σημεία των καιρών, η κινηματική υποστήριξης της ιδιοκατοίκησης

Τόσο στην Ισπανία το κίνημα των Podemos όσο και στην Κροατία το κίνημα «Ανθρώπινο Τείχος», είναι κινήματα εναντίωσης στις εξώσεις. Στις μνημονιακές χώρες Ελλάδα και Κύπρο, όσο και σε χώρες όπως η Ισπανία, χτυπούν την ιδιοκατοίκηση μέσω της φορολογίας ενώ άμεσα χρησιμοποιούν εντολές εξώσεων. Για την περίπτωση της βαλκανικής Κροατίας μαθαίνουμε από την εφημερίδα «Δρόμος». Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του 25χρονου Ιβάν Βίλιμπορ Σίνσιτς, πολιτικού εκπροσώπου του κινήματος ο οποίος συμμετέχοντας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, έλαβε χωρίς καμιά πολιτική στήριξη 16,5%. Παρόλο που υπάρχει σοβαρή και κάθετη διαφωνία με την κάθοδο στις εκλογές, εν τούτοις έχουν μεγάλη σημασία τα όσα λέγονται από τον εκλογικό εκπρόσωπο του κροατικού κινήματος και ιδιαίτερα για το ζήτημα της υπεράσπισης της ιδιοκατοίκησης η οποία πλήττεται.

Η υποψηφιότητά σας προέκυψε από κινηματικούς αγώνες. Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία της διαδικασίας πολιτικοποίησης αγώνων που φτάνουν να διεκδικούν την προεδρία μιας χώρας.

Αποφασίσαμε να χτυπήσουμε το σύστημα στο αδύνατό του σημείο. Αυτό τώρα είναι οι εξώσεις. Υπάρχει 90% ιδιοκατοίκηση και το τραπεζικό σύστημα και το καθεστώς αποφάσισαν να την πλήξουν. Θεωρούμε λάθος τις εξώσεις και όλο το τραπεζικό σύστημα. Να γιατί προβαίνουμε σε πολιτική ανυπακοή και φυσική αντίσταση εναντίον του καθεστώτος. Σε ανορθόδοξους καιρούς, χρειάζονται ριζοσπαστικές κινήσεις. Εξαρχής πιστεύαμε πως αυτό πρέπει να εκπροσωπηθεί στην πολιτική σκηνή. Το κίνημά μας ξεκίνησε το 2011, εμπνεόμενο από την Αραβική Άνοιξη, ενάντια στη διεφθαρμένη κυβέρνηση της Jandraka Kosor και την πολιτική λιτότητας. Ιδρύσαμε ένα κόμμα το 2011, συμμετείχαμε στις εκλογές, όμως τότε ήταν ακόμα δύσκολο να γίνουμε αντιληπτοί. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να παρεμποδίσουμε τις εξώσεις. Οι πολίτες κατάλαβαν πως αν ψηφίσουν συστημικούς υποψήφιους, υπερψηφίζουν την έξωσή τους. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την αμφισβήτηση του συστήματος στην πολιτική αρένα. Αν είσαι απλώς ακτιβιστής, ουσιαστικά αναπαράγεις το σύστημα αφού αυτοί θα πάρουν τις καρέκλες τους, ούτως ή άλλως. Αυτό που φοβούνται είναι πολιτικά κινήματα. Μόνο πολιτικά θα μπορούσε να επιλυθεί και το ζήτημα των εξώσεων.

Η υποψηφιότητά σας φαίνεται πως ανήκει σε μια νέα πολιτική τάση στην Ευρώπη, όπως οι Ποδέμος. Συμφωνείτε;

Πράγματι. Όλοι μας απορρίπτουμε την παλιά πολιτική γεωγραφία και τις αντίστοιχες κατηγοριοποιήσεις. Εστιάζουμε στα ουσιαστικά ζητήματα και δεν επιτρέπουμε να διασπαζόμαστε εξαρχής για δευτερεύοντα ζητήματα. Είμαστε μια απάντηση στο διπολικό-δικομματικό σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί σε πολλές χώρες, του οποίου οι δύο πόλοι συνιστούν στην πραγματικότητα ένα ενιαίο κόμμα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας σε ευρωπαϊκό επίπεδο από κόμματα που προτείνουν ένα νέο είδος πολιτικής, αφ” ης στιγμής πιστεύουμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι βασικά τα ίδια. Η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας είναι σημαντική.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/01/21/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8e%ce%bd-%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ae/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.