνίας κι έτσι εφάρμοσαν πολιτικές άγριας ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και αχαλίνωτου εκσυγχρονισμού χωρίς να λάβουν ούτε μια στιγμή υπόψιν τους την κοινωνική σύνθεση.
Ορίστε ένα άριστο παράδειγμα μεταξύ τυφλού ‘‘Ουτοπικού Σοσιαλισμού’’ και του ‘‘Wissenschaft’’ Σοσιαλισμού του Karl Marx.
Ο όρος ‘‘Wissenschaft’’ σημαίνει Δυναμική Διαδικασία της Γνώσης-Μόρφωσης μέσω της Αυτό-Πραγμάτωσης και Αυτό-Κατανόησης του Γνωρίζοντος Υποκειμένου και ΟΧΙ ‘‘επιστήμη’’ όπως βλακωδώς πολλοί μεταφράζουν τον όρο νομίζοντας πως αφορά το σύγχρονο paradigm των Θετικών Επιστημών. Ο Marx θα είχε πάθει κυριολεκτικά εγκεφαλικό αν έβλεπε πως εκχυδαΐστηκε η έννοια ‘‘Wissenschaftlicher Sozialismus’’ από τον φίλο του Engels και του επιγόνους των κάθε λογής επίσημων ‘‘Μαρξισμών’’.
από κάποιο φίλο
Πρόσφατα σχόλια