νεκρή διαδηλώτρια στην Αίγυπτο

Το σύμμαχο καθεστώς με την κατοχική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, του δικτάτορα της Αιγύπτου, Σίσι, δολοφόνησε μια διαδηλώτρια.

Σοκαριστικές εικόνες από την εν ψυχρώ δολοφονία ακτιβίστριας στην Αίγυπτο

Νεκρή από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με την αιγυπτιακή αστυνομία έπεσε μια διαδηλώτρια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο κέντρο του Καϊρου χθες Σάββατο, την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του 2011 κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως η Σάιμα αλ-Σαμπάχ πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στην πλάτη από σκάγια, τα οποία σύμφωνα με τους διαδηλωτές εξαπέλυσαν οι αστυνομικοί προκειμένου να διαλύσουν την εξέγερση. Περίπου 1.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.Η Αλ- Σαμπάχ, 34 ετών και μητέρα ενός 5χρονους αγοριού, πυροβολήθηκε ενώ διαδήλωνε ειρηνικά προς την πλατεία Ταχρίρ, για να αφήσει ένα αναμνηστικό στεφάνι από τριαντάφυλλα.Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιμπραήμ Μαχλάμπ δήλωσε πως ο θάνατος της αλ-Σαμπάχ θα διερευνηθεί και δεσμεύτηκε πως «θα τιμωρηθεί όποιος διέπραξε λάθος, οποιοσδήποτε κι αν είναι». Η Αλ-Σαμπάχ πυροβολήθηκε στο κεφάλι με σκάγια και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως ερευνά το θάνατο και κατηγορεί εμμέσως τους ισλαμιστές.
Η σύγκρουση συνέβη λίγες ώρες προτού η κρατική τηλεόραση μεταδώσει την ηχογραφημένη ομιλία του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ –Σίσι να σηματοδοτεί την τέταρτη επέτειο της εξέγερσης. Στη δήλωση ανέφερε: «Χαιρετίζω όλους τους μάρτυρές μας, από την έναρξη της 25ης Ιανουαρίου μέχρι σήμερα». Η ομιλία φαίνεται να έχει μαγνητοσκοπηθεί στο προεδρικό μέγαρο προτού ο Σίσι αναχωρήσει για την Σαουδική Αραβία για να εκφράσει τα συλληπητήριά του για το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα.

Οι ισλαμιστές κάλεσαν τους διαδηλωτές σε συγκεντρώσεις για να αναβιώσουν, όπως ισχυρίζονται, την «επανάσταση» που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ.

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες στη σημερινή επέτειο

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Αίγυπτο και μία βόμβα προκάλεσε τον τραυματισμό δύο αστυνομικών κατά τη σημερινή τέταρτη επέτειο της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Η επέτειος είναι μία δοκιμή για το κατά πόσον οι ισλαμιστές και οι φιλελεύθεροι ακτιβιστές, που έχουν υποστεί σκληρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι αποφασισμένοι να αντικρούσουν γι̉ άλλη μια φορά την υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβέρνηση.
Οι δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν τη διαφωνία αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την επέτειο της εξέγερσης πέρυσι που επικεντρώθηκε γύρω από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Ο διαδηλωτής τραυματίστηκε θανάσιμα από σκάγια στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, δήλωσαν οι πηγές ασφαλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο άνδρας ήταν ένοπλος.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, μία βόμβα εξερράγη με στόχο αστυνομικούς που στέκονταν έξω από έναν αθλητικό όμιλο στο Κάιρο, δήλωσαν οι πηγές.
Σοκαριστικές εικόνες από την εν ψυχρώ δολοφονία ακτιβίστριας στην Αίγυπτο

Στην Μπαχέιρα, στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από το Κάιρο, δύο μαχητές σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν οι βόμβες τις οποίες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο Κάιρο, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες σε θωρακισμένα οχήματα, απέκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες περιλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ.
Σοκαριστικές εικόνες από την εν ψυχρώ δολοφονία ακτιβίστριας στην Αίγυπτο

Υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Ταχρίρ κρατώντας φωτογραφίες του, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς, προτού περικυκλωθούν από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα γα να διαλύσουν μία διαδήλωση στην πλατεία Ραμσή του Καΐρου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο προάστιο Ματαρίγια του Καΐρου, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον περίπου 900 διαδηλωτών.

Δυνάμεις ασφαλείας στάλθηκαν επίσης στην πλατεία Ραμπάα στο βορειοανατολικό Κάιρο, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 2013 σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας.

ΠΗΓΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/01/25/%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%af%ce%b3%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.