η ΠΓΔΜ σε έντονη κρίση

Εντείνεται η πολιτική κρίση στη διπλανή χώρα μετά την ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης Γκρουέφσκι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη η ΕΕ και Οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για συνέργεια με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες όπως εξηγούν όλες οι διαρροές στον τύπο. Έτσι η εισαγγελία έχει απαγορεύσει δημοσιεύσεις σχετικές με το ζήτημα ενώ η κυβέρνηση παρά τις έμμεσες πιέσεις που δέχεται από την ΕΕ δεν φαίνεται να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης. Το ζήτημα της απόλυσης του αλβανού διευθυντή  των μυστικών υπηρεσιών έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση βάζοντας τον αλβανικό παράγοντα συμπρωταγωνιστή. Οι φοιτητές μέσω της “Συνέλευσης των Φοιτητών” (“Studentski Plenum”) αποφάσισαν  ομόφωνα, με την έγκριση των 300 συνέδρων της φοιτητικής κοινότητας να προβούν «σε κατάληψη όλων των Πανεπιστημίων».

 Όπως αναφέρει δημοσίευμα “η αντίδραση προκλήθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης της FYROM, να προσβάλει την αυτονομία των Πανεπιστημίων και, επιπλέον, να επιβάλει κυβερνητικό έλεγχο των λεγόμενων «εθνικών επιστημών»- Ιστορία, Εθνολογία, Ανθρωπολογία, Γλωσσολογία και Φιλολογία… Αυτή η πράξη του Γκρούεφσκι, που θυμίζει  το «Big Brother» του  Όργουελ, καταδικάστηκε από κορυφαίους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους τους στα Σκόπια, συμπεριλαμβανομένου και του παγκόσμια γνωστού  φιλόσοφου και κριτικού  του πολιτισμού, Slavoj Žižek, του Πανεπιστημίου της Λουμπιάνκα… Θα πρέπει να τονισθεί ότι η αυτονομία του Πανεπιστημίου των «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» στα Σκόπια (UKIM), είχε παραβιασθεί από την παράνομη παρουσία της αστυνομίας στην περίμετρο της πανεπιστημιούπολης, κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων ακτιβισμού από  τους φοιτητές των Σκοπίων, οι οποίοι ενωμένοι, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρησκεία,  πολέμησαν τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί την «πολιτική ορθότητα» στην πανεπιστημιακή κοινότητα,  από την τρέχουσα κυβέρνηση… Ένας ιδιαίτερα προσβλητικός χαρακτηρισμός, σχετικά με την πολιτική δραστηριότητα των φοιτητών, ήταν αυτός από τον Νίκολα Γκρούεφσκι που τους αποκάλεσε « Παραπλανημένα παιδιά … που χειραγωγούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η προσπάθεια των διεθνών αφεντικών αυτής της χώρας να επιδιώκουν την πολιτική ομαλότητα προκειμένου να παίξει το ρόλο της αποσταθεροποίησης. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να λύσει το εσωτερικό της ζήτημα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το αν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών αφορούν σε μια γενικότερη κίνηση αντιστάσεων μέσα στην αναμπουμπούλα ή απλά συνεργούν στις μεθοδεύσεις της αντιπολίτευσης, όπως αντίστοιχα και οι κινήσεις από πλευράς εκπροσώπων της αλβανικής μειονότητας. Αυτά όμως θα φανούν στη συνέχεια.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/05/%ce%b7-%cf%80%ce%b3%ce%b4%ce%bc-%cf%83%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.