Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο μακροχρόνιος αυταρχικός κυβερνήτης που διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των φτωχών της Ζιμπάμπουε, έχει φύγει. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από ένα πραξικόπημα – αν και οι κύριοι ηθοποιοί στο πραξικόπημα αρνήθηκαν κωμικά ότι ήταν τέτοιο.
Όταν αναγγέλθηκε ότι ο Μουγκάμπε εξέρχεται από την εξουσία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Χαράρε για να γιορτάσουν. Πολλοί ελπίζουν ότι η έξοδος του θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο για τη Ζιμπάμπουε. Αυτή η ελπίδα, δυστυχώς, μπορεί να είναι μόνο μία ευσεβής σκέψη. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο Μουγκάμπε ήταν ένα σύμπτωμα πολύ μεγαλύτερων προβλημάτων και χωρίς να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, η Ζιμπάμπουε δεν μπορεί να είναι ελεύθερη, ούτε μπορεί να υπάρχει πραγματική ισότητα. Ομοίως, εκείνοι που απομάκρυναν τον Mugabe κόβονται από το ίδιο ύφασμα και προέρχονται από την ίδια αδίστακτη κυρίαρχη τάξη.
Βλέποντας το πραξικόπημα στο γενικό πλαίσιοΤο πλαίσιο του πραξικοπήματος δεν μπορεί να διαχωριστεί από το γεγονός ότι η Ζιμπάμπουε ζει μέσα σε μαζική οικονομική κρίση, ότι κυβερνάται από μια κυρίαρχη τάξη που έχει δεσμευτεί στην εξουσία με οποιοδήποτε μέσο (του οποίου ο Μουγκάμπε είναι μόνο ένα μέλος) και ότι αυτή η άρχουσα τάξη έχει χρησιμοποιήσει τον έλεγχό της στο κράτος για να λεηλατήσει.
Στην πραγματικότητα, η κυρίαρχη τάξη της Ζιμπάμπουε έχει ιστορικά εξαρτημένες θέσεις ή συνδέσεις με το κράτος για τη συσσώρευση του πλούτου της. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η αποικιοκρατία ακρωτηριάζει την ανάπτυξη των μαύρων καπιταλιστών στη χώρα.
Από την αρχή της ανεξαρτησίας, λοιπόν, το κράτος ήταν κρίσιμο για την οικοδόμηση μιας άρχουσας τάξης γύρω από το ZANU – είναι η μοναδική πηγή που μπορούν να γίνουν πλούσιοι. Στην πραγματικότητα, η Ζιμπάμπουε καταδεικνύει πως μέσω της εισόδου σε κορυφαίες θέσεις στο κράτος, οι πρώην ηγέτες της απελευθέρωσης μπορούν και εισέρχονται στην άρχουσα τάξη. Πώς μπορούν και γίνονται κυβερνήτες πάνω στους ανθρώπους, και πώς μπορούν και χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για να συγκεντρώσουν πλούτο στις πλάτες των ανθρώπων.
Ο ανταγωνισμός για κρατικές θέσεις ήταν πάντα έντονοςΕξαιτίας αυτού, η πραγματικότητα είναι ότι από τότε που κατακτήθηκε η ανεξαρτησία ο ανταγωνισμός για την είσοδο σε κορυφαίες θέσεις στο κράτος ήταν άγριος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι κορυφαίοι ηγέτες στο ZANU – γύρω από τον Mugabe, τον Mnangagwa και τους στρατιωτικούς στρατηγούς – χρησιμοποίησαν βία για να υπονομεύσουν τη δύναμη των αντιπάλων τους στο εσωτερικό του ZAPU τα πρώτα χρόνια μετά την ανεξαρτησία, η οποία κορυφώθηκε με τις σφαγές του Matabeleland το 1983, κατά την οποία 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το κράτος. Είναι επίσης ο λόγος που χρησιμοποίησαν τρόμο, συμπεριλαμβανομένου του μαζικού βιασμού, για να εκφοβίσουν τους αντιπάλους, να υπονομεύσουν τη δυνατότητα απομάκρυνσης από τις κορυφαίες θέσεις του κράτους μέσω εκλογών το 2008 και το 2013.
Καθώς η οικονομική κρίση στη Ζιμπάμπουε έχει επιδεινωθεί από τη δεκαετία του 2000, ο ανταγωνισμός για τις θέσεις στο κράτος έχει γίνει πιο έντονος, γεγονός που οδηγεί σε γεγονότα στην κυρίαρχη τάξη και στο ίδιο το ZANU. Στον αγώνα για κρατικές θέσεις για τη συσσώρευση πλούτου, δύο ομάδες εμφανίστηκαν στο ZANU – οι ομάδες G40 και Lacoste. Εκεί είναι όπου οι ρίζες του πραξικοπήματος βρίσκονται – σε μια ενδοκυβερνητική φιλονικία για να ελέγξουν το κράτος και να λεηλατήσουν.
Τα τελευταία χρόνια ο Μουγκάμπε ευθυγραμμίζεται με τη φατρία G40, η οποία είναι μια ομάδα που αποτελείται από μια νεότερη γενιά μαύρων καπιταλιστών, όπως ο Jonathan Moyo και η Grace Mugabe. Είναι αυτή η ομάδα που επωφελήθηκε από τις πολιτικές του κράτους όσον αφορά την «ιθαγενοποίηση» και την πολιτική μεταρρύθμισης της γης, κερδίζοντας το 51% των συμφερόντων πολλών εταιρειών στον τομέα της γεωργίας, του λιανικού εμπορίου και των μεταλλείων. Είναι επίσης αυτή η κίνηση του Μουγκάμπε για την προώθηση των συμφερόντων της G40 που οδήγησε στο πραξικόπημα εναντίον του.
