το τραπεζιτικό σύστημα και στη Σλοβενία προμηνύει φτώχεια

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Νομισματικής Πολιτικής θα συζητήσει, σήμερα, τη διάσωση (bail out) των τραπεζών το 2013, στον απόχηο των αναφορών των μέσων μαζικής ενημέρωσης για υποτιθέμενες παρατυπίες. Η συζήτηση της επιτροπής είναι πρόδρομος της επείγουσας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA. 

Την πρόταση για τη συζήτηση στο κοινοβούλιο έκανε το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Νέα Σλοβενία”. Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή καλείται να εξετάσει τις παραμέτρους βάσει των οποίων έγινε η διάσωση των τραπεζών το 2013 και να καταλήξει στο εάν ήταν, τελικά, αναγκαίο το “κούρεμα” των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, περίπου 2.000 κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης είδαν τις αποταμιεύσεις τους να κάνουν “φτερά”, με αποτέλεσμα πολλοί εξ΄ αυτών να έχουν προσφύγει, ήδη, στα δικαστήρια, τα οποία καλούνται να αποφασίσουν εάν το “κούρεμα” ήταν νόμιμο και σύμφωνο με το Σύνταγμα.

Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τοποθετούν στο επίκεντρο των εξελίξεων και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Banka Slovenije), η οποία – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που δημοσιεύονται -παραποίησε στοιχεία και έγγραφα, με στόχο τη διάσωση των τραπεζών.

Αυτή η καταγγελία έχει διαψευστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποστηρίζει ότι όλες οι διαδικασίες διάσωσης ήταν σύμφωνες με την εθνική νομοθεσία και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζονται σε αξιολογήσεις των τραπεζών από ανεξάρτητους ελεγκτές το 2013.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μπόστιαν Γιάζμπετς έχει προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής, την Παρασκευή, για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.

Το “κούρεμα” των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, θέμα που εξετάζεται ήδη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, βασίζεται σε σχετικές αναφορές των ενώσεων μικροομολογιούχων.

Τον Νοέμβριο του 2014, το Δικαστήριο αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, αναστέλλοντας τη διαδικασία, έως ότου λάβει απάντηση.
ΠΗΓΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/10/%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%bb%ce%bf%ce%b2%ce%b5%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.