Οι απότομες αλλαγές που προκύπτουν μετά την πρόσφατη παρέμβαση των ΗΠΑ στην πΓΔΜ και στην Αλβανία, σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολες. Το καθεστώς Γκρουέφσκι αλλά και η κυρίαρχη ιδεολογία που ενισχύθηκε από το 1991 και μετά και μέχρι τις δηλώσεις Ροχραμπάχερ, για τον μαεκδονισμό έχουν στήσει γερά θεμέλια. Η απόπειρα εξίσωσης της αλβανικής γλώσσας μς την επίσημη νοτιοσλαβική είναι μια κίνηση που προσιδιάζει κατ’ αρχήν σε ένα ομόσπονδο κράτος και στη συνέχεια… βλέπουμε. Η αντίδραση που ήδη έχει ξεκινήσει και για την οποία έχουν άμεσα εκδηλωθεί κυβερνητικοί φόβοι για εσωτερικές ταραχές αυτή τη φορά από τους γλωσσολόγους της χώρας. Η κλιμάκωση υπάρχει και από τις δυο πλευρές κι αυτή τη φορά ίσως δεν έχει εκτιμηθεί σωστά το αντιπολιτευτικό μέτωπο στα Βαλκάνια, με την ισχυρή φιλοΝΑΤΟική παρουσία των κυβερνήσεων, παρ’ όλο που δεν είναι αρκούντως μειοψηφικό.
Ελ_γυρ
«Το σχέδιο νόμου για τις γλώσσες, παραβιάζει το Σύνταγμα και από ό, τι έχει συμφωνηθεί με τη συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την προηγούμενη, με τις βιαστικές εγκρίσεις νόμων και ότι θα επιτύχει να θέσει τις σωστές προτεραιότητες προς όφελος όλων».
Αυτό αναφέρουν οι γλωσσολόγοι και ακαδημαϊκοί πολίτες, που συμμετέχουν στο έργο του Ινστιτούτου της Σλαβικής γλώσσας «Κέρστε Μισίρκοφ» σε καταγγελία που υπέβαλαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, τη Γενική Γραμματεία και στο Κοινοβούλιο της χώρας.
Οι γλωσσολόγοι θεωρούν προβληματικό τον τίτλο του νομοσχεδίου, ‘περί γλωσσών’, ο οποίος στην πραγματικότητα δηλώνει ότι η σλαβική γλώσσα δεν είναι παρά μόνο μία από τις γλώσσες της χώρας.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο ομιλεί για επισημοποίηση γλωσσών που ομιλούνται στη χώρα, τουλάχιστον, από το 20 τοις εκατό των πολιτών, χωρίς να διευκρινίζει την κύρια γλώσσα.
(vecer.mk)
Πρόσφατα σχόλια