Αν εξαιρέσει κανείς την υποκινούμενη άνοδο της Χρυσής Αβγής στην Ελλάδα, η Ισπανία ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα το ελληνικό “παράδοξο”. Έτσι, στην Ισπανία, το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα -αντίστοιχο με της περσινής Ελλάδας- και εν όψει εκλογικής νίκης των Ποντέμος, πριμοδοτεί ένα αντίστοιχο φιλογερμανικό κόμμα όπως το ελληνικό-γερμανικό “Ποτάμι” που επιδιώξε να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος τους είναι να συσπειρώσει τους κεντρώους και δεξιούς που αποφεύγουν να ψηφίσουν το κόμμα του Ραχόι και τους σοσιαΛηστές και να αποτελέσει ανάχωμα στους Ποντέμος. Παρακάτω, η ενδιαφέρουσα ενημερωτική ανάλυση του Γ. Δελαστίκ
Είδε κι απόειδε η ισπανική άρχουσα τάξη ότι ούτε με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ούτε με τους κεντροαριστερούς σοσιαλιστές μπορεί να αναχαιτίσει το Ποδέμος, το κόμμα των Ισπανών αγανακτισμένων, από την έφοδό του προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και έτσι αποφάσισε να μετατρέψει ένα καταλανικό δεξιό μικρό κόμμα στο δικό της… «Ποτάμι»! Το κόμμα αυτό, όργανο της Μαδρίτης και μισητό στην Καταλονία, θεωρούμενο ως «προδοτικό» στην υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την Ισπανία, ιδρύθηκε το 2006. Το αρχικό όνομά του ήταν «Σιουταντάνς (Ciutadans)» που στα καταλανικά σημαίνει «Πολίτες». Αρχηγός του είναι ο Αλμπέρ Ριβέρα, 35χρονος σήμερα, ο οποίος τάσσεται εναντίον της ανεξαρτητοποίησης και της μετατροπής σε κράτος της Καταλονίας.
Με τέτοιες θέσεις, οι Σιουταντάνς πήραν στις καταλανικές εκλογές του 2006 μόνο 3% και 3 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο. Τα ίδια και το 2010. Με το ξέσπασμα της κρίσης όμως και τη σιχαμάρα που αισθάνονται πολλοί Ισπανοί ψηφοφόροι τόσο εναντίον των σοσιαλιστών που τους οδήγησαν σε ντε φάκτο μνημονιακό καθεστώς όσο και ακόμη περισσότερο εναντίον του δεξιού νυν πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η καταλανική ισπανόφρων δεξιά αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της σε πανισπανικό επίπεδο. Εν αρχή λοιπόν οι Καταλανοί δεξιοί του Σιουταντάνς άλλαξαν το όνομά τους! Το μετέτρεψαν στο ισπανικό «Θιουδαδάνος (Ciudadanos)» το οποίο και πάλι σημαίνει «Πολίτες» και με το όνομα αυτό κατέβηκαν στις ευρωεκλογές πέρυσι, στα τέλη Μαΐου του 2014. Δεν σημείωσε θεαματικό αποτέλεσμα. Πήρε όμως 3,16% και «τσίμπησε» δύο ευρωβουλευτές. Εκτοτε, καθώς καταβαραθρώνονται τόσο η ισπανική Δεξιά όσο και οι Ισπανοί σοσιαλιστές, οι οποίοι αθροιστικά και τα δύο κόμματα, από 80% και πλέον που είχαν, έχουν πέσει δημοσκοπικά στο… 40% (!) συνολικά, οι «Θιουδαδάνος» φουσκώνουν στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.
Ολα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τους προωθούν, γιατί το νεόκοπο αυτό συστημικό κόμμα που συσπειρώνει δεξιούς και κεντρώους ψηφοφόρους μπορεί να προσκολληθεί ως «τσόντα» είτε στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, είτε στο κεντροαριστερό των σοσιαλιστών, επιτρέποντας ίσως σε όποιο από τα δύο κόμματα βγει πρώτο να σχηματίσει «μνημονιακή» γερμανόδουλη κυβέρνηση. Σε πλήρη αντίθεση με τους Θιουδαδάνος του Αλμπέρ Ριβέρα, το Ποδέμος είναι αριστερό κόμμα, αν και γεμάτο συγχύσεις αναφορικά με την πολιτική του γραμμή. «Είναι πολύ σημαντικό να δεχθείτε το χέρι που σας τείνουμε εμείς που είμαστε φιλοευρωπαίοι και υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
«Ισως σε έναν χρόνο (σ.σ. σε δύο, όχι σε ένα χρόνο, έχει η Γαλλία προεδρικές εκλογές) η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου να έχει μια θέση στις συνόδους κορυφής. Θα πρέπει να ερωτηθεί η Μέρκελ αν προτιμά να καθίσει δίπλα στη Λεπέν ή δίπλα σε εμένα» πρόσθεσε. Η ουσία είναι ότι κατά τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, η υπερπροβολή των Θιουδαδάνος οδήγησε σε πτώση του δημοσκοπικού ποσοστού των Ποδέμος.
Καθίσταται προσωρινά πολύ δύσκολο να προσεγγίσει το Ποδέμος ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία, το οποίο θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση με διάφορες αριστερές μικρές δυνάμεις, όπως π.χ. την Ενωμένη Αριστερά που αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 6%. Θα δούμε τι θα γίνει. Εχουμε την εντύπωση ότι οι Θιουδαδάνος υπερτιμώνται πολύ στις δημοσκοπήσεις με δόλια πολιτικά κίνητρα. Θεωρούμε υπερβολή π.χ. να παίρνει το κόμμα αυτό σε δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της κεντροαριστερής εφημερίδας «Ελ Παΐς» 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο και 18,4 τον Μάρτιο!
Σύντομα θα αποδειχθεί εν μέρει αν όντως οι Θιουδαδάνος έχουν εκρηκτική άνοδο ή αν δημοσκοπικά εμφανίζονται πιο ισχυροί από όσο στην πραγματικότητα. Την παράλλη Κυριακή γίνονται πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, μια περιοχή όπου παραδοσιακά οι σοσιαλιστές είναι πανίσχυροι. Τον Μάιο θα γίνουν περιφερειακές εκλογές στις 12 από τις 15 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, όπου θα έχουμε μια ισχυρή ένδειξη του «τι ψάρια πιάνουν» οι Θιουδαδάνος. Τον Σεπτέμβριο, τέλος, θα έχουμε περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, όπου θα δούμε πώς κρίνουν οι Καταλανοί αυτή την πολιτική μετάλλαξη των Σιουταντάνς, ενός αντιανεξαρτησιακού καταλανικού κόμματος με ασήμαντη απήχηση, σε πρωτεύον ενδεχομένως κόμμα της ισπανικής Δεξιάς της Μαδρίτης, με το όνομα Θιουδαδάνος. Αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων πριν από τις κρισιμότατες ισπανικές βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο, με επιπτώσεις των αποτελεσμάτων τους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Πρόσφατα σχόλια