L’ america (1994)

Ένα οδοιπορικό στην Αλβανία των μεγάλων αλλαγών, στην Αλβανία που καταρρέει. Ένας ιταλός ψευτοεπιχειρηματίας πηγαίνει στην Αλβανία για να αγοράσει δήθεν ένα εργοστάσιο παπουτσιών. Η αντίληψή του είναι σχεδόν ρατσιστική: “Οι αλβανοί είναι σαν τα παιδιά”, “αν τους πεις ότι η θάλασσα είναι κρασί θα την πιουν”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zeZnlk3diFU&spfreload=10[/youtube]

Η ταινία, του Τζιάνι Αμέλιο ξεκινάει με τα επίκαιρα της εποχής του 1939: Οι ιταλοί αποβιβάζονται στην Αλβανία. Στα Τίρανα μεγάλη η υποδοχή, παρελάσεις με υψωμένα τα χέρια του φασιστικού χαιρετισμού. Αμέσως μετά σκηνή από τη μεταπολίτευση του 1992: εκατοντάδες αλβανοί στην πρεσβεία που συνωστίζονται για να φύγουν στην Ιταλία. Ο ιταλός επιχειρηματίας έρχεται στη χώρα που εκποιεί τα πάντα. Η πείνα, η φτώχεια, η αυτοαπαξία, η έλλειψη παραγωγής, η μετανάστευση, ρημάζουν τη χώρα. Ο μάγκας επιχειρηματίας μαζί με το τσιράκι του πιστεύουν ότι θα βρουν μια απόλυτα εξευτελισμένη χώρα. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει αξιοπρέπεια ακόμα παρόλα τα χαμόγελα των ταπεινωμένων αλβανών. Τους χρειάζεται όμως ένας ιταλός που θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της νέας εταιρίας. Αυτός δεν είναι άλλος από έναν κρατούμενο που για χρόνια έλιωνε στα κάτεργα του Ενβέρ Χότζα στη Βόρειο Αλβανία. Ένας μισότρελος που τον ντύνουν με κουστούμι. Η πανουργία όμως της ιστορίας θέλει, το τσιράκι του επιχειρηματία που ως πιο άπειρο από αυτόν φέρεται σαν βασιλικότερος του βασιλέως, μαζί με τον ιταλό πρώην πολιτικό κρατούμενο να γυρνούν στην Ιταλία με ένα καράβι γεμάτο μετανάστες. Καράβι που θυμίζει το εμβολισμένο καράβι το Μάρτη του 1997 από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό με εκατοντάδες πνιγμένους.

 

Σε μια συνέντευξη Τύπου μάλιστα, ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με ωμότητα δήλωσε πως δεν έβλεπε τον λόγο να ξοδευτούν χρήματα για να ανασυρθούν από το βυθό οι σωροί των Αλβανών του «Kater a rades» και, αστειευόμενος ίσως, πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι οι Aλβανοί πνιγμένοι θα περνάνε καλύτερα στον ιταλικό βυθό απ’ ό,τι όταν ήταν ζωντανοί στην αλβανική επιφάνεια της γης.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/09/l-america-1994/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.