Τι προβλέπει η “βοήθεια” του ΔΝΤ για την Ουκρανία

Σκληρά μέτρα λιτότητας κατ’ εντολήν του ΔΝΤ

Small_img_23490
αναδημοσίευση από την Κόντρα
Τη δραστική περικοπή των συντάξεων και τον τριπλασιασμό της τιμής της ενέργειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρώτο πακέτο των σκληρών μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ουκρανική βουλή στις 2 Μάρτη κατ’ εντολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση τις επόμενες μέρες ενός τμήματος του δανείου των 17,5 δισ. δολαρίων που προβλέπεται να χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ουκρανία μέσα σε δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις περικόπτονται κατά 15%, ενώ αναστέλλεται η συνταξιοδότηση όσων εργάζονται σε εφορίες, τελωνεία και ρυθμιστικά σώματα. Παράλληλα, αυξάνονται τα χρόνια εργασίας για συνταξιοδότηση σε επικίνδυνες και βαριές βιομηχανίες από 20 σε 25 χρόνια για τους άντρες και από 15 σε 20 για τις γυναίκες.

Η κρατική χρηματοδότηση στην εταιρία φυσικού αερίου Naftogaz μειώνεται κατά 5,8% για το 2015 και υπερδιπλασιάζεται η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου για θέρμανση αυξάνεται κατά 230%, στα 132 δολάρια περίπου για 1000 κυβικά μέτρα, ενώ η τιμή του για μαγείρεμα και ζεστό νερό εκτοξεύεται από τα 43 στα 263 δολάρια για 1000 κυβικά μέτρα

Με τον επίσημο πληθωρισμό στο 28% και τον πραγματικό πολύ παραπάνω, με την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος γρίβνα, που έχει χάσει το 80% της αξίας του από την άνοιξη του 2014 που ξέσπασε ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία και με την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων μέσα σε δύο μήνες, από 14% σε 19% και πρόσφατα σε 30%, τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας θα ρίξουν στα βάραθρα το ήδη εξαθλιωμένο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα πολλές οικογένειες που έχουν πάρει δάνεια κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Και είναι μόνο η αρχή. Γιατί μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι η χρεωκοπημένη ουκρανική οικονομία χρειάζεται συνολικά δάνεια ύψους 40 δισ. για τη διετία 2015 – 16, που αναπόφευκτα θα συνοδεύονται από νέα πακέτα μέτρων λιτότητας. Πόσο μάλλον αν ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, η οικονομική κρίση βαθαίνει και συνεπώς οι δανειακές ανάγκες αυξάνονται.

Και επειδή ο εθνικισμός και ο αντικομμουνισμός (που συνδέεται με τη Ρωσία) είναι ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης του Κιέβου προκειμένου να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις στα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης Πάβελ Πετρένκο ανακοίνωσε στις 3 Μάρτη ότι είναι έτοιμο και θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή νομοσχέδιο που θα απαγορεύει πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που υποστηρίζουν την κομμουνιστική ιδεολογία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/12/%cf%84%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%bd%cf%84-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.