Η αποικία Βαλκάνιο

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9VQnR9rjw_8[/youtube]

Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου οι βαλκανικές χώρες είτε ανήκουσες είτε όχι στο ανατολικό μπλοκ και που εντάχθηκαν βαθμιαία μετά την κατάρρευσή του στη διεθνοποιημένη οικονομία, διαλυμένες, χωρίς στοιχειώδη βαλκανική συνοχή, ανταγωνίζονται και διαγκωνίζονται για μια καλύτερη πρόσβαση σ’ αυτήν. Αυτό σημαίνει «αυξανόμενοι» ρυθμοί για την ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι κρατικές εξουσίες επιδιώκουν να λαμβάνουν μέτρα επώδυνα για τους λαούς, να δανείζονται από το ΔΝΤ ή τρίτους για να πληρώνουν τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, αφήνουν τις χώρες έρμαια των ξένων επενδυτών, ξεπουλάνε ό,τι δημόσιο έχει μείνει με τη μορφή του κρατικού, ενισχύουν τους θεσμούς της καταστολής και γίνονται εξω-φυλα-ρούχες σε κάθε μακελειό που οργανώνει η πιο νέα τάξη πραγμάτων. Από την άλλη ο ανταγωνισμός τους αποκτά όλο και πιο βίαια χαρακτηριστικά. Αντιπροσωπευτικά είναι τα δείγματα αυτήν την περίοδο στις σχέσεις Αλβανίας-Σερβίας, η ένταση στο Κόσσοβο και στην αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ αλλά και στην ένταση που αναδύεται στην τελευταία με αφορμή την εσωτερική πολιτική κρίση. Παράλληλα η καθεμιά εξουσία φροντίζει ώστε να διεκδικεί ένα μερίδιο ψίχουλων από τη διεθνή πίτα των στρατιωτικών ή οικονομικών προγραμμάτων. Και στην περίπτωση της αποικίας Βαλκάνιο, ένας είναι ο κανόνας από τους βαλκανικούς πολέμους του 1913: λιγότερα για σένα;-περισσότερα για μένα. Και το αντίστροφο: περισσότερα για σένα;-λιγότερα για μένα. Το παρακάτω άρθρο δείχνει κάπως πιο κωμικά το μέγεθος αυτής της βαλκανικής αυταπάτης. Δυστυχώς, Διονύση μου, είμαστε ακόμα παίξε-γέλασε…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.02.2015

Η άποψη των γειτόνων για Τσίπρα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Εντι Ράμα τον αποθέωσε, αφού νωρίτερα είχε «στολίσει» τους Ελληνες για τα «χρόνια του μπουζουκιού», ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ρόλο σοφού σουλτάνου, του συνέστησε «να είναι πιο συγκρατημένος», ο Νίκολα Γκρούεφσκι, «καμένος» από την παρουσία στην κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου, σιώπησε αποφεύγοντας να αποστείλει έστω κι ένα τυπικό συγχαρητήριο τηλεγράφημα και στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Βούτσιτς δεν πέταξε τη σκούφια του από χαρά.

Με τους προαναφερθέντες Βαλκάνιους ηγέτες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να βρεθεί στο τραπέζι για να συζητήσει και πιθανότατα να διαπραγματευθεί για τα άκρως ευαίσθητα ανοιχτά εθνικά θέματα, τη διευθέτηση των οποίων θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση σε καθόλου ευνοϊκές για την ελληνική πλευρά συνθήκες. Πώς, όμως, είδαν οι γείτονές μας την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και τι προσδοκούν από τη νέα πραγματικότητα στην Αθήνα;

