του Μιχάλη Ιγνατίου
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, Abdullah al-Thinni, κατηγόρησε την προηγούμενο μήνα την Τουρκία για αποστολή όπλων στους ισλαμιστές αντιπάλους της που είχαν καταλάβει πέρυσι την Τρίπολη, αναφέρει ο Jonathan Schanzer, πρώην αναλυτής του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, σε άρθρο του στο THE NATIONAL INTEREST με τίτλο «Turkey’s Secret Proxy War in Libya?». Παρόμοιες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί στπ παρελθόν, αλλά για πρώτη φορά παρουσιάζονται τόσα στοιχεία.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, που ξεκίνησε με την πτώση του Καντάφι, χαρακτηρίζεται συχνά ως ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» (proxy war) με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στηρίζουν την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ να στηρίζουν τους ισλαμιστές και άλλες αντιπολιτευόμενες ομάδες.
Μολονότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, διάφορα δημοσιεύματα άρχισαν να αναφέρονται στον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας στη διένεξη από τον Ιανουάριο του 2013, όταν η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε ότι οι ελληνικές Αρχές ανακάλυψαν τουρκικά όπλα σε πλοίο που κατευθύνονταν στη Λιβύη και το οποίο αναγκάστηκε να σταθμεύσει στην Ελλάδα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Σημειώνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ελληνικές Αρχές ανακάλυψαν 20.000 όπλα AK-47 σε πλοίο που κατευθύνονταν από την Ουκρανία στη Λιβύη. Ο Τούρκος καπετάνιος είχε ισχυρισθεί ότι το πλοίο κατευθύνονταν στο τουρκικό λιμάνι Hatay, αλλά οι λιβυκές αρχές επικαλέσθηκαν στοιχεία για τη θαλάσσια κυκλοφορία που έδειχναν ως προορισμό τη Λιβύη.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος η μεταφορά και διανομή θανατηφόρων βοήθειας, είτε γίνεται μέσω της ξηράς ή μέσω της θάλασσας αποτελεί άμεση παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι η Τουρκία είναι μία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας, που εμπλέκονται στην θαλάσσια μεταφορά πολεμοφοδίων στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της Λιβύης, παρά το διεθνές εμπάργκο. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι παραβιάσεις του εμπάργκο δεν απειλούν μόνο την ασφάλεια της Λιβύης αλλά αντιπροσωπεύουν επίσης μια αξιοσημείωτη πρόκληση για την ασφάλεια και άλλων χωρών στην περιοχή, ειδικά από την σκοπιά της τρομοκρατίας.
Η πολεμική αεροπορία της Λιβύης προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι θα κατέρριπτε όλα τα τουρκικά αεροπλάνα που θα έμπαιναν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ενώ πιο πρόσφατα η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει τις τουρκικές εταιρείες από τις δραστηριότητές τους στη Λιβύη.
Εάν η Τουρκία παρέχει πράγματι στήριξη στους τζιχαντιστές της Λιβύης, αυτό εντάσσεται στο επικίνδυνο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει η Τουρκία σε εξτρεμιστικούς περιφερειακούς δρώντες. Αφού βοήθησε το Ιράν να διαφύγει των κυρώσεων, αφού επέτρεψε στη Χαμάς να ιδρύσει τα κεντρικά της γραφεία στην Τουρκία και αφού ακολούθησε μια πολιτική χαλαρών συνόρων την οποία αξιοποίησε το Ισλαμικό Κράτος η Τουρκία οφείλει τώρα να εξηγήσει τη στάση της για πολύ περισσότερα πράγματα.
http://nationalinterest.org/feature/turkeys-secret-proxy-war-libya-12430?page=2
Πρόσφατα σχόλια