και η Ιορδανία στο δυτικό μέτωπο της ανατολής

Η έκτακτη επίσκεψη του βασιλιά Αμπντάλ της Ιορδανίας στο Λευκό Οίκο πιθανόν να προαναγγέλλει την ανάληψη ρόλου για την αντιμετώπιση του ΙΚΙΛ αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση της Αμερικής, η οποία έχασε το έδαφος μετά τη οικονομική κρίση του 2008 και την απομάκρυνσή της από την περιοχή. Η άνεση μέχρι τώρα για μια εκστρατεία του τύπου των δεκαετιών 1990 και του 2000 έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η τελευταία όμως προβολή της εκτέλεσης του ιορδανού πιλότου ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιο συντονισμένη προσπάθεια αφού ήδη ξεκίνησαν και οι συμμαχίες με τους πρώην εχθρούς. Η καταφανής προσπάθεια της κυβέρνησης Αμπντάλα την οποία εκπροσώπησε στη διαδήλωση στήριξης της κυβέρνησης στο Αμμάν η παρουσία της πριγκίπισσας Ράνια, προσθέτει μια ψηφίδα ακόμα για τη διαμόρφωση ενός νέου χάρτη στην περιοχή. Ενός χάρτη που διαρκώς αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει μέχρι να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις στους πληθυσμούς της περιοχής για τον αναγκαίο ρόλο των επικυρίαρχων και των τοπικών τους μοναρχών.

Εξ’ άλλου, το ζήτημα με το ΙΚΙΛ είναι ακόμα πιο σύνθετο μέσα στην απλότητα του ιερού πολέμου. Πέρα από το γεγονός των ευθυνών για το πώς γεννήθηκε το ίδιο, αφού είναι γέννημα της πολιτικής Μπους, σημασία έχει η κωλυσιέργεια όσον αφορά στην εκστρατεία εναντίον του, αφού οι κατεστραμμένες περιοχές που αφήνει, είναι εδάφη τα οποία θα αποτελέσουν τον κοινό στόχο των εμπλεκομένων. Και σ’ αυτήν τη μοιρασιά, είτε πρόκειται για οικονομία είτε πρόκειται για την πολιτική, ο τοπικός παράγοντας θα παίξει το ρόλο του.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/07/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%89%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.