πρόβες φασισμού στην “φιλοευρωπαϊκή” Λετονία

[vsw id=”” source=”google” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Βετεράνοι Λετονοί των διαβόητων SS που πολέμησαν στο πλευρό των γερμανών στρατιωτών κατά την εισβολή τους στην πρώην Σοβιετική Ένωση διαδήλωσαν τη Δευτέρα στη Ρίγα υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Συνολικά 1500 άτομα, σύμφωνα με τις αρχές, συμμετείχαν στην επέτειο του μίσους που διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Εβραϊκές οργανώσεις, η Μόσχα και ο ρωσόφωνη μειονότητα – που αποτελεί το ένα τέταρτο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων – κρίνουν ότι αυτή η διαδήλωση αποτελεί εξύμνηση του ναζισμού, ενώ αντιθέτως εθνικιστές θεωρούν ότι οι βετεράνοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας τους.

Την 16η Μαρτίου του 1944, η Λετονική Λεγεώνα – που βρισκόταν υπό τις διαταγές του γερμανικού στρατού και των Waffen SS – είχαν συγκρουστεί στη Λευκορωσία με τον Κόκκινο Στρατό στα πλαίσια της αντεπίθεσης της ΕΣΣΔ  για την εκδίωξη από τα σοβιετικά εδάφη των τελευταίων στρατιωτών της Wehrmacht και των εθελοντών που πολεμούσαν στο πλευρό των γερμανών.

Περίπου 140.000 Λετονοί πολέμησαν στις τάξεις της Λεγεώνας και στις δύο μεραρχίες των SS (1η και 2η Λετονική) που σχηματίστηκαν. Το ένα τρίτο εξ αυτών σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης ή κατά σε αιχμαλωσία στην ΕΣΣΔ.

Οι μεραρχίες της Λετονικής Λεγεώνας είναι από τις τελευταίες που παραδόθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες – μετά και τη συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας- παρέμειναν πολιορκημένες μαζί με γερμανικές δυνάμεις στον θύλακα της Κουρλανδίας, όταν και παρέδωσαν τα όπλα στις 10 Μαΐου του 1945.

Εκατόν τριάντα χιλιάδες επέλεξαν αντιθέτως να πολεμήσουν κατόπιν στο πλευρό των Σοβιετικών. Το ένα τέταρτο εξ αυτών σκοτώθηκε σε μάχες περιλαμβανομένων πολλών που έχασαν την ζωή τους πολεμώντας εναντίον των συμπατριωτών τους της Λεγεώνας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/17/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%bb/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.