η αντιπολίτευση στο Ισραήλ

Αντιπολεμικό ξέσπασμα
Λίγο πριν από τις εκλογές 80.000 πολίτες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ την αντίθεσή τους στον πόλεμο και σε αυτόν που στο όνομά του διεκδικεί τέταρτη θητεία, τον Νετανιάχου | REUTERS/ Amir Cohen

 

«Το Ισραήλ θέλει αλλαγή» βροντοφώναξε το Σάββατο μια λαοθάλασσα 80.000 ανθρώπων, κατά τους διοργανωτές (40.000 κατά την αστυνομία), που πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν του Τελ Αβίβ με στόχο να εκφράσουν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην πιθανότητα μιας τέταρτης πρωθυπουργικής θητείας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δέκα μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Τη μαζική συγκέντρωση διοργάνωσε το ισραηλινό κίνημα «Ενα Εκατομμύριο Χέρια», το οποίο -επίσημα τουλάχιστον- δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα. Υποστηρίζεται όμως κατά κόρον από ψηφοφόρους της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και τάσσεται υπέρ της ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους και της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Απηχώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της (ακρο)δεξιάς ηγεσίας του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, το κίνημα θέλησε να κινητοποιήσει τους απαθείς Ισραηλινούς πολίτες, ζητώντας -μεταξύ άλλων- αλλαγή προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, με περισσότερη έμφαση στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον περιορισμό του υψηλού κόστους ζωής και στη φτηνή στέγαση, απορρίπτοντας τους παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η κυβέρνηση απέτυχε στο κοινωνικό και οικονομικό μέτωπο χωρίς να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας. Η χώρα έχει καταρρεύσει» κατήγγειλε ο ένας εκ των τριών ιδρυτών του κινήματος, Ντρορ Μπεν Αμι.

Ο αρχιπράκτορας άλλαξε

Αυτός που άστραψε και βρόντηξε κατά του παλιού «αφεντικού» του ήταν ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ και όψιμος επικριτής του Νετανιάχου, Μεΐρ Νταγκάν. «Εχουμε έναν ηγέτη που μάχεται μόνον υπέρ μιας εκστρατείας, αυτής της πολιτικής του επιβίωσης. […] Το Ισραήλ έχει εχθρούς αλλά δεν με φοβίζουν. Αυτό που με φοβίζει είναι η τωρινή ηγεσία της χώρας» διακήρυξε από το βήμα της συγκέντρωσης, με το πλήθος να απαντά με μια φωνή «Μπίμπι, πήγαινε σπίτι σου»… Επιμένοντας ότι δεν τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες, την προηγούμενη μέρα ο Νταγκάν έριξε κι άλλες τορπίλες κατά του (απερχόμενου;) πρωθυπουργού, μιλώντας στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης. Αποκάλεσε «μπούρδες» τις εκτιμήσεις Νετανιάχου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως εκφράστηκαν στην περιβόητη ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ υπογράμμισε πως η πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων οδηγεί σε καθεστώς «απαρτχάιντ».

Το Λικούντ απέδωσε τη συγκέντρωση σε απόπειρα υπονόμευσης του Νετανιάχου, ενορχηστρωμένη από τον βασικό του αντίπαλο στην κάλπη, την κεντροαριστερή Σιωνιστική Ενωση: τον συνασπισμό δηλαδή των Εργατικών με επικεφαλής τον ηγέτη τους Ισαάκ Χέτζογκ και της κεντρώας παράταξης Χάτνουα της Τζίπι Λίβνι, με την υποστήριξη μάλιστα του κόμματος Κοινή Λίστα των Ισραηλινών βουλευτών αραβικής καταγωγής. Οπως προκύπτει κι από το όνομά του, βουλευτές και πολιτικοί με παλαιστινιακές ρίζες απ’ όλο το ιδεολογικό φάσμα της Αριστεράς ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και κατεβαίνουν στις εκλογές υπό ενιαίο μπλοκ, καταγγέλλοντας ωμή απόπειρα εξοβελισμού τους από τη «ρατσιστική» Κνεσέτ μετά την αύξηση του ποσοστιαίου ορίου για είσοδο στη Βουλή από 2% σε 3,25%. Το Λικούντ και η Σιωνιστική Ενωση παραμένουν ισόπαλοι στις δημοσκοπήσεις, με την Κοινή Λίστα να τους ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/09/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.