Η Σλοβακία ως επαρχία της Γερμανίας

Τις ημέρες της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας κυρίαρχη ήταν η γερμανική παρουσία και δευτερευόντως, η ιταλική και η γαλλική. Από τις πιο ισχνές παρουσίες που, βεβαίως, στήριξαν το γερμανικό παράγοντα ήταν η παρουσία του Ρόμπερτ Φίτσο, πρωθυπουργού της Σλοβακίας. Σε ένα ντελίριο απαλλαγής του γερμανικού παράγοντα από τις ευθύνες του και με έναν πατριωτικό φιλογερμανικό λόγο υποστήριξε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να πληρώνουν οι σλοβάκοι για τους -ως γνωστόν στη Γερμανία- “τεμπέληδες έλληνες”. Ήδη από το 2012 η Σλοβακία είχε απειλήσει να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συναινούσε σε ένα πρόγραμμα λιτότητας. Η Σλοβακία, γνωστή από το “βελούδινο” χωρίσμό της με την Τσεχία (ο γνωστός κατακερματισμός που προώθησε η ΕΟΚ) που είναι στην ευρωζώνη από το 2009 είχε υπερψηφίσει την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ (ως υποκατάστατου του ευρωσυντάγματος) και βιώνει μια κρίση χωρίς την επίσημη επιτήρηση της Τρόικας αλλά με το 95% του ΑΕΠ να ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.

“Πώς να εξηγήσω στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να δίνουμε χρήματα στους Έλληνες, με τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον”, επέμεινε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Ας μην φανταστούμε το τι συνέπειες θα είχαν αυτές οι δηλώσεις, αν Ελλάδα και Σλοβακία ήταν όμορες χώρες

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/20/%ce%b7-%cf%83%ce%bb%ce%bf%ce%b2%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%89%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.