χρηματιστηριακή φούσκα στην Ουγγαρία

Στην σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της χρηματιστηριακής εταιρείας «Quaestor» Κσάμπαλ Ταρσολι προχώρησαν οι ουγγρικές αρχές. Η εταιρεία της οποίας ηγούνταν κήρυξε πτώχευση. Αυτή ήταν η τρίτη τέτοιου είδους εταιρεία στην Ουγγαρία που ανέστειλε την λειτουργία της μέσα σε λίγες ημέρες, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες πελάτες. Τα βέλη στρέφονται στην κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι με δική του εντολή πρόλαβαν και αφαίρεσαν έγκαιρα τα χρήματα που είχαν επενδύσει κυβερνητικοί φορείς, ώστε να μην χαθεί δημόσιο χρήμα. Υπολογίζεται ότι 12,6 εκατομμύρια ευρώ αφαίρεσε εγκαίρως το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Ωστόσο η παραδοχή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ορμπαν ότι είχε εσωτερική ενημέρωση για την επικείμενη πτώχευση αλλά δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει, ούτε όμως και για να προστατεύσει τους πολίτες.

«Η κυβέρνηση απέσυρε τα χρήματα των συμμάχων της και των υπουργείων, αλλά άφησε τον απλό κόσμο ανυπεράσπιστο. Καταπατώντας την αποστολή του, ο κ. Όρμπαν έχει χάσει το δικαίωμα να είναι πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.Πρέπει να παραιτηθεί», σχολιάζει στην κάμερα του euronews στέλεχος της αντιπολίτευσης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς είναι υπεύθυνος για ό,τι έγινε. Γνωρίζουμε μόνο ότι ο κατάλογος με τα θύματα αυξάνεται κάθε μέρα. Με τη βοήθεια νομικών παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να δούμε τελικά ποιον θα μηνύσουμε», εξηγεί εκπρόσωπος των απλών πολιτών που είχαν επενδύσει στην συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρεία.

Περίπου 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι το συνολικό ποσό που φέρεται να είχε επενδυθεί σε «τοξικά» ομόλογα και έκανε φτερά με την πτώχευση της «Quaestor».

Ο ανταποκριτής του euronews στην Βουδαπέστη Ατίλα Μαγιάρ μεταδίδει: «Ενώ το σκάνδαλο
Quaestor φτάνει σε υψηλά πολιτικά κλιμάκια, τα θύματα δεν έχουν ακόμα καμία πληροφορία σχετικά με την τύχη των χρημάτων τους: αν θα έχουν ποτέ πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία, και, εάν ναι, αν θα πάρουν πίσω το σύνολο του ποσού που επένδυσαν ή όχι».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/29/%cf%87%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%86%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.