Τα μεγάλα ψεύδη της δυτικής προπαγάνδας

από την αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία

Έχει γραφτεί πολλές φορές από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης (=του φασιστικού πραξικοπήματος και της ένοπλης επίθεσης σε όποιον δεν το αποδεχόταν) ότι αυτός ο πόλεμος χαρακτηρίζεται από  μια μηντιακή προπαγάνδα με ιδιαίτερη ένταση και ποιοτικά στοιχεία που θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όντως πρόκειται για μια πολυεπίπεδη προπαγάνδα που ξεκινάει από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και φτάνει μέχρι μεγάλες προβοκάτσιες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του θράσους των νατοϊκών ΜΜΕ είναι το προσωνύμιο «Πούτλερ» που κόλλησαν στον Ρώσο πρόεδρο από την αρχή της ουκρανικής κρίσης. Τι κι αν αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον «Πούτλερ» που «επελαύνει» χαριεντίζονται με τους ναζί του κόμματος Svoboda και του Δεξιού Τομέα και τους κυριλέ φασίστες τύπου Λιάσκο, Τουρτσίνοφ και ουσιαστικά όλη την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας που τιμά ως εθνικό ήρωα τον αρχισυνεργάτη των ναζί στον Β’ΠΠ και σφαγέα των μειονοτήτων, Στεπάν Μπαντέρα… Οι πένες που πολεμούν τον «Πούτλερ» ανέχονται και δεν γράφουν μισό κείμενο κριτικής όταν ο Ουκρανός πρωθυπουργός δηλώνει δημοσίως σε ΕυρωΕνωσιακό έδαφος ότι το Άουσβιτς το απελευθέρωσαν Ουκρανοί κατηγορώντας τη Ρωσία ότι το ’43-’44 πραγματοποίησε εισβολή στην Ουκρανία και τη Γερμανία!

putins-plane2

Ποιος μπορεί να ξεχάσει επίσης την περίπτωση του καταρριφθέντος Boeing των Μαλαισιανών γραμμών και την οργιαστική εκστρατεία των νατοϊκών ΜΜΕ που με κοινή γραμμή τύπωναν εξώφυλλα που υποστήριζαν ότι το κατέρριψαν οι «φιλορώσοι αυτονομιστές». Σε αυτή την περίπτωση ο συγχρονισμός της πλειοψηφίας των δυτικών ΜΜΕ υπήρξε τέτοιος που η κατάσταση δεν θύμιζε πλέον «ψυχρό» αλλά κηρυγμένο πόλεμο. Σήμερα, αρκετούς μήνες αφότου οι λεγόμενοι «φιλορώσοι αυτονομιστές» παρέδωσαν πρόθυμα το μαύρο κουτί του αεροσκάφους στα χέρια Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, κανένα στοιχείο που να δικαιώνει τους πηχαίους τίτλους των ναυαρχίδων των δυτικών ΜΜΕ δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας… Θα μιλήσει άραγε ποτέ αυτό το μαύρο κουτί ή μήπως καλύτερα να μείνει η δυτική κοινή γνώμη με τις εντυπώσεις;

putinskilledmyson

Άλλο αγαπημένο θέμα των νατοϊκών media αποτελεί η ανακάλυψη Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος. Και σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί ο ΟΑΣΕ να έχει βγάλει δεκάδες ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρεται ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία παρουσία Ρώσων στρατιωτών ή ρωσικού πολεμικού υλικού στην Ανατολική Ουκρανία όμως οι φωτογραφίες υποτιθέμενων ρωσικών τανκς που διασχίζουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα κοσμούν συχνά-πυκνά «έγκυρες» εφημερίδες και site ή δελτία τηλεοπτικών καναλιών, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο έφτασε να κραδαίνει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες διαβατήρια που υποτίθεται ότι ανήκαν σε Ρώσους στρατιώτες, σε μια προσπάθεια να πείσει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ να τον ενισχύσουν με επιθετικό οπλισμό. Εδώ γεννιέται η εξής απορία. Αν δεν κάνουμε λάθος, απ’ την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων, αιχμαλώτων εκατέρωθεν. Δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ρώσος στρατιώτης ανάμεσα σ’ αυτούς τους αιχμαλώτους; Μόνο ορφανά διαβατήρια;

Show για να δικαιολογηθεί ο επιθετικός εξοπλισμός της Ουκρανίας

...τα social media αναλαμβάνουν τη γελοιοποίηση της πολεμικής προπαγάνδας

...

Εκτός όμως από την προπαγάνδα μεγάλου βεληνεκούς που στοχεύει στο ευρύ κοινό υπάρχει κι η -ας πούμε- πιο γραφική πολεμική προπαγάνδα, η οποία βέβαια έχει το λόγο της που υπάρχει καθώς στοχεύει είτε στην καθημερινή πλύση εγκεφάλου μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων, είτε στον επηρεασμό πιο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το δημοσίευμα που έκανε τον γύρο των δυτικών media -ακόμα και κινηματικών site- ότι στη ΛΔ Λουγκάνσκ ψηφίστηκε νόμος που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, είδηση που διαψεύστηκε με γέλια από επίσημα χείλη στο Λουγκάνσκ.

