Η Οσσε… Τι; ααα! (μια υπενθύμιση)

Η συμμαχία Νότιας Οσσετίας με τη Ρωσία έχει ανησυχήσει διεθνώς, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πολύ λογικό. Μόνο οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να διαλύουν χώρες, να τις μετατρέπουν σε οικόπεδα και αποικίες. Για να θυμηθούμε λοιπόν:
Η Νότια Οσσετία, ή απλά Οσσετία, είναι μια αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία στο έδαφος της Γεωργίας. Ο διαχωρισμός της από τη Γεωργία έχει αναγνωριστεί από τη Ρωσία το 2008 και το 2009 ακολούθησε η Βενεζουέλα. Η Νότια Οσσετία διεκδικεί την ανεξαρτησία της πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Οσσέτιοι μποϊκόταραν τις εκλογές του 1990 και έκαναν δικές τους εκλογές. Ο τότε σοβιετικός γεωργιανός πρόεδρος κήρυξε παράνομη την εκλογική διαδικασία της Οσσετίας. Οι μάχες ξεκίνησαν το 1991, όταν ο επίσημος στρατός επιτέθηκε σε οσσετικά χωριά με αποτέλεσμα 1000 νεκρούς. Αργότερα χιλιάδες Οσσέτιοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις αποσχισθείσες περιοχές από την Ρωσία, με τα σύνορα που ίσχυαν από πριν της συμφωνίας Μολότοφ- Ρίμπεντροπ το 1939. Η Γεωργία εξαναγκάζεται σε κατάπαυση πυρός με την Οσσετία , με την Ρωσία να αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής δύναμης. Είναι προφανές ότι η περεταίρω καντονοποίηση της περιοχής βόλευε τη Νέα Τάξη του πατέρα Μπους αλλά αργότερα όταν οι συσχετισμοί έκλειναν υπέρ της Ρωσίας τα πράγματα άλλαξαν.
Το 2006 έγινε ανεπίσημο δημοψήφισμα, που αποφάνθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, με ποσοστό 98,85%. Το θέμα της Ν. Οσσετίας αλλά και της Αμπχαζίας είναι αίτιο πολέμου στις σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, καθώς η δεύτερη επέβαλλε κυρώσεις στην πρώτη. Οι κυρώσεις άρθηκαν τον Απρίλιο του 2008, με όρους όπως αυτόν που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη χορήγηση ρωσικού διαβατηρίου σε όσους κατοίκους της Ν. Οσσετίας το επιθυμούσαν.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/20/%ce%b7-%ce%bf%cf%83%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b9-%ce%b1%ce%b1%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b8%cf%8d%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.