Η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κι εμείς

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Ένα στρατιωτικό όχημα που οδηγούν στρατιώτες (κατά τους μάρτυρες μεθυσμένοι) φεύγει από την πορεία του και πέφτει πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων. Ένα κορίτσι οκτώ χρονών χάνει τη ζωή του και τραυματίζονται βαριά μια μητέρα με το μωρό της.

Αυτά συνέβησαν την Δευτέρα, στην πόλη Κοσταντίνοβκα της Ουκρανίας. Η πόλη είναι στην περιοχή του Ντόνετσκ, το οποίο είναι από τις περιοχές που ζητούν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο, όμως η Κοσταντίνοβκα είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού, του στρατού ενός -υποτίθεται- συντεταγμένου κράτους, με το οποίο συνδιαλέγεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση της χώρας μας.

Μετά το δυστύχημα κάτοικοι της πόλης κινήθηκαν προς το στρατόπεδο του Στρατού και ζήτησαν να παραδωθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του κοριτσιού. Το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα από εκείνη τη στιγμή και ύστερα προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετάν πέτρες στο κτήριο. Οι στρατιώτες ξεκίνησαν να πυροβολούν στον αέρα. Τα γεγονότα μέχρι στιγμής δεν διαφέρουν πολύ (τηρουμένων βέβαια των αναλογιών) από όσα συνέβησαν χτες το βράδυ στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η συνέχεια όμως διαφέρει δραματικά.

Η κυβέρνηση του Κιέβου στέλνει στην πόλη στρατιωτικές ενισχύσεις και τις παραστρατιωτικές ακροδεξιές ομάδες του Δεξιού Τομέα, με εντολές να πυροβολούν στο ψαχνό και εκδίδει απαγόρευση συναθροίσεων στο σημείο της δολοφονίας του κοριτσιού. Των συναθροίσεων αυτών που έχουμε δει και πρόσφατα στα Γιάννενα, ή παλιότερα στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δηλαδή ανθρώπων που έφυγαν πριν την ώρα τους και ο θάνατος τους συγκίνησε την κοινή γνώμη.

Από αυτό και μόνο το επεισόδιο, που προφανώς και δεν είναι το μοναδικό, φαίνεται ότι στην Ουκρανία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση Ποροσένκο δεν διστάζει να διατάξει πυρ εναντίον ουκρανών πολιτών που διαμαρτύρονται για την δολοφονία ενός οκτάχρονου κοριτσιού, ενώ δίνει λευκή επιταγή σε νεοναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες να υποκαθιστούν τις αρχές τις χώρας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δυο οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει και η χώρα μας. Αν η ελληνική Κυβέρνηση δεν διαμαρτυρηθεί για αυτή την κατάσταση, δεν δείξει τη διαφωνία της με την ενίσχυση μιας κυβέρνησης που συνεργάζεται με ναζί για την καταπίεση των ανθρώπων που ζουν στην επικράτεια της στους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει παίρνει θέση υπέρ των εγκλημάτων της κυβέρνησης του Κίεβου και των νεοναζί συνεργατών της. Αυτό, είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνει στο όνομα μας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/21/%ce%b7-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.