Η Εσθονία σε διλήμματα

Ο κεντροδεξιός, φιλοδυτικός πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάαβι Ρόιβας επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που τον ήθελαν να κερδίζει τις εκλογές της Κυριακής, αφού το κόμμα του -το Κόμμα της Μεταρρύθμισης- πήρε τελικά το 27,7% των ψήφων και εξασφαλίζει 30 από τις 101 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοί του στην κυβέρνηση κέρδισαν άλλες 15 έδρες.

Ομως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον νεότερο –μόλις 35 ετών– πρωθυπουργό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς το φιλορωσικό Κόμμα του Κέντρου κέρδισε περίπου μιάμιση μονάδα σε σχέση με τις εκλογές του 2011 και με το 24,8% των ψήφων εκλέγει 27 βουλευτές, αναγκάζοντας τον Ρόιβας να αναζητήσει και άλλες συμμαχίες, ιδίως στα δεξιά του, πέραν των δεδομένων Σοσιαλδημοκρατών. Και ο λόγος βέβαια είναι πως το Κόμμα του Κέντρου αποτελεί από το 2004 αδελφό κόμμα με την Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που το καθιστά «κόκκινο πανί» για τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της Εσθονίας.

Πόσο μάλλον που ο ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος και πρώην δήμαρχος του Ταλίν, Eντγκαρ Σαβισάαρ, όχι μόνο δεν έχει καταδικάσει την εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική διαμάχη, αλλά επιμένει πως μόνον η βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, αλλά και την ευημερία της χώρας. Αλλωστε, το βασικό διακύβευμα των εκλογών ήταν ακριβώς οι προβληματικές σχέσεις αλληλεξάρτησης με τη Ρωσία, καθώς η Εσθονία -όπως και οι άλλες βαλτικές Δημοκρατίες, όπου το αντιρωσικό αίσθημα είναι έντονο για ιστορικούς λόγους- ανησυχεί για τις επιπτώσεις του εμφυλίου στην κοντινή της Ουκρανία. Να σημειωθεί εδώ ότι η μικροσκοπική Εσθονία έχει μόλις 1,3 εκατ. κατοίκους, το ένα τέταρτο εκ των οποίων είναι ρωσόφωνοι.

Η ενίσχυση του φιλορωσικού κόμματος θέτει σε κίνδυνο και την οικονομική πολιτική του Ρόιβας, που είναι φανατικός υπέρμαχος της (νεοφιλ-)ελεύθερης αγοράς. Ο Σαβισάαρ υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα βοηθήσει τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, αυξάνοντας τον κατώτερο μηνιαίο μισθό στα 1.000 ευρώ από περίπου 390 ευρώ που είναι σήμερα.

ΠΗΓΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/04/%ce%b7-%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.