Η άνοδος του φασισμού στη Βουλγαρία

Με ύφος Αδόλφου ένας από τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος ΑΤΑΚΑ, ο Βόλεν Σίντεροφ, υπερασπίζεται δημαγωγικά την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας. Τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης της οικονομίας αλλά και των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα. Εναντίον των τσιγγάνων, των μεταναστών, των προσφύγων και των μειονοτήτων, το ΑΤΑΚΑ κατάφερε να συλλέξει περίπου 7,6% των ψήφων στις εκλογές του καλοκαιριού του 2013 και να καταστεί πολιτικός παράγοντας. Το κόμμα ΑΤΑΚΑ που σημαίνει «Επίθεση» με το σύνθημα «η Βουλγαρία στους βούλγαρους» και με την ατάκα «δεν είμαστε ξενοφοβικό κόμμα» στράφηκε πριν από δυο χρόνια κατά των Σύριων προσφύγων που μετέβησαν μετά την καταστροφή της χώρας του. «Οι πρόσφυγες αυτοί δεν είναι μετανάστες, αλλά τρομοκράτες», δήλωσε η βουλευτής του ΑΤΑΚΑ, Μαγνταλένα Τάσεβα αποκαλώντας τους «κατακάθια», «βαρβάρους» και «κατά συρροή δολοφόνους». Με μειωμένο «ακτιβισμό» σε σχέση με την ομόλογή της Χρυσή Αβγή, το ΑΤΑΚΑ αποτελεί ένα μηχανισμό ελέγχου ενός ρεύματος αγανακτισμένων από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του πολιτικού συστήματος ενώ παράλληλα αποτελεί αντίβαρο στην ανάπτυξη ενός κινήματος. Το δήθεν «εναντίον όλων», ΑΤΑΚΑ, στήριξε την κυβέρνηση Μπορίσοφ το 2009 και όλες τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις πέφτοντας στο 1% ενώ αργότερα υιοθέτησε δίπλα στα ξενοφοβικά συνθήματα μια δημαγωγική ρητορεία για την υπεράσπιση του εθνικού πλούτου ενώ προσφάτως πλασάρεται και ως αντιμπεριαλιστικό. Προχθές, σύνφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, στις 22 του Γενάρη, το ΑΤΑΚΑ διαδήλωσε έξω από το Προεδρικό εναντίον της επίσκεψης του Γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Σόλτενμπεργκ. Με συνθήματα όπως «Η Βουλγαρία έξω από το ΝΑΤΟ», «Έξω από τη Βουλγαρία δολοφόνοι», «Το ΑΤΑΚΑ ζητά έξω από το ΝΑΤΟ» το ΑΤΑΚΑ εμφανίστηκε ως ενάντιο της πολιτικής που στο παρελθόν υποστήριξε σε μια εμφανή προσπάθεια να αφομοιώσει τη διαμαρτυρία των Βουλγάρων ενσωματώνοντάς την με τη ναζιστική ρητορεία.

Το ΑΤΑΚΑ φαίνεται ξεκάθαρα ότι αποτελεί μια εφεδρεία ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε βαθειά κρίση. Μπροστά σε αυτήν, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν έχουν καμιά επιφύλαξη για το ποιος ακριβώς θα είναι ο σύμμαχός τους στο δρόμο για την εκποίηση του εθνικού πλούτου της Βουλγαρίας. Η Ουκρανία δείχνει το δρόμο.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/01/24/%ce%b7-%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.