αντεργατικός νόμος στη Γαλλία

χωρίς σχόλιο

αναδημοσίευση από την εφημερίδα των συντακτών

Σε ακόμη μία ενέργεια «συμμόρφωσης» προς τις αντεργατικές «μεταρρυθμιστικές» νόρμες των Βρυξελλών και του Βερολίνου προχώρησε χτες η ελεγχόμενη από το (κατ’ όνομα) Σοσιαλιστικό Κόμμα γαλλική Βουλή, περνώντας τον (αμφι)λεγόμενο «νόμο Μακρόν» για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Στην ουσία πρόκειται για ακόμη ένα πακέτο κατάργησης εργασιακών κεκτημένων, που βοηθά τους εργοδότες να απολύουν ευκολότερα και χωρίς μακρόχρονα νομικά «κωλύματα» τους υπαλλήλους τους, με το κλασικό νεοφιλελεύθερο επιχείρημα ότι έτσι θα προσλαμβάνουν και ευκολότερα νέους υπαλλήλους, και άρα θα τονωθούν η απασχόληση και συνολικά η οικονομία…

Ο «νόμος Μακρόν», που πήρε το όνομά του από τον υπουργό Οικονομίας – και γνωστό για τις φιλοεργοδοτικές απόψεις του πρώην τραπεζίτη– Εμανουέλ Μακρόν, καταργεί επίσης τα προβλεπόμενα ώς τώρα αντικίνητρα για τους εργοδότες που «παρακωλύουν» το έργο των συνδικάτων: για παράδειγμα, ο ισχύων ώς τώρα νόμος προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι και ένα έτος για όποιον διευθύνοντα σύμβουλο ανακοίνωνε περικοπές θέσεων εργασίας ή συγχωνεύσεις και εξαγορές, χωρίς να έχει ενημερώσει πρώτα τις εργατικές ενώσεις και ομοσπονδίες. «Αυτή η τιμωρία ήταν άχρηστη, δεν εφαρμοζόταν και έστελνε λάθος μήνυμα στους επενδυτές στη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή πριν πάει στη Γερουσία, η οποία όμως έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να το μπλοκάρει. Αναμένονται πάντως ισχυρές αντιδράσεις από τους «αντάρτες» της αριστερής πτέρυγας των σοσιαλιστών, και φυσικά από τα συνδικάτα, που επιμένουν πως ο νόμος έχει υπαγορευθεί… mot a mot από την εργοδοσία. Επισήμως, η κυβέρνηση Βαλς υποστηρίζει πως με τον «νόμο Μακρόν» θα απελευθερωθούν «νέες πηγές ανάπτυξης», αφού θα ξεπεραστούν οι «στρεβλώσεις» της αγοράς εργασίας και άρα οι… δισταγμοί των επιχειρηματιών για νέες προσλήψεις. Ομως το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό –όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε άλλες χώρες από τον καιρό των εμπνευστών του, του Μίλτον Φρίντμαν και του δασκάλου του στη Σχολή του Σικάγου, Φρίντριχ φον Χάγεκ- και ακόμη και οι υποστηρικτές του στη Γαλλία απέφυγαν να κοστολογήσουν στη Βουλή τα προβλεπόμενα οφέλη για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι παίρνει σοβαρά τις δεσμεύσεις της για «δομικές μεταρρυθμίσεις» και «αναδιάρθρωση» της γαλλικής οικονομίας. Αλλωστε τα νέα μέτρα ψηφίστηκαν μία μόλις ημέρα μετά την έγκριση των διατάξεων για τη λειτουργία των καταστημάτων, που επιτρέπει να μένουν ανοιχτά περισσότερες Κυριακές κάθε χρόνο.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/17/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.