Ο πρόεδρος της Κύπρου Αναν-στασιάδης, όπως αποκαλείται για την υποστήριξή του στο ευρωαμερικανικό σχέδιο Ανάν, δεν είναι ο Μακάριος της δεκαετίας του 70, όταν μαθαίνουμε ότι θα επισκεφτεί τη Ρωσία προκειμένου να συνομιλήσει με τον Πούτιν αλλά και “να μιλήσει στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας με θέμα το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις”. Ο Αναστασιάδης ήταν από τους στυλοβάτες της υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν, ήταν αυτός που έταξε έξοδο από το μνημόνιο που έμπασε στην Κύπρο ο “κομμουνιστής” Χριστόφιας του ΑΚΕΛ και έχωσε την Κύπρο πιο μέσα, ενώ ο Μακάριος ήταν αυτός που με το συντηρητικό πνεύμα ενός παπά, το πατριωτικό πνεύμα ενός κυπρίου δεξιού της εποχής αρνήθηκε όλα τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου που εξυφαίνονταν από το 1963 και μετά, ενώ κράτησε παράλληλες σχέσεις με την περιφέρεια της Σοβιετικής Ένωσης σε σημείο που να αποκαλείται “Κάστρο της Μεσογείου”.
Ούτε βέβαια ο Πούτιν είναι ο Χρουστσόφ ή ο Μπρέζνιεφ. Ούτε βέβαια η Ρωσία είναι η ΕΣΣΔ της εποχής του ψυχρού πολέμου. Ούτε και ο νέος ψυχρός πόλεμος είναι τόσο ψυχρός όπως τη δεκαετία του 70. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν-τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά, λένε δυο τραγούδια στην ίδια ρότα.
Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής που κάηκε τραπεζιτικά άμα τη αναλήψει καθηκόντων του Αναστασιάδη και ήταν ο παράγοντας μεγάλης ευημερίας μέχρι και το 2011 στην Κύπρο νόμιμα ή ξεπλένοντας χρήμα. Η Κύπρος επίσης συνυπέγραψε τα μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας. Όμως η επιθετικότητα εξ Ανατολής για ντε φάκτο διχοτόμηση, η παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων με το Barbaros αλλά και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, άλλαξαν την κατάσταση. Απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον επιζητά την υποστήριξη της Ρωσίας στο ρευστό και αντιφατικό σκηνικό της περιοχής και πιθανόν να ευελπιστεί ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να τα βρουν στο κυπριακό, όπως έγινε και με τη Συρία πριν την εισβολή του ΙΚΙΛ, στο πλαίσιο της “δικοινοτικής” προσέγγισης. Δηλαδή σε μια μορφή σχεδίου της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, ένα πιο ήπιο αλλά διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, που χωρίζει τους Τ/κ και τους Ε/κ.
Πρόσφατα σχόλια