Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να αγωνιστεί για να διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού αποδέχεται λύσεις και προβαίνει σε συμφωνίες που νομιμοποιούν την παρουσία των εποίκων, οι οποίοι αποκτούν δικαιώματα έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο περιουσιακό, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως είναι απαράδεκτο να δίνουμε τη δυνατότητα σε έποικους που χρησιμοποιούν παράνομα τις Ε/κ περιουσίες, να αποκτούν δικαιώματα σε αυτές ενώ την ίδια ώρα, δια αυτής της διαδικασίας, να νομιμοποιείται και η παρουσία τους.
«Ο κ.Έϊντε με τις χθεσινές του δηλώσεις για μια ακόμα μια φορά μας απογοητεύει. Η δήλωση του ότι στη σύγχρονη σχολή σκέψης μπορούν να έχουν δικαίωμα στις Ε/κ περιουσίες τόσο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους όσο και οι έποικοι–χρήστες επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που εξέφρασε η ΕΔΕΚ», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι «στη σύγχρονη σκέψη η παρανομία δεν αποκτά ποτέ νόμιμα δικαιώματα».
Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως αυτό που είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν αποτελεί σύγχρονη σκέψη, «αλλά αναχρονιστική και άκρως επικίνδυνη (σκέψη)», αφού όπως υποστήριξε, ο κ. Έϊντε επικαλείται επιλεκτικά αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αγνοώντας την απόφαση στην περίπτωση Όραμς καθώς και τη Συνθήκη της Γενεύης, ότι δηλαδή ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου.
«Ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ οφείλει να στηρίζει τη διεθνή νομιμότητα και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού», ανέφερε ο κ.Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να αγωνιστεί για να διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού αποδέχεται λύσεις και προβαίνει σε συμφωνίες που νομιμοποιούν την παρουσία των εποίκων -η παρουσία των οποίων αποτελεί διαχρονικό έγκλημα πολέμου και δεν διαγράφεται- και την ίδια στιγμή, αποκτούν δικαιώματα έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών».
Ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε «από πότε η παρανομία νομιμοποιείται είτε με το δικαίωμα χρήσης και παράνομης απόκτησης περιουσίας, είτε με το δικαίωμα της αποζημίωσης;» καθώς και «από ποιο Ταμείο και ποιες συνεισφορές θα καταβληθεί η αποζημίωση τόσο στους νόμιμους ιδιοκτήτες όσο και στους παράνομους χρήστες των ε/κ περιουσιών;»
Οι όποιες συμφωνίες για ρύθμιση του κεφαλαιώδους αυτού ζητήματος, συνέχισε, οφείλουν να αναγνωρίζουν το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του ιδιοκτήτη επί της περιουσίας του, αφού αυτός και μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα την αξιοποιήσει ή θα την διαθέσει.
«Ο ιδιοκτήτης, με βάση όλες τις διεθνείς συνθήκες, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και σε καμιά περίπτωση ο έποικος δεν μπορεί να έχει δικαίωμα σε ελληνοκυπριακή περιουσία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας παράλληλα ότι, «δεν πρέπει να αποδεχθούμε την παραμονή εποίκων και να την νομιμοποιήσουμε».
Είναι άλλο ζήτημα, ανέφερε, εάν στο τέλος με τη λύση που θα εξευρεθεί, θα υπάρξει ανάγκη για ορισμένες περιπτώσεις εποίκων, που εμπίπτουν σε ανθρωπιστικά ζητήματα, να εξεταστούν και να δοθεί δυνατότητα παραμονής στην Κύπρο..
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΑΧΡ)
Πρόσφατα σχόλια