του Μιχάλη Ψύλου
Σχεδόν 13 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο τότε ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν είχε προκαλέσει πανικό, μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από τότε κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα και σήμερα το Εθνικό Μέτωπο, με επικεφαλής την κόρη του Μαρίν Λεπέν, είναι πρώτη δύναμη στη Γαλλία και αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση στον σημερινό πρώτο γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών με ποσοστό πάνω από το 30%. Το κεντροδεξιό UMP του Νικολά Σαρκοζί έρχεται δεύτερο με 29% και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ τρίτο με ποσοστό λίγο κάτω του 20%.
Στόχος της Λεπέν είναι οι προεδρικές εκλογές του 2017, όπου θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο. «Μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητο να θεωρεί κάποιος πιθανή τη νίκη της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Τώρα όμως το φοβούνται δύο στους τρεις Γάλλους και ένας στους τρεις το ελπίζει» γράφει το περιοδικό Μαριάν και προσθέτει: «Η παλιά κυριαρχία δύο κομμάτων στη Γαλλία έχει δώσει τη θέση της σε ένα τρικομματικό σύστημα με το Εθνικό Μέτωπο να αποτελεί τον τρίτο πόλο».
Η αιτία είναι απλή και πρέπει να τη δει κατάματα η Αριστερά: η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να μεταλλάξει το Εθνικό Μέτωπο σε ένα πατριωτικό κίνημα που θα αντιταχθεί στη γερμανοποίηση της Ευρώπης, στη μετατροπή της Γαλλίας σε δύναμη δεύτερης κατηγορίας αλλά και στις πολιτικές της λιτότητας με τις οποίες το Βερολίνο ενισχύει την ηγεμονία του στην ευρωζώνη. «Η Μαρίν Λεπέν έχει βάλει στόχο να γίνει ο Ντε Γκολ του 21ου αιώνα», όπως έγραψε η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε απογαλακτίζει το κόμμα της σταδιακά από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις του πατέρα της και ιδρυτή του Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν, που δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τους ναζιστικούς θάλαμους αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν προβάλει ως πρώτη προτεραιότητά της την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας. Υπόσχεται να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη με δημοψήφισμα, αν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας το 2017, να επαναφέρει το φράγκο, να αυξήσει μισθούς και συντάξεις και να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης στα 60. Όσο για τη μετανάστευση; Θέλει να την περιορίσει δραστικά, αλλά όχι να την σταματήσει. Όπως γράφει ο Εκόνομιστ, «η μεταμόρφωση της εικόνας του Εθνικού Μετώπου είναι εντυπωσιακή: ακόμη και μεταξύ των νέων, η υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου δεν είναι πλέον ταμπού». Ο ένας στους τρεις Γάλλους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στηρίζει το Εθνικό Μέτωπο. Η Μαρίν Λεπέν ελέγχει μέχρι τώρα μόλις 12 δήμους σε όλη τη χώρα και σίγουρα αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Όχι πάρα πολύ βέβαια, καθώς στον δεύτερο γύρο της μεθεπόμενης Κυριακής θεωρείται σίγουρο πως θα συνασπιστούν εναντίον των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου τα άλλα κόμματα.
Η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς εφαρμόζοντας με μικροενστάσεις τη γερμανική πολιτική της λιτότητας, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια το 10% και την ανεργία των νέων να βρίσκεται κοντά στο 25%, προσφέρει γόνιμο έδαφος στο Εθνικό Μέτωπο.
Η Λεπέν κατεβάζει 7.648 υποψήφιους στο 95% των εκλογικών περιφερειών της χώρας (από το 30% των περιφερειών στις εκλογές του 2011) και έχει στόχο να εξασφαλίσει την εκλογή εκατοντάδων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Πρόσφατα σχόλια