πεθαίνει η φτωχολογιά της Ευρώπης

ΚΟΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ECDC

Συναγερμός για την επανεμφάνιση φονικής φυματίωσης στην Ευρώπη

Επανεμφανίζεται και εξαπλώνεται η φυματίωση στην Ευρώπη και μάλιστα εκείνης της μορφής που προκαλείται από στελέχη του ιού τα οποία έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά, προειδοποιούν με κοινή έκθεσή τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Η φτώχεια, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η ελλιπής ενημέρωση, τα προβληματικά συστήματα δημόσιας Υγείας συντελούν στην επανεμφάνιση και την εξάπλωση της φυματίωσης, ενώ κατά μέσο όρο, σχεδόν χίλιοι Ευρωπαίοι προσβάλλονται καθημερινά από φυματίωση, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Μόνον στο 50% των κρουσμάτων γίνεται διάγνωση και από αυτούς μόνο οι μισοί τελικά θεραπεύονται.

Το 2013, η φυματίωση σε όλες τις μορφές της προκάλεσε τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι τα κρούσματα της πολυανθεκτικής φυματίωσης έχουν φτάσει «σε επίπεδα κρίσης». Στην Ευρώπη το 2013 καταγράφηκαν 360.000 κρούσματα φυματίωσης, δηλαδή μείωση 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όμως το 85% από αυτά καταγράφηκε σε 18 χώρες «υψηλής επικινδυνότητας» που βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη.

Συνολικά 38.000 άνθρωποι πέθαναν το ’13 από φυματίωση στην Ευρώπη, σε χώρες όπως οι δημοκρατίες της Βαλτικής, η Ρωσία, η Ρουμανία, αλλά και η Τουρκία. «Η φυματίωση συνδέεται άρρηκτα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μιας χώρας, τη διατροφή, το επίπεδο ζωής, το σύστημα Υγείας», εξήγησε η Μαριέκε φαν ντερ Βερφ, η εκπρόσωπος του ECDC.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα κρούσματα φυματίωσης όταν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι και/ή όταν είναι μεγαλύτερες οι εισοδηματικές ανισότητες», πρόσθεσε.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/21/%cf%80%ce%b5%ce%b8%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%86%cf%84%cf%89%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.