η πορτογαλική κυβέρνηση, το καλό παιδί της γερμανικής Ευρώπης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του, παρουσία της ομολόγου του από την Πορτογαλία, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, χαρακτήρισε την Πορτογαλία «την καλύτερη απόδειξη πως τα προγράμματα προσαρμογής δουλεύουν». Πράγματι δουλεύουν τα “προγράμματα”, δηλαδή οι πολιτικές περικοπών σε μισθούς και συντάξεις των πορτογάλων. Η χώρα παρουσιάζει σε αριθμούς, μεγάλες προόδους: “Η Πορτογαλία μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμά στο 4,9% του ΑΕΠ της τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους, επιτυγχάνοντας σημαντική πτώση από το 5,7% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής”. Για αυτό και με τα αποθέματα ρευστότητας, δηλαδή όσα έκλεψαν από τον πορτογαλικό λαό, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να δώσει ςένα γενναίο τμήμα του χρέους πτρος το ΔΝΤ.

Όπως πάντα οι αριθμοί που χρησιμοποιούνται παραπλανητικά κρύβουν την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει η Καταρίνα Μάρτινς του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ήπια κριτική προς την κατάσταση που καταστρέφει την Πορτογαλία: η Πορτογαλία έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους της σε χέρια ιδιωτών πιστωτών, μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα και αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και έναν πληθυσμό που γηράσκει, χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και υψηλό ποσοστό μετανάστευσης μεταξύ των νέων, στοιχεία που όπως τόνισε σημαίνουν ότι κινδυνεύει να είναι η επόμενη που θα βρεθεί «στη γραμμή του πυρός».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι, όμως, κατηγορηματική για την Ελλάδα. Ρισκάροντας ακόμα και ένα Portexit μιας και η χώρα αποτελεί ένα από τους πιο αδύναμους κρίκους, αναφωνεί δια στόματος υπουργού της οικονομικών: “Υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το πλαίσιο, είναι το τρέχο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο πρέπει να παραταθεί”.

Κι εδώ κι αλλού, όμως, ακόμα πρωταγωνιστές των εξελίξεων δεν είναι οι λαοί αλλά οι κυβερνήσεις τους. Αυτό είναι το τραγικό.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/20/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.