ο Άγιος Γρίβας και η Παναγία η Οδηγήτρια

“Με δικά του έξοδα ο Πρόεδρος Πούτιν χάρισε δύο δώρα με ιδιαίτερο συμβολισμό στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Μόσχα. Το πρώτο είναι μια σπάνια εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, που κλάπηκε από την Κύπρο και αγοράστηκε από συλλέκτη στη Ρωσία και το δεύτερο ένα δακτυλογραφημένο κείμενο της διαταγής, που εξέδωσε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας «Διγενής», για τερματισμό του αγώνα κατά των Άγγλων το 1959 όταν βρέθηκε η πολιτική λύση στο κυπριακό”.

Η κίνηση Πούτιν, που δείχνει καλή θέληση είναι μια κίνηση μάλλον συμβολική προς την Αγγλία η οποία εκφράζει δισταγμούς για τιμωρία της Ρωσίας και μια κίνηση προσεχτική αλλά αυτονόητη προς την απανταχού Ορθοδοξία. Το κείμενο του 1959 περί τερματισμού του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ είναι ένα συμβολικό κείμενο που στηρίζει την κίνηση του Μακάριου να έρθει σε έναν συμβιβασμό με τους Άγγλους αποδεχόμενος ως ισότιμο παράγοντα την Τουρκία και την Τ/κ μειονότητα ως ισότιμη εθνική κονότητα. Αργότερα ο αρχιΧίτης αφού θα αποτύχει οικτρά στον στίβο της πολιτικής θα ξεκινήσει ένα πόλεμο κατά του Μακαρίου, λόγω της ανένδοτης πολιτικής του Μακαρίου να μην αποδέχεται τη διχοτόμηση. Ο Γρίβας όμως αποδεχόμενος τη λογική του σχεδίου Άτσεσον θα ενθαρρυνθεί στο να συμμετέχει δήθεν σε ένα νέο ενωτικό αγώνα με στόχο τη “λιγότερη διχοτόμηση”, εξυπηρετώντας το σχεδιασμό stay behind της CIA, λόγω της μακαριακής πολιτικής των ίσων αποστάσεων μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων.

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/27/%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%af%ce%b2%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%bf-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.