Πράγματι, η χρησιμοποίηση του κράτους από το G40 για τη συγκέντρωση πλούτου το έθεσε σε μια πορεία σύγκρουσης με την ομάδα του ΖΑΝΟΥ – τη φατρία Lacoste – τον Mnangagwa και τους στρατηγούς. Στην αρπαγή από την G40 μέσω του κράτους των μετοχών σε εταιρείες, η φατρία Lacoste είδε τα συμφέροντά της να καταπατούνται. Οι στρατηγοί ήταν θυμωμένοι με τον Μουγκάμπε για την προώθηση ενός νεώτερου στρώματος στη κρατική σπονδυλική στήλη με τη μορφή του G40 σε δικό τους κόστος.
Η κινεζική σύνδεσηΗ φατρία Lacoste είναι πολύ κοντά στο κινεζικό κράτος και κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα, ο Mnangagwa δημιούργησε μια κοινή εταιρεία με κινεζικά κεφάλαια, που ονομάζεται Σινώ Ζιμπάμπουε, για να εξορύξει τμήματα του πεδίου διαμαντιών Marange – που ίσως τον καθιστούσε τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ζιμπάμπουε στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Για να εξασφαλιστεί ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να προχωρήσει, ο Mnangagwa και οι στρατηγοί κινητοποίησαν τον στρατό για να απομακρίνουν τους ανθρώπους από τη γη τους το 2008, και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δολοφονήθηκαν αρκετές εκατοντάδες άτομα.
Πιο πρόσφατα, η φατρία G40 και ο Μουγκάμπε τοποθετήθηκαν στο πλάι και έλαβαν μετοχές σε κινεζικές εταιρείες, μέσω της πολιτικής «ιθαγενοποίησης». Το κινεζικό κράτος και κεφάλαιο είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Ζιμπάμπουε και είχαν εξαγριωθεί από τη G40 και τον Μουγκάμπε που παρέμβαλαν στα συμφέροντά τους. Όταν ο Μουγκάμπε κινήθηκεε ενάντια στη φατρία του Lacoste εκδιώκοντας τον Mnangagwa – ο οποίος υποστηρίζεται από την κινεζική κυρίαρχη τάξη – η φωτιά για το πραξικόπημα ήταν αναμμένη: και ο χρόνος του γέρου έφτασε.
Τα σχέδια κινήθηκαν γρήγοραΜετά την εκδίωξή του, ο Mnangagwa πήγε κατευθείαν στην Κίνα. Σύντομα ακολουθήθηκε από στρατιωτικούς ηγέτες που συναντήθηκαν με τον κινεζικό στρατό μετά από αυτόν. Παρόλο που δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι συζητήθηκε, δεν μπορεί να είναι ατύχημα το γεγονός ότι το πραξικόπημα ακολούθησε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από αυτές τις επισκέψεις. Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Mnangagwa, οι στρατοί του και το κινεζικό κράτος εργάστηκαν μαζί για να αναπτύξουν σχέδια για το πραξικόπημα για να απομακρύνουν τον Mugabe.
Πράγματι, από τη στιγμή που έγινε το πραξικόπημα, οι στρατηγοί ανακοίνωσαν ότι οι ξένες επενδύσεις θα ήταν ευπρόσδεκτες, υπονοώντας ότι η πολιτική του «indigenization» θα αντιστραφεί και ότι θα προστατευθούν οι επενδύσεις ». Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το κινεζικό κράτος ότι τα συμφέροντά τους που είχαν «προδοθεί» από τον Mugabe στην ομάδα G40 θα προστατευτούν.
Δεν είναι ακόμα Uhuru
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Mnangagwa και οι στρατηγοί δεν είναι καλύτεροι από τον Mugabe. και οι Κινέζοι δεν είναι καλύτεροι ιμπεριαλιστές από τη Βρετανία – όλοι είναι εξίσου κακοί. Στην πραγματικότητα, ο Mnangagwa, οι στρατηγοί και οι Κινέζοι έχουν εμπλακεί στην καταπίεση και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της Ζιμπάμπουε (εργαζόμενοι και άνεργοι) εδώ και χρόνια. Η ανάληψή τους στην εξουσία δεν θα φέρει μια καλύτερη Ζιμπάμπουε – τα πρόσωπα που κατευθύνονται προς το κράτος έχουν αλλάξει ελαφρώς, αλλά οι πρακτικές είναι απίθανο να αλλάξουν.
Ακόμα κι αν η αντιπολίτευση είναι καλοδεχούμενη σε μια νέα μεταβατική κυβέρνηση μαζί με τον Mnangagwa και τη συμμαχία του στο ZANU, εκείνοι που ηγούνται του κράτους θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τον λαό της Ζιμπάμπουε και η δημοκρατία μπορεί να μείνει περιορισμένη.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ζιμπάμπουε μέλει να είναι ελεύθερη, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους φτωχούς – το σκληρό και αργό καθήκον της οικοδόμησης ενός νέου κινήματος για να γίνει αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί ή να εγκαταλειφθεί εξαιτίας του πραξικοπήματος. Πρέπει ακόμα να διεξαχθεί ένας αγώνας εναντίον της άρχουσας τάξης της Ζιμπάμπουε, του κράτους της, του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, αν πρόκειται να γίνει Uhuru.
Πρόσφατα σχόλια