έκκληση του ΟΗΕ για να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία μπαίνει στον πέμπτο χρόνο και κατά χιλιάδες οι άμαχοι εγκαταλείπουν την διαλυμένη χώρα τους, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καλεί την Ευρώπη να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στην φιλοξενία των προσφύγων, μοιράζοντας το βάρος της υποδοχής τους, από τον νότο -για παράδειγμα την Ιταλία ή την Ελλάδα- προς τον βορρά.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις του ΟΗΕ, που έχουν παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, ένας αριθμός Σύρων θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί από τα σημεία άφιξης τους στη νότια Ευρώπη σε άλλες χώρες. «Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι τέτοια που πιστεύουμε ότι επείγει να δούμε το πρόβλημα με μια φρέσκια, τολμηρή ματιά και να εξετάσουμε τις προτάσεις», είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ουίλιαμ Σπίντλερ, μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Local».

Πέρσι πάνω από 170.000 άνθρωποι έφθασαν με βάρκες, φουσκωτά και εμπορικά-φαντάσματα στην Ιταλία, η μεγαλύτερη ομάδα εκ των οποίων ήταν Σύριοι. Τα στοιχεία του ΟΗΕ ωστόσο δείχνουν ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία εξ αυτών ζήτησε πολιτικό άσυλο εκεί, αλλά προτίμησαν να διασχίσουν χωρίς χαρτιά τα σύνορα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

AP Photo/Francesco Malavolta

Λαμβάνοντας υπόψη του αυτή την τάση, ο Σπίντλερ υποστηρίζει ότι αυτοί οι «δρόμοι» μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης πρέπει να ανοίξουν, ζητώντας μια συμφωνία που θα  επιτρέψει στους πρόσφυγες να μετακινούνται με ασφάλεια, χωρίς να υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε δουλεμπόρους. «Δεν θα φτάναμε στο σημείο να πούμε ότι πρέπει να καταργηθεί ή να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου», λέει ο Σπίντλερ, «αλλά αυτό που λέμε είναι να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Ο ΟΗΕ δεν έχει αποκαλύψει πόσους πρόσφυγες αφορά αυτή η πρόταση του, ούτε πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Επισημαίνει ωστόσο ότι με τον πόλεμο στη Συρία να εντείνεται αντί να εκτονώνεται, η κατάσταση απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. «Αυτό που γίνεται τώρα είναι να μεταθέτουμε το πρόβλημα στις πλάτες κάποιου άλλου», λέει. «Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και να δεχθούν και άλλοι την φιλοξενία προσφύγων».

AP Photo/Francesco Malavolta, File

Εκτός από το θέμα της μετεγκατάστασης ο ΟΗΕ θέτει και το θέμα της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. «Είναι απαράδεκτο χιλιάδες άνθρωποι να πνίγονται, στην προσπάθεια τους να βρουν την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ο Σπίντλερ. «Μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία ή η Ιταλία δυσκολεύονται πραγματικά να διαχειριστούν την κατάσταση».

Οπως έχει προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα κι ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λεγκέρι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε ότι το 2015 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση», καθώς λόγω και της γρήγορα επιδεινούμενης κατάστασης στη Λιβύη, υπολογίζεται ότι έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετοιμάζονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής να διασχίζουν την Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/13/%ce%ad%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b7%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.