– Τα νατοϊκά ΜΜΕ ανακαλύπτουν τη νέα μορφή τρομοκρατίας:
Εθνικοποιήσεις περιουσιών! –

Αντίστοιχα, ουκρανικά ή φιλο-ουκρανικά site, το τελευταίο διάστημα, ενημέρωναν το ντόπιο και ξένο κοινό ότι οι «τρομοκράτες» της άλλης πλευράς προέβησαν σε δύο αποτρόπαιες πράξεις. Αρχικά ότι αποκατάστησαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της κωμόπολης Ντεμπάλτσεβο μέσα σε 12 μέρες από την απελευθέρωσή της από τον ουκρανικό στρατό κι έπειτα ότι διέταξαν την εθνικοποίηση του ορυχείου Zasyadko λίγες μέρες μετά την πρόκληση θανατηφόρου ατυχήματος στο μέχρι τότε ιδιωτικό ορυχείο. Η αλλεργία των νατοϊκών media με τις εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων είναι τόσο έντονη ώστε κάθε φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο από την ηγεσία των Λαϊκών Δημοκρατιών ακολουθεί μπαράζ δημοσιευμάτων πανικού και καταδίκης.

Ukrainepodrobnostiua

ukraine24

Ukraine

Ukraine23

Για το τέλος κρατήσαμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα άθλιας νατοϊκής μηντιακής προπαγάνδας που μάλιστα πηγάζει από μια καθόλα έγκυρη και διεθνούς βεληνεκούς εφημερίδα, την ισπανική El Pais. Πρόσφατα, συνελήφθησαν στην Ισπανία, οχτώ εθελοντές που είχαν μόλις γυρίσει μετά από πολύμηνη παρουσία στο πλευρό των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς. Οι άνθρωποι αυτοί, νέοι 20-35 ετών, βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονίες, οπλοκατοχή και τρομοκρατία επειδή υποστήριξαν έμπρακτα την «λάθος πλευρά». Πολιτικά, όλοι τους δήλωναν και δηλώνουν αντιφασίστες-διεθνιστές που εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα των Διεθνών Ταξιαρχιών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Η ναυαρχίδα του ισπανικού Τύπου σε ένα βρώμικο και ύπουλο δημοσίευμα, παρέθεσε υποτιθέμενες δηλώσεις τους (προσοχή, χωρίς να τις αποδίδει σε κάποιον συγκεκριμένα) σύμφωνα με τις οποίες στο Ντονμπάς πολεμούν πλάι-πλάι κομμουνιστές και ναζί! Φυσικά, η καταφανώς ψευδής είδηση αναμεταδόθηκε αμέσως ενώ κανένα απ’ αυτά τα μέσα δεν δημοσίευσε τη διάψευση των αντιφασιστών-εθελοντών. Απεναντίας η σελίδα τους στο facebook (ονόματι Internacionalistas 36 …τόσο φιλο-ναζιστική) «έπεσε» εκείνες τις μέρες.

ElPais

Sergio Becerra

*Η ανάρτηση αφιερώνεται στους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν απ’ τον ουκρανικό στρατό στο Ντονμπάς, στον «δικό μας» Θανάση Κοσσέ που δολοφονήθηκε από ουκρανικά πυρά ενώ κάλυπτε τις μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, στον γενναίο Βρετανό δημοσιογράφο Graham Phillips που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου και δέχεται ωμές παρεμβάσεις από το βρετανικό Υπ.Εξ., στον φυλακισμένο Ουκρανό δημοσιογράφο Ruslan Kotsaba που αντιτάχθηκε στον πόλεμο και στον συμπατριώτη και συνάδελφό του Andrey Zakharchuk που συνελήφθη πρόσφατα από τη χούντα του Κιέβου γιατί «δεν έκανε σωστά τη δουλειά του». Ακόμα, σε όσους ανυστερόβουλα βοηθούν να σπάσει η μαύρη πολεμική προπαγάνδα και να αναδειχθεί η αλήθεια των βομβαρδισμών κατά αμάχων, των διαλυμένων πόλεων και χωριών του Ντονμπάς, των αμέτρητων προσφύγων, του νεοφιλελεύθερου και νεοναζιστικού ζόφου που έχει καταπλακώσει ολόκληρη την Ουκρανία και απειλεί την Ευρώπη.

Δείτε επίσης: http://johnpilger.com/articles/war-by-media-and-the-triumph-of-propaganda 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/15/%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%cf%88%ce%b5%cf%8d%ce%b4%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%b4/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.