Μέχρι τώρα, στις πρωτεύουσες των όμορων χωρών καταγράφεται ατμόσφαιρα «αισιόδοξης αναμονής». Το ενδιαφέρον είναι, οπωσδήποτε, μεγάλο και για πολλούς λόγους, αλλά κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ περιμένουν δείγματα γραφής και πρώτα απ’ όλα τις κυβερνητικές θέσεις γύρω από χρονίζοντα ακανθώδη διμερή ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η ονομασία της FYROM, οι θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία, κ.ά.
Στην Αγκυρα, ο «πολύς» Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις θα συνεχίσουν να είναι καλές, «όπως και με τους προηγούμενους ηγέτες», και σε μια επίδειξη πατερναλισμού, όταν ρωτήθηκε για την προεκλογική δέσμευση του κ. Τσίπρα να μην πληρώσει η Ελλάδα το χρέος της, του συνέστησε «να είναι πιο προσεκτικός σε ορισμένα μηνύματα που δίνει», καθώς «η πολιτική δεν σηκώνει συναισθηματισμούς», ενώ διατύπωσε τη συμβουλή ότι «πρέπει να υπάρχει ισορροπία στον λαϊκισμό».

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι και η κυβέρνησή του στα Σκόπια προσδοκούσαν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, καθώς εκτιμούσαν ότι ως αριστερό κόμμα θα προσέγγιζε τη διένεξη για το όνομα με άλλη οπτική γωνία από εκείνη του «εθνικιστή Σαμαρά», πλην όμως οι ελπίδες ελαχιστοποιήθηκαν από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα περί σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, για να εξανεμιστούν με την παρουσία του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση.

Ο Εντι Ράμα από τα Τίρανα, αφού «έλουσε» με «γαλλικά» για τα καλά -σε ένα πρώτο του σχόλιο γύρω από το αποτέλεσμα των εκλογών- τους Ελληνες, κατηγορώντας ή μάλλον λοιδορώντας τους ότι προ κρίσης βίωναν με τις ευλογίες της πολιτικής τάξης «χρόνια μπουζουκιού», απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα μια συγχαρητήρια επιστολή -την κατέχει η «Κ»- στην οποία πλέκει το εγκώμιο του ιδίου και της κυβέρνησής του.

«…Δεδομένου ότι στην ουσία μοιραζόμαστε από κοινού την ανάγκη επανεκκίνησης ενός κοινωνικού ευρωπαϊκού προγράμματος όπου να μετέχουν όλοι, όπου η ολοκλήρωση να είναι διαρκώς συγκεκριμένη αλληλεγγύη, το οποίο δεν θα στηρίζεται σε μία Ευρώπη του κέντρου και σε μία Ευρώπη της περιφέρειας και των γκέτο, θα ήταν ικανοποίηση για μένα να Σας είχα συναντήσει τον προηγούμενο Δεκέμβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η διενέργεια των πρόωρων εκλογών κατέστησε αδύνατη αυτή τη συνάντηση. Το εκλογικό αποτέλεσμα την καθιστά πλέον απαραίτητη. Σας περιμένω στα Τίρανα στον καταλληλότερο χρόνο για Σας», γράφει ανάμεσα σε άλλα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας,Αλεξάντερ Βούτσιτς, μάλλον δεν καλοείδε την εκλογή Τσίπρα, αν κρίνει κανείς από το πρώτο αιχμηρό σχόλιό του: «Εύχομαι επιτυχία στον Τσίπρα, αλλά δεν πιστεύω στην πολιτική των εύκολων υποσχέσεων». Ο Βούτσιτς επικοινώνησε στη συνέχεια τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό και του έθεσε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, καθώς ενδεχόμενη εμπλοκή στην παρουσία της COSCO μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση του έργου κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Βουδαπέστης, μέσω του οποίου θα διακινούνται κινέζικα κοντέινερ που θα φτάνουν στον Πειραιά και θα μεταφορτώνονται σε τρένα για την Ευρώπη. Και για να μην αφήσει να αμαυρωθεί στο ελάχιστο, με τη μάλλον βεβιασμένη δήλωση του πρωθυπουργού του η ελληνοσερβική φιλία, ο αντιπρόεδρος Ντάτσιτς, στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος, έσπευσε να διακηρύξει πως, αριστερός και ο ίδιος, δεν μπορεί παρά να χαρεί για τη «νίκη του φίλου Αλέξη Τσίπρα», τονίζοντας πως «η Ελλάδα και η Σερβία είναι φίλες ανεξαρτήτως τού ποιος βρίσκεται στην εξουσία».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/15/%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.